Abu Tahsin al-Salhi
Aktuality, História,

Volali ho Šejk ostreľovačov, alebo Jastrabie oko

Irak, 31.máj 2021 (AM) – Abu Tahsin al-Salihi bol iracký veterán ostreľovač . Ako dobrovoľníkovi v irackých mobilizačných silách sa mu pripisuje zabitie viac ako 384 členov ISIS počas irackej občianskej vojny , pričom dostal prezývky „Šejk ostreľovačov“ a „Jastrabie oko“. Pred irackou občianskou vojnou, al-Salihi bojoval vo vojne Jom Kippur , v iránsko-irackej vojne, vo vojne v Perzskom zálive , a počas invázie do Iraku v roku 2003 .


 

Abu Tahsin al-Salhi

 

V Jomkippurskej vojne bol súčasťou irackej brigády bojujúcej na Golanských výšinách. Okolo mája 2015 sa al-Salihi pripojil k mobilizačným silám a bol vyzbrojený puškou Steyr a bol umiestnený v horách Makhoul na severe Iraku. Al-Salihi začal bojovať proti ISIS v Jurf Al Nasr. Svoje sniperské schopnosti získal od ruskej armády.

 

Abu Tahsin al-Salihi

 

Abu Tahsin al-Salihi sa narodil v roku 1953, mal jedenásť detí, päť dievčat a šesť chlapcov. Bol to šiitský moslim. V 70. rokoch vycestoval do Kuvajtu a pracoval tam v mnohých zamestnaniach, bol aj pastierom kráv a tiav. Aby sa chránil, mal francúzsku pušku s ktorou lovil zajace, z toho získaval vedomosti v poľovníctve a streľbe.

 

 

Pár mesiacov pred Jomkippurskou vojnou v 70. rokoch bol nanominovaný na cestu do Bieloruska, aby tam trénoval v kurze, kde obsadil druhé miesto. Prvá vojna, v ktorej bojoval, bola vojna Jom Kippur v roku 1973, kde bol umiestnený na Golanských výšinách v 5. horskej brigáde. Druhá vojna, v ktorej bojoval, bola druhá kurdsko-iracká vojna v roku 1974. Od začiatku povstania do roku 2014 nastúpil do brigády Sadr, kde sa podieľal na oslobodení mnohých irackých provincií, ale nehodil sa dobre do tejto brigády, a tak sa pripojil k Liwa Ali Al Akbar a tu sa začali prejavovať jeho schopnosti. Mal 384 potvrdených zabití. Al-Sálíí bol zabitý pri postupe na Hawiju v Iraku. Jeho pohreb sa uskutočnil 30. septembra 2017.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov