Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Mudžahedíni sa vyhrážajú útokmi na amerických vojakov kvôli porušeniu dohody

Teroristická organizácia Taliban sa vyhráža útokmi na americké jednotky, pretože v sobotu 1. mája vypršal termín odchodu americkej armády z Afganistanu. Washington uzavrel dohodu s Talibanom a sľúbil, že svoje jednotky stiahne do 1. mája, ale Joe Biden oznámil, že vojaci opustia Afganistan najskôr začiatkom jesene. Proces evakuácie sa v skutočnosti ešte len začal. Odkedy Biden oznámil dátum sťahovania kontingentu, z Afganistanu odišlo len asi 60 vojakov.


 

„Po uplynutí termínu na stiahnutie cudzích vojsk z Afganistanu do dohodnutého dátumu 1. mája toto porušenie v zásade otvorilo príležitosť pre mudžahedínov prijať akékoľvek opatrenia, ktoré považujú za potrebné na potlačenie okupačných síl,“ uviedol hovorca Talibanu Zabihullah Mujahid. „Mudžahedíni teraz počkajú na rozhodnutie vedenia islamského emirátu Afganistan s ohľadom na zvrchovanosť, hodnoty a najvyššie záujmy krajiny a potom urobia príslušné opatrenia, ak to Alah bude chcieť.“

 

Varovanie prišlo 1. mája, čo je posledný termín dohodnutý počas rozhovorov medzi lídrami Talibanu a administratívou Donalda Trumpa o stiahnutí amerických vojakov z Afganistanu. Taliban teraz varuje, že v prípade nedodržania termínu obnoví útoky na amerických vojakov.

 

Joe Biden uvažuje, že americká armáda zostane v Afganistane do novembra

Americký prezident Joe Biden uvažuje o odložení stiahnutia amerických vojakov z Afganistanu na november. Informoval o tom v marci kanál NBC s odvolaním sa na svoje zdroje. Vo februári minulého roku podpísala administratíva bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v Dauhá mierovú dohodu s Talibanom, v ktorej sa USA a ich spojenci zaviazali, že do 14 mesiacov stiahnu vojakov z krajiny — konečný termín bol 1. máj. Taliban sa zasa zaručil, že nebude využívať územie Afganistanu na činnosti, ktoré predstavujú hrozbu pre bezpečnosť USA a ich spojencov.

 

Zdroje NBC tvrdia, že vodcovia Pentagonu ponúkli prezidentovi niekoľko možností: stiahnuť jednotky do 1. mája v súlade s dohodou, ponechať jednotky v Afganistane na neurčito, alebo na dobu, ktorú určí prezident.

„Vedúci predstavitelia Pentagonu naliehajú na prezidenta, aby zvážil predĺženie pobytu amerických vojakov v Afganistane o ďalších šesť mesiacov s tým, že Taliban neplní svoju časť dohody,“ uviedol zdroj.

Biden predtým v rozhovore pre televíziu ABC vyhlásil, že americká dohoda s Talibanom nie je dostatočne dopracovaná, a že americká administratíva je v súčasnosti v „procese rozhodovania o stiahnutí vojakov z Afganistanu“.

 

Bob Menendez, predseda Výboru pre zahraničné vzťahy v Senáte USA začiatkom mesiaca oznámil, že termín na stiahnutie amerických vojakov z Afganistanu je možné revidovať, pretože Taliban si neplní svoje povinnosti vyplývajúce z minuloročnej dohody.

„Som veľmi znepokojený životaschopnosťou mierového procesu v Afganistane. Ak sa potvrdí, že Taliban si neplní svoje povinnosti, budeme musieť prehodnotiť konečný termín na stiahnutie vojsk — 1. mája,“ vyhlásil Menendez. V súlade s dohodou medzi USA a Talibanom, ktorá bola podpísaná vo februári minulého roka, majú byť všetky americké jednotky stiahnuté do 1. mája.

 

Vláda Spojených štátov neskôr na to uviedla, že v súvislosti s americkými vojakmi zostávajúcimi v Afganistane sú všetky možnosti stále otvorené. Zdôraznila, že zatiaľ o ich prítomnosti po 1. máji nepadli žiadne rozhodnutia, informovala agentúra Reuters. Vyjadrenie amerického ministerstva zahraničných vecí prišlo po správach, že šéf diplomacie USA Antony Blinken sa pokúša oživiť mierové rozhovory pod záštitou OSN, pričom varuje, že americká armáda posudzuje odsun z Afganistanu do začiatku mája. Blinken zaslal afganskému prezidentovi Ašrafovi Ghanímu list, v ktorom napísal, že Spojené štáty „zvažujú úplné stiahnutie svojich jednotiek do 1. mája, tak ako zvažujeme aj iné možnosti“. List zverejnila afganská stanica TOLOnews a informoval o ňom aj americký denník New York Times, hoci hovorkyňa amerického rezortu diplomacie jeho pravosť potvrdiť odmietla.

V liste sa podľa Reuters uvádza, že USA požiadajú OSN o zvolanie konferencie na úrovni ministrov zahraničných vecí a vyslancov z Ruska, Číny, Pakistanu, Iránu, Indie a Spojených štátov, na ktorej by sa diskutovalo o „jednotnom prístupe k podpore mieru v Afganistane“. Washington chce tiež požiadať Turecko, aby bolo v najbližších týždňoch hostiteľom stretnutia afganskej vlády a povstalcov na vysokej úrovni, zameraného na „dokončenie mierovej dohody“. Blinken dodal, že v prípade odchodu americkej armády by sa obával zhoršenia bezpečnostnej situácie a rýchlych územných ziskov radikálneho hnutia Taliban. Podľa vlastných slov dúfa, že Ghaní bude „chápať naliehavosť“ jeho vyjadrení.

 

Ghaní v sobotu povedal, že v snahe pokročiť v mierových rozhovoroch s Talibanom je jeho vláda ochotná rokovať o nových voľbách. Zdôraznil, že prípadná nová vláda Afganistanu by mala vzniknúť demokratickým procesom. Násilie a cielené zabíjanie v Afganistane vzrástli, odkedy vláda začala s Talibanom vlani v septembri viaznuce mierové rokovania. Podľa západných bezpečnostných predstaviteľov si vzbúrenci, ktorí už ovládajú veľké časti vidieckych oblastí krajiny, medzičasom začali posilňovať aj pozície okolo miest.

 

V Afganistane je oveľa viac amerických vojakov, ako sa oficiálne uvádza

Oficiálne údaje hovoria, že v Afganistane je asi 2,5 tisíc vojakov, v skutočnosti ich je však viac ako 3,5 tisíc. Informoval o tom denník „The New York Times“ s odvolaním sa na zdroje v USA, Európe a Afganistane. Podľa denníka je nesúlad medzi deklarovaným a skutočným počtom amerických vojakov spôsobený skutočnosťou, že prítomnosť časti americkej armády v Afganistane je neoficiálna. Denník poukazuje na bežnú prax, keď Pentagon skrýva skutočný počet vojsk v zámorí.

 

 

NATO potupne prehralo vojnu v Afganistane

Najdôležitejšia vojenská operácia Severoatlantickej aliancie postavená na hromade lží sa skončila totálnym fiaskom a v plnej nahote obnažila zastaralosť tejto organizácie. Viac vo svojej úvahe hovorí politický analytik Eduard Chmelár:

 

Doc. Mgr. Eduard Chmelár, PhD. je slovenský historik, politický a mediálny analytik, vysokoškolský učiteľ, publicista a aktivista.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov