M1a2 Abrams
Aktuality, Pozemná technika,

Americké namiesto ruských. Poľsko oznámilo nákup 250 amerických tankov Abrams

Poľské úrady sa rozhodli získať štyri prápory amerického Abramsu. Dodávky sú plánované na rok 2022, uviedol šéf vládnej strany Právo a spravodlivosť podpredseda vlády Jaroslaw Kaczynski.


 

„Naša armáda čoskoro, ak bude všetko v poriadku, dostane budúci rok najnovšiu verziu tankov Abrams,“ uviedol Kaczynski počas ceremoniálu venovaného nákupu, informuje agentúra RIA Novosti . Vysvetlil, že Poľsko kúpi toľko týchto vozidiel, koľko bude potrebné na vybavenie štyroch tankových práporov.

 

Ministerstvo obrany krajiny informovalo o 250 tankoch modifikácie M1A2 Abrams SEPv3. Vedúci oddelenia Mariusz Blaschak poznamenal, že Poľsko dostane najmodernejšie tanky preverené bojmi, ktoré boli vyvinuté na vyváženie ruských tankov Armata. Vysvetlil, že budú nasadené na východe krajiny a spolu s tankami zakúpia logistický a výcvikový balík, kontrolné, evakuačné a podporné vozidlá. Poľské ministerstvo obrany plánuje kúpiť 250 tankov M1 Abrams, aby nahradilo „zastarané“ sovietske T-72 a PT-91.

 

Po roku dvetisíc nakúpilo Poľsko v rámci integrácie do EÚ a NATO od Nemcov tanky Leopard 2A4. Second hand Leopardy boli značne čerstvejšie ako mnohé T-72, preto bola nimi prezbrojená jedna z tankových brigád Vojska Poľského. V roku 2013 bola podpísaná zmluva o nákupe dokonalejšej modifikácie Leopard 2A5, ktorých bolo počas dvoch nasledujúcich rokov dodaných 105 kusov.

 

Dnešná poľská “tanková päsť” zahŕňa 4 modely hlavných bojových tankov : T-72 (asi 500 kusov vrátane takmer polovice v skladoch), PT91 Twardy (vyše 200 kusov) a dve modifikácie nemeckých Leopard (dohromady takmer 250 kusov). A zatiaľ čo sa Leopard 2A4 moc nelíši od T-72, potom Leopard 2A5 je silnejší tank z deväťdesiatych rokov vyvinutý špeciálne pre boj s dokonalejšími sovietskymi T80.

 

Súčinnosť týchto tankových síl nie je ťažká, ale z hľadiska prevádzkových nákladov a zlučiteľnosti náhradných dielov a munície vyzerá situácia dosť problematicky. T-72 a PT91 potrebujú rovnaké súčiastky, avšak s Leopardom nemajú nič spoločné. Potenciálny (podľa časopisu The National Interest a pravdepodobne tiež poľskej vlády) nepriateľ tiež nemá všetko v úplnom poriadku z hľadiska vzájomnej zastupiteľnosti a vzájomnej pomoci v poľných podmienkach, pretože hlavné ruské tanky T-90, T-80 a ťažký tank pre prielom T-14 armata sú veľmi odlišné stroje.

 

Ak si vezmeme príklad zo starších partnerov v NATO, napríklad Nemecka a USA, je jeden hlavný bojový tank veľmi žiadaným štandardom. A tak vzniká (mimochodom nie prvýkrát) nápad ohľadom dodávky Poľsku amerických hlavných bojových tankov M1 Abrams. Masívnych a zaslúžilých, aktuálnych podľa taktických technických kapacít a schopných integrácie do vojenských operácií NATO. So zavedeným, a to aj v Poľsku, systémom obsluhy. Prečo v Poľsku? Za účelom rozmiestnenia americkej tankovej brigády bola vypracovaná logistika dodávok náhradných dielov. Spolu s informačnou spoluprácou s budúcou poľskou armádou, ktorá dostane americké F-35 a ďalšie druhy techniky, vyzerá všetko celkom logicky.

 

Dokážu Abrams “bojovať” s ruskými tankami? Podľa svojich bojových kapacít americké tanky nominálne zaostávajú za tankami T-14 Armata . Klady “Rusa” sú zrejmé: úplne nová kompletizácia trupu, veža bez posádky, silnejšie delo kalibru 152 mm miesto kalibru 125 typické pre ruské tanky. Pokiaľ ide o ruské T-90 a T-80, boli vyvinuté aj pre boj s Abramsami a dokážu im čeliť, pretože majú k sebe dosť blízko čo sa týka bojových kapacít.

 

Keď hovoríme o tanku Abrams, nesmieme zabúdať na cenu. Dejiny samozrejme poznajú prípady dodávky zbraní z rezerv za niekoľkokrát znížené ceny z tých alebo iných politických dôvodov. Ale vychádzajme z toho, že trhová cena jedného amerického tanku môže byť 6 miliónov dolárov a viac. Podľa údajov z roku 2018 mali USA v skladoch vyše 3 000 týchto tankov a Varšava by ich mohla kúpiť lacnejšie. Alebo vyrobiť od piky, teda zmontovať v Poľsku, ale z amerických dielov. Týmto spôsobom bude možné zachovať pracovné miesta pre obyvateľov Ohia, Michiganu a Pensylvánie a teda harmonické spojenie jemných severoatlantických citov s celkom rozumným egoizmom: postarať sa o bezpečnosť spojencov v konfrontácii s Ruskom a o zisk pre americký vojenský priemysel.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov