Trosky starovekej vojenskej lode v Egypte © REUTERS / The Egyptian Ministry of Antiquities
Aktuality, História,

V Egypte objavili archeológovia trosky starovekej vojenskej lode

Spoločná francúzsko-egyptská výprava archeológov našla v okolí zaplaveného starovekého mesta Heracleion neďaleko terajšej egyptskej Alexandrie trosky vojnovej lode z čias Ptolemaiovcov (4. storočí pred nl), oznámilo egyptské ministerstvo cestovného ruchu.


 

Loď sa potopila po tom, čo sa na ňu zrútila časť múru Amonovho chrámu v druhom storočí pred n.l. v dôsledku zemetrasenia, vysvetlil generálny tajomník Najvyššej rady pre starožitnosti Mostafa Waziri. Loď sa dobre zachovala v zálive Abukire práve vďaka tomu, že sa nachádzala pod úlomkami múru. Trosky lode boli nájdené pod päťmetrovou vrstvou bahna zmiešaného s úlomkami chrámu.

 

Trosky starovekej vojenskej lode v Egypte © REUTERS / The Egyptian Ministry of Antiquities

 

Podľa slov vedúceho výpravy archeológov IEASM Franka Gaudiota je tento nález unikátny, pretože sa vedcom darí len veľmi vzácne nachádzať rýchle lode z onej doby. Podľa jeho slov bola loď cez 25 metrov dlhá, a pri jej výstavbe bol využitý klasický a egyptský štýl. Hladké dno lode sa ideálne hodilo pre plavbu po rieke Níl, loď bola vybavená tiež veslami. Rad symptómov poukazuje na to, že bola postavená v Egypte , a drevo bolo používané druhotne.

 

Trosky starovekej vojenskej lode v Egypte © REUTERS / The Egyptian Ministry of Antiquities

 

Okrem toho našli archeológovia starogrécke hrobky zo 4. storočia pred n.l. pri severovýchodnom vchode do Heracleionu.

“Tento nález poukazuje na prítomnosť starogréckych obchodníkov, ktorí v tomto meste žili … bolo im dovolené tam žiť koncom doby faraónov, stavali pohrebné chrámy vedľa Amonovho chrámu, avšak kvôli prírodným katastrofám bola táto oblasť spustošená, a zvyšky civilizácie boli nájdené spolu s ruinami chrámu, “uvádzajú sa v správe slová šéfa ústredného departementu zaplavených starožitností Ihab Fahmího.

 

Vedci sa domnievajú, že Heracleion bol postavený približne v 8. storočí pred nl v pobrežnom pásme Stredozemného mora. Bolo to najväčšie obchodné centrum a prístav starovekého Egypta až do postavenia Alexandrie v roku 331 pred n.l. Mesto bolo zaplavené pred asi 1200 rokmi a v súčasnej sa nachádzajú jeho zvyšky v rôznej hĺbke (až 45 metrov). Archeológovia objavili mesto v roku 2000, a doteraz sa považuje za veľmi zaujímavé podvodné múzeum.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov