Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

The Guardian: Čína nepredstavuje tú najväčšiu hrozbu pre USA

Počas povojnovej histórie Spojených štátov sa Washington snažil obviňovať ostatných za svoje problémy a démonizovať súperiace krajiny, uviedol v článku pre denník The Guardian politický komentátor profesor Robert Reich.


 

Reich pripomenul, že pred viac ako 60 rokmi viedli obavy USA o to, že Sovietsky zväz je v mnohých oblastiach pred USA k uskutočneniu série reforiem, ktoré zvýšili produktivitu a mzdy.

 

Ďalším „rivalom“ USA bolo Japonsko, ktorého automobily americkým výrobcom odobrali pomerne veľký podiel na trhu. Podľa experta americký Kongres usporiadal nespočetné množstvo vypočutí o japonskej „výzve“ americkej konkurencieschopnosti a japonskej „hrozbe“ americkým pracovným miestam.

 

„V súčasnosti je geopolitická rivalita citeľná pri Číne. Americké korporácie a investori však pritom potichu zarábajú peniaze prevádzkovaním tamojších tovární s nízkymi mzdami a predajom technológií svojim čínskym „partnerom“. Nechcem bagatelizovať výzvu, ktorú predstavuje Čína pre USA, no v celej povojnovej histórii Ameriky bolo jednoduchšie obviňovať druhých len nie seba,“ píše The Guardian.

 

Reich zdôrazňuje, že najväčšou hrozbou pre USA v súčasnosti nie je Čína, ale „smerovanie k protofašizmu“. Profesor vyzýva Washington, aby si dával pozor a „zbytočne nedémonizoval Čínu, čo by mohlo vyvolať novú paranoju naďalej viac deformujúcu priority, podporujúcu nativizmus a xenofóbiu a zvyšujúcu americké vojenské výdavky na úkor verejných investícií do vzdelávania“.

 

„Hlavnou otázkou pre Ameriku — čoraz rozmanitejšiu Ameriku, ktorej ekonomika a kultúra sa rýchlo prepája s ekonomikou a kultúrou zvyšku sveta — je, či je možné znovu objaviť svoju identitu a vzájomnú zodpovednosť bez vytvárania ďalšieho nepriateľa,“ uzavrel Reich.

Vlado Šinko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov