Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Generál Viktor Baranec prezradil americké vojenské tajomstvo

Americkí štvorhviezdičkoví velitelia sa obrátili na spravodajskú komunitu krajiny so „zriedkavou a urgentnou“ žiadosťou o odtajnenie údajov o „zlom správaní“ hlavných odporcov USA, medzi ktoré podľa denníka Politico patria Rusko a Čína. Pomôžu tieto informácie americkej armáde? Vysvetlil to v rozhovore plukovník vo výslužbe Viktor Baranec, vojenský pozorovateľ denníka Komsomolskaja Pravda. Podľa najvyššieho vojenského vedenia Spojených štátov Amerika v informačnej vojne zaostáva za svojimi hlavnými geopolitickými odporcami. Zdá sa, že v americkej armáde nedostáva každý človek pre seba a generálov žiadne informácie o potenciálnom nepriateľovi …


 

Viktor Baranec: Začnime tým, že dnes existujú veľmi vážne rozpory medzi Bielym domom a americkými bezpečnostnými agentúrami. Uvediem jeden príklad.

Minulý rok USA oznámili, že stiahnu svoje jednotky z Afganistanu do 1. mája tohto roku. Ale keď sa stal prezidentom Joe Biden, stalo sa vo vojensko-politickej hierarchii niečo neslýchané. Niekoľko amerických generálov na čele s ministrom obrany Lloydom Austinom verejne odmietlo stiahnuť vojakov. Prezident bol nútený súhlasiť s novým dátumom oznámeným vojenskými vodcami – 1. septembrom. Ministerstvo zahraničia o tejto záležitosti mlčalo. Teraz sa nám ukázal ďalší príznak takýchto „nerozvinutých“ vzťahov a úplná nejednotnosť medzi politickými a mocenskými orgánmi v USA.

 

Koho pasie Biely dom a ministerstvo zahraničia?

To, o čom teraz diskutujeme, je dôležité. Teraz máme my aj Číňania plné právo nedôverovať vyhláseniam Američanov, ktoré zaznievajú na samom vrchole. Dostali sme príležitosť reagovať na skutočnosť, že americký prezident Joe Biden, alebo ministerstvo zahraničia, ako sa hovorí, „jazdia v metelici“ bez toho, aby mali k dispozícii všetky informácie. Nespoliehajú sa na svoje spravodajské údaje, ale používajú akúsi „pastvu“.

 

USA sú zatiaľ jedinou krajinou na svete s viac ako 15 rôznymi spravodajskými službami. A s takouto spravodajskou „kolektívnou farmou“, ktorá zahŕňa niekoľko desiatok tisíc spravodajských dôstojníkov, ktorí sa usadili po celom svete, nemajú šéfovia silových rezortov objektívne údaje? Ako môžete teraz nadviazať vážny vzťah s prezidentom Spojených štátov, alebo s ministerstvom zahraničných vecí alebo obrany? Veď tam sedia ľudia, ktorí pociťujú nedostatok informácií.

 

To všetko naznačuje buď nedokonalý mechanizmus vzťahov medzi bezpečnostnými silami, alebo že v americkej vnútornej politike existuje akýsi oddeľovač, ktorý oddeľuje informácie určené iba pre prezidenta a ministerstvo zahraničia. A ľudia, ktorí riešia vážne problémy vzťahov s Ruskom a Čínou, sú kŕmení informáciami z čajovej lyžičky.

 

Rusko je už mnoho rokov bránou pre americké spravodajské služby

Teraz poviem to, čo som nikomu nepovedal. Aj keď americkým spravodajským službám nechýbajú potrebné informácie týkajúce sa Ruska – od Kremľa po niektoré skromné ​​továrne na obranu v provinciách, s Čínou je situácia iná. Tu má americké spravodajstvo obrovské množstvo problémov – či už z hľadiska vojensko-strategických informácií, alebo z hľadiska štátnych tajomstiev. Čínu by som nazval dokonca príkladnou krajinou – na rozdiel od môjho rodného Ruska, ktoré bolo dlhé roky v skutočnosti bránou pre americké špeciálne služby. Ale keďže som to povedal, musím predložiť dôkaz o tom, čo som povedal. Prečo teda americká spravodajská služba v Rusku pracuje slobodne? Po prvé, americké veľvyslanectvo v Rusku má obrovský personál, 99% spravodajských dôstojníkov.

 

Ďalej za diplomatmi sú americkí novinári, noviny aj televízia, ktorí, vydávajúci sa za hlupáčikov, kladú mne, plukovníkovi Baranecovi, vysoko profesionálne otázky, ktorých povaha jednoznačne naznačuje oblasť ich pôsobenia – či už vo vojenských, alebo v záležitostiach týkajúcich sa štátneho tajomstva.

Mimovládne organizácie sú ďalším obrovským aparátom, ktorý dojí tajomstvá našej krajiny. V Rusku všetky pracujú za americké peniaze. Donedávna sme ich mali toľko, ako blchy na záhradnom psovi. Jednoducho som bol ohromený: bez ohľadu na to, do akého mesta prídete, tieto mimovládne organizácie (MVO) sú všade.

 

Raz som bol v slávnom Nižnom Novgorode, išiel som do kancelárie takejto mimovládnej organizácie a požiadal, aby mi pri pohári čaju ukázali, aké otázky kladú americkí kurátori tejto mimovládnej organizácii. Podľa očakávania sa ich 99% týkalo stavu ruských ozbrojených síl v regióne. Kurátorov zaujímalo všetko – od mien veliteľov, druhov vojenskej techniky až po vzťahy medzi vojakmi. A za zelené americké peniaze naši ničomníci usilovne vysávali informácie z vlastnej armády.

 

Poďme ďalej. Prečo inak funguje americká spravodajská služba v Rusku tak slobodne? Pretože okrem USA máme veľvyslanectvá všetkých členských krajín NATO. A v súlade s internou smernicou aliancie sú všetky informácie získané americkými spojencami okamžite odnášané v zobáku do Ameriky príslušným spravodajským štruktúram. Viete si predstaviť, aká armáda informátorov pracuje na tele Ruska, vyňucháva a loví akékoľvek informácie vojenského charakteru? Je možné, že v žiadnej inej krajine nemôžu diplomati získať informácie strategického významu tak ľahko. Už ani nehovorím o tom, koľko opozičných médií funguje v Rusku, ktoré tiež pracujú na získavaní informácií o vnútornej a zahraničnej politike našej krajiny.

 

V Číne majú špióni bledej tváre problémy

Poďme teraz k Číne. Musíme uznať, že pre amerických bledých policajných dôstojníkov je problematické vôbec sa dostať do Nebeského impéria. Samotná samoľúba tvár typického Američana už koniec koncov znepokojuje Číňanov – a tí mu okamžite pripnú „chvost“, ktorý visí za „hosťom“ celých 24 hodín denne.

 

To znamená, že sa nemôžu pohybovať v Číne, hoci tam je aj veľvyslanectvo USA, ale je pod tvrdým tlakom čínskych špeciálnych služieb. A o čo sa prefíkaní Američania snažili? Hľadali spolupáchateľov medzi miestnymi obyvateľmi. Ale v Číne sa so zradcami zaobchádza mimoriadne tvrdo. Nerozprávajú sa s nimi dlho – nešetria na guľkami, alebo lanom, dokonca ani mydlom nepotretým.

 

A potom Američania vyskúšali ďalší trik. Začali verbovať skautov z Južnej Kórei, alebo z Japonska. Hlavná vec je, že tváre nie sú nápadné svojou „európskosťou“. Ale všetko toto neuveriteľné úsilie neprináša Američanom požadovaný úspech. Čína je aj naďalej jednou z najuzavretejších krajín z hľadiska zachovávania štátneho a vojenského tajomstva.

 

Kňučanie z americkej skládky informácií

S čím sme však začali náš rozhovor, je iba akási paródia. Toto nie je vyhlásenie politikov ani armády. Toto je fňukanie z americkej skládky informácií. Prosia: dajte nám aspoň lyžičku informácií, aby sme porozumeli Rusku a Číne! A poviem zlomyseľne: aj keby aj tak pochopia len málo o tom, čo sa s nami v súčasnosti deje.

 

Rusko už nie je rovnaká opitá dojná krava ako v 90. rokoch, keď americká rozviedka celkom pokojne prenikla cez akúkoľvek medzeru – dokonca aj do strategických objektov, dokonca aj do správnych rád strategických podnikov, pričom kupovala najlepší vývoj našich výskumných ústavov a dizajnérskych kancelárií prakticky za nič.

 

Teraz však zavýjajú. Vieš prečo? O 10 až 15 rokov sme ich predbehli v rovnakom hypersonike. A teraz ryjú zem rohami, aby z nej vytiahli nejaké tajné vzorce pre zariadenia našich hypersonických rakiet.

 

Nedávno oznámili, že sú pripravení vyskúšať svoju super-duper-hyper-raketu. No a čo? Stratila kontrolu – a Američania museli zapnúť sebadeštrukciu. Stále prešľapujú na mieste a snažia sa prísť na naše tajomstvá.

 

Traja naši občania sa pokúsili tieto tajomstvá predať Američanom. Išlo o dokumentáciu týkajúcu sa konštrukcie nárazového motora, materiálov, z ktorých je vyrobené telo rakety, a o generátoroch riadenia. Všetci traja sú už na pričniach a ich kontakty s americkými spravodajskými službami zaznamenali ruskí dôstojníci vojenskej kontrarozviedky. A to je aj náš úspech.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov