Il-96-400M
Aktuality, Letectvo,

V Rusku vyvíjajú nové lietadlo pre velenie vojskám pre prípad jadrovej vojny

Vo Voroneži bola zahájená výroba lietadla pre velenie vojskám v prípade jadrovej vojny, oznámil zdroj z obranného priemyslu.
“Ruské letecké a kozmické sily dostanú dve letecké veliteľské stanovištia na základe Il-96-400M . Jeden sa už vyrába, “povedal. Podľa zdroja nie je vylúčená objednávka tretieho veliteľského lietadla. Projekt má názov Zveno-ZS, spresnil.


 

Táto lietadlá súdneho dňa majú nahradiť Il-80 skonštruované na základe osobných Il-86. Sú určené pre evakuáciu najvyššieho vedenia krajiny a velenie vojskám v prípade zničenia pozemnej a satelitnej infraštruktúry. Dolet nových Il-96-400M bude dvojnásobný v porovnaní s predchodcami. Môžu byť dotankované vo vzduchu, za letu ich sprevádzajú stíhačky. Rádiové zariadenia lietadla umožňuje odovzdávať rozkazy vojskám, vrátane strategického letectva, mobilných a stacionárnych odpaľovacích rámp, ponoriek so strategickými jadrovými zbraňami na vzdialenosti šesť tisíc kilometrov.

 

“Lietajúce bunkre” Il-80 začali byť pre tieto účely používané v 80. rokoch. Jedná sa o prerobený dopravný stroj Il-86, ktorý je vybavený ako vzdušné veliteľstvo s maximálnou úrovňou ochrany. “Hrb”, ktorý sa nachádza nad kabínou stroja v sebe ukrýva prostriedky satelitnej komunikácie. V spodnej časti lietadla je anténa pre komunikáciu s ponorkami. V krídlach stroja sa nachádzajú dodatočné generátory elektrickej energie.

 

 

IL-96 bolo modernizované v roku 2016, na lietadle boli nainštalované štyri výkonné motory a moderná avionika. Môže letieť 12 000 kilometrov, jeho modifikovaný model používa pri svojich cestách prezident Putin. V súčasnosti nie je IL-96 komerčne ziskový, takže pre toto lietadlo neexistuje hromadná výroba. Lietadlo sa vyrába kúsok po kúsku, výlučne pre potreby prezidenta.

 

Il-96 sa používa na cestovanie na medzinárodné lety na samity do iných krajín. Keď je prezidentské lietadlo vo vzduchu, je sprevádzané stíhacími lietadlami ruských vzdušných síl. Za nimi sú aj ďalšie lietadlá. V prípade útoku na prezidentské lietadlo sa doprovodné stíhačky budú snažiť odraziť útok. Môžu používať rakety typu vzduch-vzduch a vzduch-zem. Ak je to potrebné, stíhačky sa obetujú, aby zachránili prezidentské lietadlo, a ak kroky bojovníkov na zabránenie útoku nepostačujú, môže prezidentove lietadlo útoky odraziť nezávisle. Telo Il-96 je vyrobené zo špeciálnych materiálov absorbujúcich rádiové žiarenie, vďaka ktorým je pre radary neviditeľné. Letová trasa je vždy prísne klasifikovaná. Keď prezidentovo lietadlo letí nad územím Ruskej federácie, ruské systémy protivzdušnej obrany ho sprevádzajú, aby zachytili možné útoky. USA majú lietajúce veliteľské stanovište na základe Boeingu 747.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov