Ilustračné foto: Bitka o Voronež
Aktuality, História,

Pri Voroneži sa našli pozostatky 500 detí a žien zabitých nacistami

V dedine Lušnikovka vo Voronežskom regióne našli pátrači už asi poltisíc pozostatkov väzňov bývalého nacistického tábora, ktorý tam bol umiestnený počas Veľkej vlasteneckej vojny. Vykopávky sa uskutočňujú v rámci všeruského projektu „Bez premlčania“.


 

 

.

 

 

.

 

“Tento tábor, ktorý bol jedným z táborov systému Dulag-191, sa nachádzal v tehelni.” Počas vojny tu bol špeciálny tábor pre ženy a deti. Tábor bol veľmi početný – za celé obdobie jeho existencie tu bolo viac ako 50-tisíc ľudí, z toho približne 8,5-tisíc ľudí bolo zabitých, “uviedol pre agentúru RIA Novosti šéf pátracej asociácie Don Michail Segodin.

 

.

 

Projekt je zameraný na uchovanie historickej pamäte tragédie civilného obyvateľstva ZSSR. Podľa Segodina pátrači hľadali toto miesto asi 10 rokov a teraz sa im ho podarilo nájsť.

“Spolupracujeme s orgánmi Vyšetrovacieho výboru pre región Voronež.” Otvárame hroby, pozostatky asi 500 ľudí sa už našli, “dodal zdroj.

 

.

 

V súčasnosti sú pozostatky v zlom stave, presný vek obetí je ťažké určiť. Podľa odborníka možno predpokladať, že išlo hlavne o mladých ľudí. Jeden z fragmentov jasne ukazuje dieťa.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov