Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Rusko elektronicky ruší ukrajinské vojnové lode v Azovskom mori

Neznámy ruský rádio-elektronický komplex „zasekáva“ ukrajinské lode v Azovskom mori. Ukrajinské vojnové lode nachádzajúce sa vo vodách Azovského mora čelia pomerne vážnym ťažkostiam v dôsledku neznámeho komplexu rádio-elektronického boja (REB) rozmiestneného pri Rostove na Done, ktorý aktívne využíva Rusko. Ako vyplýva z predložených údajov, elektronické potlačenie sa uskutočňuje pri frekvenciách 5 GHz.


 

 

Podľa satelitných údajov ruský komplex elektronického boja potláča rádiové signály pozdĺž celého severného pobrežia ruského územia v Azovskom mori. Zároveň sa predpokladá, že v skutočnosti sa takýmito akciami ruská armáda snaží zabrániť úniku informácií o rozmiestnení svojich lodí v tomto regióne. Šírka zóny elektronického potlačenia je pomerne malá — asi 12-15 kilometrov. V tejto chvíli neexistujú o tom žiadne oficiálne správy. Odborníci zároveň poznamenávajú, že priestor Ukrajiny je ovplyvnený len minimálne, čo vyvolalo množstvo otázok ohľadne toho, na aké konkrétne účely sa nasadenie systémov elektronického boja uskutočnilo.

 

Rusko upozornilo na umelú eskaláciu situácie v Čiernom mori
Podľa agentúry RIA Novosti ruské ministerstvo zahraničia poznamenalo, že situácia v čiernomorskej oblasti je „umelo vybičovaná“ a Moskva má v úmysle pozorne sledovať dodržiavanie Montreuxského dohovoru.

„Budeme naďalej pozorne sledovať situáciu s tým, ako sa ustanovenia dohovoru vykonávajú v praxi, a to aj pokiaľ ide o obmedzenie celkovej maximálnej tonáže počas tranzitu, ako aj maximálnej tonáže vojnových lodí pobrežných mocností a dĺžku ich pobytu v oblasti Čierneho mora,“ uviedli ruskí diplomati.

 

Ruské ministerstvo zahraničia si všimlo osobitnú úlohu Turecka, ktoré môže kontrolovať prechod vojenských plavidiel cez úžinu. Rezort okrem toho zdôraznil, že Moskva vedie pravidelný dialóg s Ankarou. Ministri zahraničia Sergej Lavrov a Mevlüt Çavuşoğlu rokovali 30. júna v Anatoliji najmä o otázkach správneho vykonávania ustanovení zmluvy.

 

USA ročne minú na Ukrajinu 750 miliónov dolárov
Americký chargé d’affaires na Ukrajine a zástupca štátneho tajomníka USA pre európske a euroázijské záležitosti George Kent prezradil, koľko Washington utratí na podporu Ukrajiny. Podľa neho USA ročne vyčleňujú asi 750 miliónov amerických dolárov na pomoc Ukrajincom, ktorí sa stále považujú za „nezávislých“.

„Myslím si, že máme veľmi solídny základ podpory. Náš Kongres každoročne prideľuje finančné prostriedky na podporu Ukrajiny v rôznych priemyselných odvetviach — až 750 miliónov ročne. Podľa všetkého sú tu ďalšie štyri, maximálne päť ďalších krajín, ktoré od nás dostávajú takúto podporu každý rok. A nezávisí to od toho, kto sedí v Bielom dome. Demokrati aj republikáni spoločne podporujú Ukrajinu. A myslím si, že to nezávisí od administratívy, úradníkov pracujúcich s Ukrajinou,“ uviedol Kent.

 

Okrem toho dodal, že prezident Joe Biden je pre Kyjev takmer požehnaním. Ako viceprezident navštívil Ukrajinu šesťkrát. A to znamená, že sa v tom dobre orientuje. Podľa Kenta je to pre Ukrajincov výhoda.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov