Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruský prezident Putin prirovnal Ukrajinu k nacistickému Nemecku

Putin komentoval Zelenského návrh zákona o pôvodnom obyvateľstve na Ukrajine. Ruský prezident Vladimir Putin pri charakteristike návrhu zákona o pôvodných obyvateľoch prirovnal Ukrajinu k nacistickému Nemecku. Povedal to vo vysielaní televízie „Rossija 24“.


 

„Hovoriť o Rusoch, akoby to neboli pôvodní obyvatelia, je smiešne a hlúpe. Všeobecne platí, že už rozdelenie na domorodé obyvateľstvo sa veľmi podobá praxi nacistického Nemecka. Ale čo ľudia so zmiešanou krvou, čo s nimi?“ povedal Putin. Zároveň vyhlásil, že ukrajinský návrh zákona údajne nie je v súlade s normami humanitárneho práva. Tiež je presvedčený, že na tento dokument nebude Západ vôbec reagovať.

„Prijatie tohto zákona o pôvodnom obyvateľstve povedie k tomu, že stovky tisíc alebo milióny ľudí odídu z Ukrajiny. Je to silná rana pre ruský národ ako celok,“ dodal prezident Ruskej federácie.

 

Nacisti zabránili ruským diplomatom položiť kvety k pamätníku Puškina

Ruské veľvyslanectvo zaslalo protestné oznámenie ukrajinskému ministerstvu zahraničia. Podľa agentúry TASS zástupcovia nacistickej organizácie v oblasti Ľvova na Ukrajine zabránili zamestnancom ruského konzulátu a verejným činiteľom položiť kvety k pamätníku básnika Alexandra Puškina pri príležitosti 222. výročia jeho narodenia.

„V pondelok 7. júna sa traja diplomati, vrátane úradujúceho generálneho konzula Ruska vo Ľvove a členov miestnej verejnej organizácie Ruský dom, chystali pri príležitosti 222. výročia narodenia básnika položiť kvety k Puškinovmu pamätníku v dedine Zabolotovci vo Ľvovskej oblasti. Po príchode ich zablokovala skupina ľudí, ktorí mali oblečenie so symbolmi miestnej nacistickej organizácie, tlačili ich k autu, roztrhali kyticu kvetov, ktorá bola v rukách nášho kolegu, prinútili ich vrátiť sa k autám a odísť odtiaľ,“ informovalo v stredu ruské veľvyslanectvo v Kyjeve. Ruská strana v súvislosti s incidentom zaslala protestné oznámenie na ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny.

 

.

Na Ukrajine vyšla kniha nacistického kolaboranta
V edícii „Víťazi“ na Ukrajine vyšla kniha od ideológa „Ukrajinskej nacionalistickej armády“ (OUN), nacistického kolaboranta — Volodymyra Martynca. Na Facebooku o tom napísal riaditeľ „Ukrajinského židovského výboru“ Eduard Dolinskij.

 

V roku 1938 Martynec napísal článok s názvom „Židovský problém na Ukrajine“ o potrebe masového vyvražďovania Židov.

„No u nás to nie je len prvok nepriateľský, parazitický, škodlivý (odnárodňujúci), podvratný (protištátny a internacionálny), ale aj z rasového hľadiska je to prvok nevhodný na miešanie a asimiláciu,“ napísal nacista.

 

Martynec dospel k záveru, že Ukrajinci by sa nikdy nemali miešať so Židmi, aby „nedali nám židovského ducha alebo inými slovami: aby ukrajinizácia Židov neznamenala ožidovštenie Ukrajincov, ožidovštenie nielen pokrvné, no aj ožidovštenie psychologické.“

Martynec vyzýval nielen na zákaz zmiešaných manželstiev, ale aj na úplnú izoláciu Židov od akýchkoľvek kontaktov s Ukrajincami. Išlo o zamknutie všetkých Židov v gete, teda de facto zničenie. Na konci vojny kolaborant ušiel do Nemecka a odtiaľ do Kanady, kde v roku 1960 zomrel.

 

Blinken: USA očakávajú implementáciu reforiem na Ukrajine pred návštevou Zelenského
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken oznámil, čo očakáva americká administratíva od Ukrajiny pred stretnutím Zelenského s prezidentom USA Joeom Bidenom.

„Existuje celý zoznam oblastí, v ktorých je pre Ukrajinu dôležité dosiahnuť pokrok. Predovšetkým ide o to, aby bolo súdnictvo nezávislé — funkčné a starostlivo vybrané a s nezávislým dohľadom. Správa a riadenie spoločností, najmä v štátnych podnikoch, ktorá bude transparentná. A tiež skutočná implementácia najmä protikorupčných zákonov,“ oznámil Blinken.

 

Zdôraznil tiež, že „agresia skorumpovaných síl“ na Ukrajine je pre Kyjev naliehavou výzvou, pretože zasahuje do rozvoja demokracie. Šéf rezortu zahraničia poznamenal, že aj keď Ukrajina prijme dobrú legislatívu na boj proti korupcii, nestačí to, pretože sa musí predovšetkým uplatňovať v praxi.

„Musíme vidieť, že ľudia zapojení do korupčných praktík budú skutočne postavení pred súd, má to byť silný signál, že to nie sú len slová na kúsku papiera. “ vyhlásil Blinken.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov