Jadrová ponorka Krasnojarsk
Aktuality, Námorníctvo,

Bez konkurencie. Rusi spustili na vodu atómovú ponorku Krasnojarsk. Video

V Severodvinsku bola spustená na vodu najnovšia jadrová ponorka Krasnojarsk za účasti vrchného veliteľa ruského námorníctva Nikolaja Evmenova. 30. júla sa uskutočnil slávnostný ceremoniál spustenia raketovej ponorky štvrtej generácie s jadrovým pohonom Krasnojarsk podľa vylepšeného projektu Jaseň-M.


 

 

Ceremoniálu sa zúčastnili vrchný veliteľ námorníctva admirál Nikolaj Evmenov a velenie námorníctva, severnej flotily, vedúci podnikov a dodávateľských spoločností, vedenie archanjelskej oblasti, Severodvinsku a Krasnojarsku.

 

“Najnovšia raketová ponorka s jadrovým pohonom Krasnojarsk opustila zásoby Severného strojárskeho podniku (Sevmaš) v čase 325. výročia vytvorenia pravidelnej ruskej flotily. Vďaka pokročilým konštrukčným riešeniam jednej z popredných konštrukčných kancelárií Malachit, vysokej kvalite práce staviteľov lodí Sevmašu, bude oceánske námorníctvo Ruska dlhodobo vybavené najmodernejšou a najspoľahlivejšou jadrovou ponorkou projektu Jaseň-M,” -povedal počas obradu vrchný veliteľ námorníctva admirál Nikolaj Evmenov.

 

Vrchný veliteľ vyjadril presvedčenie, že „tempo výstavby jadrových ponoriek tohto projektu podniknuté podnikom Sevmaš umožní ich presun do námorníctva v plánovanom časovom rámci s vždy vysokou kvalitou“. Jaseň-M patrí do 4. generácie viacúčelových ponoriek poháňaných jadrovou energiou, jej veliteľ kapitán 2. hodnosti Ivan Arťušin tradične rozbil fľašu šampanského o trup ponorky. Jadrová ponorka bude vynesená na nábrežie Sevmaša, potom bude proces dokončovania pokračovať.

 

Ruské ponorky triedy Jaseň sú veľkou výzvou pre americké námorníctvo. Hlavný problém totiž je neschopnosť ich sledovať. Tieto ponorky majú navyše niekoľko strategických výhod, vďaka čomu sa dajú považovať za príklad pokrokových vojenských technológií. Pri jej výrobe bol použitý rad technológií, ktoré boli aktívne skúmané v Sovietskom zväze. Súčasťou ponorky je veľký a citlivý hydrolokátor umiestnený na prove lode a torpédový aparát, ktorý sa nachádza uprostred ponorky. Ďalšou výhodou ruskej ponorky je jej trup, ktorý je vyrobený z málo magnetickej ocele, čo znižuje jej magnetickú signatúru. Výnimočnou vlastnosťou ponorky je vysoká úroveň automatizácie, vďaka čomu nepotrebuje veľkú posádku pre zabezpečenie svojho fungovania.

 

Okrem toho ruská ponorka môže niesť vo svojej výzbroji hypersonické rakety Zirkon. Ruská ponorka je veľmi tichá, čo sa považuje za najdôležitejšiu výhodu pri podmorskom boji.  Ruské ponorky Jaseň majú čo ponúknuť – osem univerzálnych vertikálnych odpaľovačov pre päť okrídlených rakiet Kaliber-PL. V závislosti od danej misie môžu byť tieto rakety protilodné, protiponorkové, určené k útoku na pozemné ciele, alebo môžu byť strategické. Ak sú cieľom veľké lode, potom je Kaliber kombinovaný s výkonnejšou P-88 Onix. Konštruktéri tvrdia , že Jaseň prekonala amerických konkurentov, pokiaľ ide o vyhľadávací potenciál, čo z tohto stroja činí kráľovnú podvodných duelov. Jednoducho povedané – ponorka zaznamená nepriateľa oveľa skôr, ako zaznamená on ju. A to jej poskytuje čas k včasnému útoku.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov