Sprut-SDM1 v Čiernom mori
Aktuality, Pozemná technika,

Nový ruský obojživelný tank bol testovaný v Čiernom mori. Video

Štátna spoločnosť Rostech ohlásila úspešné testy ľahkého tanku Sprut-SDM1 v Čiernom mori. Bojové vozidlo je schopné pohybu po vode a aj výsadku z lode.


 

Tlačová správa poznamenáva, že nový tank nie je horší v palebnej sile oproti T-80 a T-90, ale zároveň sa môže pochváliť mobilitou po zemi aj po vode na úrovni BMD-4M.

 

„Stroj je schopný vyriešiť zložité taktické úlohy, najmä prieskumné práce, prácu v rámci oddielov náletu alebo útoku, manévrovanie obrany, prekonanie vynútených vodných prekážok, obojživelné operácie, kontrolu nad územím,“ vymenovali vývojári.

 

 

Hlavným zákazníkom Sprutu by mali byť výsadkové jednotky, ale podľa Bekkhana Ozdoeva, priemyselného riaditeľa Rostechu, môže byť tank zaujímavý aj pre zahraničných zákazníkov.

“V prvom rade sa zameriavame na trhy Indie, Ázie, Blízkeho východu. V blízkej budúcnosti sa začne druhá etapa testovania, počas ktorej sa skontroluje na hladine nielen samotné vozidlo, ale aj jeho zbrane.”

 

 

“Sprut-SDM1 robíme predovšetkým pre vzdušné výsadkové vojská. Ministerstvo obrany RF vykonáva v súčasnej dobe úradné skúšky, ktoré budú definitívne ukončené až v roku 2022. Chcel by som podotknúť, že skúšky sú tvrdé. Stroj bude otestovaný na mori a v horách, v rôznych klimatických zónach. Technika sa bude skúšať za teplôt vzduchu od mínus 40 až do plus 40 stupňov,“ povedal Ozdojev.

 

Analýza: Ľahké tanky, stále sa o nich hovorí, nikdy sa nekupujú

 

Ľahký plávajúci tank Sprut-SDM1 je bojový obrnený pásový plávajúci stroj s delovým a raketovým komplexom kalibru 125 milimetrov, ktorý môže bez dotankovania prejsť 500 kilometrov, a môže sa prepravovať výsadkovými člnmi a lietadlami vojensko-transportného letectva, a vysádzať ako po pristátí lietadla, tak aj padákom spolu s posádkou. Jeho vlastnosti v spojení s kruhovým otáčaním veže a stabilizáciou zbrane v dvoch rovinách umožňuje využitie Sprut-SDM1 ako ľahkého plávajúceho tanku.

Milan Novický

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov