Stíhacie lietadlo Dassault Rafale Francúzskych vzdušných síl, zdroj: bmpd.livejournal.com / Nir Ben-yosef
Aktuality, Letectvo,

Chorvátsko si napokon vybralo francúzske stíhačky Dassault Rafale


Chorvátsko, 24. máj 2021 (AM) – Ako informovali 20. mája 2021 chorvátske noviny Jutarnji list, s odvolaním sa na „dobre informované zdroje”, chorvátska vláda na odporučenie zo zasadnutia Rady chorvátskej obrany, ktoré sa uskutočnilo v ten istý deň, prijala rozhodnutie o zakúpení 12 kusov francúzskych stíhacích lietadiel Dassault Rafale zo stavu francúzskeho armádneho letectva, upravených na verziu F3R a taktiež rozhodnutie začať predbežné rozhovory o danej otázke s francúzskou stranou.

 

Zdroje poskytli novinám tiež informáciu, že lietadlá Rafale, ktoré majú byť predmetom kúpy, nemajú byť staršie ako 10 rokov. Celkové náklady navrhovaného kontraktu by mali dosiahnuť „o čosi menej ako 1 miliardu eur”, pričom v cene je zahrnutá, okrem samotných lietadiel, aj výzbroj, rôzne vybavenie a taktiež výcvik pilotov a pozemného personálu. V prípade uzavretia kontraktu do konca aktuálneho roka bude Chorvátsku dodaných prvých šesť stíhačiek v roku 2024 a zvyšných šesť stíhačiek potom v roku 2025.

 

Výber stíhacích lietadiel Rafale, ponúkaných Francúzmi, sa uskutočnil na základe výsledkov dlhodobého chorvátskeho tendra na nákup nových stíhačiek, ktoré by mali nahradiť morálne aj fyzicky zastarané stíhačky MiG-21bis sovietskej výroby v Chorvátskom letectve.

 

Otázka získania nových stíhacích lietadiel západnej proveniencie Chorvátskym letectvom sa ťahá už od roku 2003, no k reálnej podobe sa dostala až v roku 2015. Prvý medzinárodný tender na nákup 12 kusov stíhacích lietadiel vypísalo Chorvátsko v roku 2017 – vtedy boli zvažované návrhy USA (12 nových stíhacích lietadiel Lockheed Martin F-16V Block 70/72), Izraela, Grécka (v oboch prípadoch išlo o staršie lietadlá F-16 zo stavu ich letectiev), Švédska (novyrobené stíhačky Saab JAS-39C/D Gripen) a Južnej Kórey (lietadlo KAI FA-50). Vo výsledku bolo v marci 2018 prijaté rozhodnutie o nákupe 12 kusov starších stíhacích lietadiel F-16C/D Block 30 Fighting Falcon (Barak) zo stavu Izraelských vzdušných síl za sumu približne 493 miliónov USD, avšak k dohode napokon nedošlo, nakoľko USA nedali Izraelu súhlas na dodanie týchto lietadiel do Chorvátska. 

 

Dassault Rafale B – dvojmiestna verzia, zdroj: wikimedia / Dmitry A. Mottl

 

To prinútilo chorvátsku stranu obnoviť výberové konanie na dodávku stíhačiek. V novembri 2020 bolo uzavreté prijímanie návrhov, pričom v ponuke sa opätovne ocitli zo strany USA novovyrobené stíhačky F-16V Block 70/72, Izrael tiež opäť ponúkol staršie F-16C/D Block 30 zo stavu vlastného letectva, ale tentokrát už aj s modernizáciou. Francúzsko ponúklo svoje stíhačky Rafale vo verzii F3R a Švédsko prišlo opäť s ponukou lietadiel JAS-39C/D Gripen z novovýroby. Uvádza sa tiež, že v záverečnej fáze sa výber zúžil na ponuku z USA a Francúzska, pričom americká ponuka bola vyhodnotená ako oveľa drahšia.
Fero Kysucký

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov