Ilustračné foto: Britský veľvyslanec a samopal Stribog slovenskej zbrojovky Grand Power
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Britský veľvyslanec na Slovensku požiadal NR SR aby zabezpečila zákaz exportu slovenských výrobkov Grand Power do Británie s odôvodnením, že s nimi bolo spáchaných 40 trestných činov

V utorok, 22.6.2021 sa uskutočnilo rokovanie dvoch výborov NR SR (Výbor pre obranu a bezpečnosť spolu s Výborom pre európske záležitosti) týkajúci sa návrhu novely zákona č. 190/2003 Z.z. kde sa v pripomienkovom a rozporovom konaní bojovalo za práva streleckej komunity. Na rokovaní výborov, na ktoré spoločnosť Grand Power nebola prizvaná, vystúpil, z neznámeho dôvodu veľvyslanec UK na Slovensku, ktorý požiadal NR SR aby zabezpečila zákaz exportu výrobkov Grand Power do UK s odôvodnením, že s nimi bolo spáchaných cca 40 trestných činov vrátane jednej vraždy.


 

Spoločnosť Grand Power nesúhlasí so zasahovaním Británie do vnútorných záležitostí EÚ a SR a ohradzuje sa voči očierňovaniu pred orgánmi SR a verejnosťou zo strany britského veľvyslanca. Spoločnosť Grand Power uverejnila obsah otvoreného listu ktorý adresovala veľvyslancovi Veľkej Británie na Slovensku:

“GRAND POWER s.r.o., licencovaný výrobca zbraní zo Slovenska, týmto vyjadruje hlboké sklamanie a rozhorčenie nad činnosťou veľvyslanca UK na Slovensku, p. Nigela Bakera, ktorý pošpinil dobré meno našej spoločnosti v našom parlamente na stretnutí, ktoré sa uskutočnilo dňa 22. Júna 2021.

 

Pán Baker, v mene UK, vyslovil svoje obavy týkajúce sa výrobkov našej spoločnosti, ktoré boli, podľa jeho slov, použité v UK na páchanie zločinov, vrátane jednej vraždy, a dokonca požiadal NR SR aby zabezpečila zákaz exportu výrobkov našej spoločnosti do UK.

 

Radi by sme zdôraznili skutočnosť, že naša spoločnosť je licencovaným výrobcom zbraní a naše výrobky distribuujeme legálne a legitímne. Dôrazne protestujeme proti spájaniu našej legálnej výroby a legálnych predajov do UK s akýmkoľvek zločinom. Všetky naše výrobky sú exportované pod podmienkou súhlasu našich vládnych autorít vo forme exportnej licencie. V rámci tohoto procesu sa vždy prešetruje celý rad faktorov, vrátane kredibility nášho obchodného partnera v UK a existencie importnej licencie vydanej orgánmi UK. Spájanie našej spoločnosti s kriminálnou aktivitou je absurdné a takéto spájanie je obdobné, ako keby sme vinili výrobcu automobile za nehodu spôsobenú vodičom bez vodičského preukazu na ukradnutom aute, ako ďalej objasníme.

 

V minulosti našu spoločnosť niekoľko krát kontaktovali policajné orgány UK so žiadosťami o pomoc pri identifikácii zbraní, pomoc s upresnením parametrov a podobne, pričom túto súčinnosť sme vždy poskytli a vždy sme s týmito orgánmi plne spolupracovali. Túto politiku odteraz prehodnotíme. Tak či onak, všetky tieto prípady mali jedno spoločné: všetky tieto zbrane boli nelegálne pozmenené a nelegálne importované do UK.

 

Sme si vedomí pokusov a skutkov zločincov, ktorí sa pokúšajú modifikovať naše výrobky za účelom zmeny ich kalibru, reaktivácie poplašných zbraní a podobne. Konštantne tieto prípady skúmame a implementovali sme niekoľko opatrení s cieľom sťažiť takéto modifikácie, dokonca nad rámec zákona, ktorý sa v roku 2019 sprísnil, a podnikli sme kroky ako pozmenenie otvoru zápalníka, čo zabraňuje vystreleniu ostrého náboja zo zbraní typu flobert.

Boli by sme viac ako zvedaví, či Vaša vláda rovnako žiada parlamenty iných krajín aby zakázali export iných zbraní, ktoré boli použité na páchanie protiprávnej činnosti, napríklad zo správ o zadržaných zbraniach jasne vidíme omnoho viac reaktivovaných akustických zbraní z Turecka ako vyrobí naša spoločnosť za desať rokov. Radi by sme vedeli, či rovnako kontaktujete výrobcov nožov, keďže, ako s veľkým poľutovaním, sledujeme útoky nožom vo Vašich uliciach takmer každý deň. Radi by sme vedeli, či rovnako žiadate vlády aby zakázali export nákladných a osobných áut do Vašej krajiny, keďže i tieto sa používajú na páchanie zločinov.

 

Rovnako by sme radi požiadali naše orgány o zákaz výroby a predaja britských áut v našej krajine za účelom prevencie dopravných nehôd.
Rovnako sme hlboko znepokojení otázkou prečo sa britský veľvyslanec angažuje v našom legislatívnom procese a zmene našich národných zákonov.

 

Je nám veľmi ľúto každého jedného zločinu spáchaného s našim výrobkom, žialime nad každým životom vzatým s pomocou našej zbrane. Ale nie sme zodpovední za protiprávne konanie zločincov. Naša spoločnosť dáva prácu viac ako 140 zamestnancom. Nie sú to teroristi, ani zločinci, ale zákon rešpektujúci občania Slovenska, nie UK, ktorí živia svoje rodiny a nezaslúžia si počúvať takéto obvinenia z niečích úst.
Žiadame verejné ospravedlnenie našej spoločnosti I našim zamestnancom.”

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov