Útoky v okolí mešity Al-Aksá
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael zlikvidoval jedného z vodcov Hamasu pri raketových útokoch v pásme Gazy

Panarabské noviny informovali, že jeden z vodcov Hamasu, respektíve jeho pridruženého militantného krídla, zomrel. Počet obetí ostreľovania sa stále zvyšuje. Hnutie Hamas ovláda pásmo Gazy. V dôsledku raketového bombardovania izraelskej armády bol eliminovaný jeden z jej vodcov Muhammad Fajad.


 

Miesta streľby rakiet z Gazy smerom na Jeruzalem

 

Fajad bol jedným z veliteľov militantného krídla Hamasu, brigády Izz al-Dín al-Kásám. Podľa elektronickej verzie novín Asharq Al-Awsat sa nachádzal v meste Beit Hanoun, ktoré sa nachádza na severe pásma Gazy. Podľa palestínskych médií, ktoré uvádzajú zdroj na ministerstve zdravotníctva pobrežnej enklávy, sa počet obetí v dôsledku ostreľovania izraelskou armádou zvýšil na 21 ľudí, z toho deväť sú deti. Zranilo sa najmenej ďalších 70 osôb. Izraelská armáda (IDF) na svojej stránke na Twitteri informovala o svojich 150tich raketách vystrelených z pásma Gazy smerom k nepriateľovi. Predtým sa tiež začalo hovoriť o požiari v mešite Al-Aksá na Chrámovej hore vo východnom Jeruzaleme. Podľa publikácie Alquds izraelské bezpečnostné sily vystrelili rakety , ktoré spôsobili požiar stromov rastúcich v blízkosti brány Al-Mugarib.

 

Útoky v okolí mešity Al-Aksá

 

Palestínska militantná organizácia Hamas, ktorá vládne v Pásme Gazy, vypálila v pondelok rakety na izraelské hlavné mesto Jeruzalem. Jedna raketa dopadla na západné predmestie, ľahko poškodila dom a spôsobila požiar krovia. Izraelská armáda uviedla, že na Jeruzalem bolo vypálených sedem rakiet, pričom jednu zostrelili, ale raketový útok pokračuje. Hovorca vojenského krídla Hamasu uviedol, že útok je odpoveďou na izraelské „zločiny a agresiu“ v Jeruzaleme.

 

https://twitter.com/i/status/1392090864286044163

 

https://twitter.com/i/status/1391894114308853763

 

„Toto je odkaz, ktorému musí nepriateľ dobre rozumieť,“ vyhlásil. Zároveň pohrozil ďalšími útokmi, ak Izrael opäť napadne posvätnú mešitu Al-Aksá alebo bude vyháňať palestínske rodiny z východného Jeruzalema.

 

 

Strety medzi protestujúcimi Palestínčanmi a izraelskou políciou v blízkosti mešity al-Aksá pred plánovaným izraelským nacionalistickým pochodom si vyžiadali stovky zranených. Podľa agentúry AP utrpelo zranenia viac ako 305 Palestínčanov, pričom 228 z nich museli ošetriť v nemocniciach. Sedem z nich je vo vážnom stave. Polícia informuje o 21 zranených policajtoch, pričom traja skončili v nemocnici. Podľa izraelských paramedikov utrpelo zranenia aj sedem izraelských civilistov.

 

 

Najnovšie strety nasledujú po týždňoch rastúceho napätia medzi Palestínčanmi a izraelskými jednotkami v jeruzalemskom Starom meste. Konflikty tentoraz prišli počas moslimského posvätného mesiaca Ramadán, ktorý býva aj zvyčajne časom zvýšeného náboženského napätia. To však ešte znásobili najnovšie izraelské plány na vysťahovanie arabských rodín z východného Jeruzalema.

 

 

Izraelčania v pondelok oslavujú Deň Jeruzalema, ktorým si pripomínajú získanie kontroly nad Východným Jeruzalemom v roku 1967. Zvyčajne ho oslavujú pochodom s izraelskými vlajkami naprieč moslimskými časťami mesta. Izraelská polícia v reakcii na intenzívne strety medzi svojimi príslušníkmi a moslimskými protestujúcimi v pondelok rozhodla o úprave trasy plánovaného pochodu ultranacionalistov tak, aby sa vyhol konfrontácii s Palestínčanmi. Rozhodnutie podľa nich prišlo z popudu politických lídrov krajiny.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov