USS Ross
Aktuality, Námorníctvo,

Rusko údajne zaútočilo na americký torpédoborec a ukrajinské vojnové lode systémami elektronického boja

Rusko, 3.júl 2021 (AM) – Americká strana obvinila ruskú armádu zo zámerného použitia prostriedkov rádio-elektronického boja proti americkému raketovému torpédoborcu USS „Ross“ a ukrajinským vojnovým lodiam, ktoré sa zúčastňujú na vojenských cvičeniach neďaleko Krymu. Podľa zverejnených informácií bol v dôsledku silného útoku deaktivovaný navigačný systém amerického raketového torpédoborca.


 

Ako poznamenala americká armáda, takýto útok Ruska sa môže ukázať ako veľmi nebezpečný, pretože v dôsledku prerušenia činnosti navigačného systému môžu priateľské lode na seba omylom zaútočiť, najmä pri použití veľmi presných zbraní, ktoré sú plne automatizované.

 

„Rusko podniklo silný útok pomocou rádio-elektronických systémov a varovalo, že narušenie navigačných systémov môže ľahko viesť k prestrelke, čo ešte viac vyostruje situáciu v kríze,“ uviedol americký expert. AIS spoofing nie je nič nové. Americké „Centrum pre súčasné vojny“ v roku 2019 varovalo, že ruské rušenie GPS navigácie je pokusom o získanie „komparatívnej výhody pri zameraní a rozvoji schopností geolokačného spoofingu“. V ozbrojených silách sa GPS používa na zameranie, zvýšenie presnosti jadrových zbraní, inteligentných bômb, rakiet všetkých typov a bezpilotných vzdušných prostriedkov. Jedným z preventívnych opatrení je rušenie GPS, vďaka ktorému môžu byť nepriateľské presné zbrane nepoužiteľné, pretože keď už nemôžu byť ovládané, stanú sa oveľa menej presnými,“ uviedol portál „DatViet“ s odvolaním sa na americkú armádu.

 

Je veľmi problematické potvrdiť alebo vyvrátiť tieto obvinenia zo strany Spojených štátov, pretože je nemožné ich odhaliť prostriedkami tretích strán.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov