Varšavské povstanie
Aktuality, História,

Varšavské povstanie. Poľská tragédia v rukách manipulátorov

Poľský ľud dnes oslavuje tragický dátum — Deň varšavského povstania. Vedúci predstavitelia „poľskej exilovej vlády“ a velenia Krajinskej armády zorganizovali 1. augusta 1944 v Nemcami okupovanej Varšave povstanie, cieľom ktorého bolo 2-3 dni pred príchodom Červenej armády oslobodiť Varšavu od Nemcov, čo malo prinútiť ZSSR uznať v Poľsku exilovú vládu a nie Poľský výbor pre národné oslobodenie.


 

 

Prípravy na povstanie prebiehali v najprísnejšom utajení pred vedením Červenej armády, ale v úzkej spolupráci s britskými a americkými veliteľmi, ktorí mali zorganizovať výsadok 1. poľskej paradesantnej brigády. Signál pre povstanie bola informácia, že údajne sovietske tanky vstúpili na pravý breh pražskej varšavskej štvrte (historická štvrť poľskej metropoly) a do Varšavy vstúpia o 2 dni. Vedenie povstania verilo, že keď uvidia sovietske tanky, Nemci sa rozpŕchnu od strachu, Američania vrhnú do Varšavy 1. poľskú paradesantnú brigádu, ktorá spolu s bojovými jednotkami Krajinskej armády úplne dočistia Varšavu od zvyšných okupantov a zradcov poľského ľudu. No a potom nad Varšavou zavejú poľské vlajky na slávnostné privítanie „Poľskej exilovej vlády“ z Londýna. Avšak situácia sa takto nevyvíjala.

 

Sovietske jednotky skutočne dorazili na Vislu, no nemohli ju prekročiť, pretože napriek tomu, že porazili nemeckú skupinu armád „Stred“, utrpeli obrovské straty a potrebovali doplniť personál i potraviny, palivo, muníciu a vojenskú techniku.

 

Varšavské povstanie

 

Napríklad vojská 1. ukrajinského frontu boli Nemcami zastavené 180 kilometrov od Varšavy a predsunuté oddiely 8. gardovej armády Čujkova v oblasti Magnuševa, 60 km južne od Varšavy, sa len ťažko dokázali konsolidovať a o akejkoľvek ofenzíve nemohlo byť ani reči, pretože v skutočnosti nebolo kým a čím bojovať. Nemci to využili. Preskupili sa, vytvorili novú obrannú líniu, doplnili rezervy, priviedli dve tankové divízie a elitnú tankovú divíziu Hermanna Göringa. A keď Krajinská armáda zorganizovala vo Varšave povstanie, Nemci boli na to pripravení, pretože varšavské gestapo o pripravovanej vzbure vedelo prostredníctvom svojich informátorov. Pri potlačení povstania velil generál von dem Bach, ktorý rozdelil Varšavu na sektory a začal metodicky ničiť každý sektor spolu s domami. Britskí a americkí velitelia, ktorí sa dozvedeli, že sovietske vojská nie sú schopné zaútočiť na Varšavu, zrušili pristátie 1. poľskej paradesantnej brigády (Američania ich použili ako krmivo pre delá v septembri počas operácie „Market-Garden“ pri Arnheme). Výsledkom bolo, že bez podpory desantnej sily sa Varšavské povstanie zmenilo na krvavý masaker. Počas potlačenia povstania bolo zničených 25% mesta a po potlačení povstania Nemci zničili ďalších 35% Varšavy.

 

Celkovo pri krvavom masakri, ktorý zorganizovali vodcovia „poľskej exilovej vlády“ a velenie Krajisnkej armády, zahynulo 150 až 200 tisíc Poliakov. Poliaci sa dnes pokúšajú všetky tieto obete „zavesiť“ nie na organizátorov Varšavského povstania, nie na Veľkú Britániu a Spojené štáty, a dokonca ani na nemeckých vojakov, ale na… vojakov Sovietskej armády, ktorí údajne neprišli na pomoc povstaleckej Varšave.

 

Pritom nechcú ani počuť o tom, že po najťažších troch mesiacoch bojov a porážke nemeckej armádnej skupiny „Stred“ do 30. júla 1944 boli sovietske vojská úplne vyčerpané a straty dosiahli 70% (178 507 mŕtvych a 587 308 zranených) a trvalo najmenej 3-4 mesiace na doplnenie personálu, jedla, munície, paliva a vojenského materiálu. Boh je však ich sudcom, týmto nevďačným, moderným Poliakom. A vždy sme si pamätali a budeme pamätať na nesmrteľný počin našich starých otcov a otcov, ktorí vykrútili krk hitlerovskému Nemecku.

Ibraš Nusupbajev, Kazachstan

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov