.
Aktuality, Bezpečnosť,

Desaťtisíce vojakov: Expert vysvetlil, prečo je NATO znepokojené obmedzením plavby v Čiernom mori

Obavy NATO z možného obmedzenia plavby v Čiernom mori Ruskou federáciou súvisia so zámerom bloku čoskoro uskutočniť v regióne vojenské cvičenia. Kapitán prvej úrovne (vo výslužbe) Vasilij Dandykin to uviedol v rozhovore pre FAN. Severoatlantická aliancia predtým podala oficiálne odvolanie, v ktorom vyzvala Rusko, aby neobmedzovalo slobodu plavby v Kerčskom prielive a Čiernom mori. Dokument, ktorý šíri tlačová služba NATO, zdôrazňuje, že takéto rozhodnutie Moskvy by bolo „neoprávneným opatrením, súčasťou širšieho spektra destabilizujúcich ruských krokov“.


 

Dandykin vysvetlil, čo v praxi znamená „obmedzenie plavby“: podľa neho si teraz lode, ktoré budú chcieť takým či oným spôsobom prekročiť ruské teritoriálne vody, budú musieť vyžiadať povolenie od Ruskej federácie.

“Tu si nemôžeme spomenúť na ukrajinské lode, ktoré chceli bez povolenia prejsť pod Kerčský most,” uviedol kapitán prvej hodnosti vo výslužbe. – Zahraničným lodiam tiež nebude umožnený vstup na účely tankovania na cvičiskách čiernomorskej flotily, keď sa tam budú konať cvičenia. Táto prax bola v sovietskych časoch a existuje dodnes. To isté platí v skutočnosti pre lety vojenských lietadiel. Americké lietadlá B-52 lietajú na Ukrajine v plnej sile! Ale toto je už zvrchované právo Kyjeva, nech si na svojom území robia, čo chcú. Sami si tiež poradíme na našej zemi – vrátane stanovenia poradia plavby v našich teritoriálnych vodách “. Vojenský expert pripomenul, že Kerčský prieliv aj celý Krym patria pod jurisdikciu Moskvy.

 

“A pristavme sa pri NATO, to je severoatlantický blok,” uviedol, “Kde je severný Atlantik a kde je Čierne more? Zdá sa, že nie každý v Bruseli je priateľ s geografiou. “

 

Dandykin zdôraznil, že spája oficiálnu správu NATO s nadchádzajúcimi cvičeniami, ktoré Aliancia uskutoční.

“Američania po dlhom čase nasadia z pevniny desaťtisíce vojakov a tisíce kusov techniky,” uviedol.

“To všetko sa bude odohrávať na území siahajúcom od Baltského mora po Čierne more. Rusko bude bezpochyby pozorovať tieto cvičenia NATO: z hľadiska navigácie, na vode, ako aj pod vodou a zo vzduchu. Je predsa zrejmé, že všetky tieto manévre sú a priori namierené proti našej krajine! “

 

Vojenský expert je presvedčený, že vyhlásenie NATO prijme príslušné hodnotenie na ruskom ministerstve obrany.

„A zatiaľ čo, prepáčte za výraz, máme takého nepokojného suseda, ktorý klepe kopytami na severoatlantický blok a na Európu a sníva o úteku z„ ruského sveta “, sme nútení prijať preventívne opatrenia na svoju ochranu od jeho provokácií, “uzavrel Dandykin.

 

Rusko plánuje mesiace vojenských cvičení. Na pol roka uzatvára tri oblasti Čierneho mora

Podľa Odboru navigácie a oceánografie Ministerstva obrany RF, Rusko od 24. apríla – 21:00 (MČ) do 31. októbra – 21:00 (MČ) zavádza obmedzenie práva na plavbu po Čiernom mori „pre cudzie vojnové lode a iné zahraničné plavidlá.“ Počas tohto obdobia sa budú v ruských vodách vykonávať cvičenia. V tomto čase bude uzavretý úsek vodnej plochy pozdĺž krymského pobrežia medzi Sevastopoľom a Gurzufom, úsek pri pobreží Kerčského polostrova neďaleko mysu Opuk a úsek pri západnom okraji polostrova.

 

Hovorca Pentagonu John Kirby na pravidelnom tlačovom brífingu vyhlásil, že obmedzenie a znemožnenie plavby zahraničných vojenských a štátnych plavidiel Ruskom vo viacerých oblastiach Čierneho mora je pokusom o destabilizáciu Ukrajiny.

„Toto bude ďalší príklad prebiehajúcej kampane na podkopanie a destabilizáciu Ukrajiny. Vyzývame Rusko, aby zastavilo prenasledovanie lodí v regióne a posilňovanie vojenských síl pozdĺž hraníc s Ukrajinou a na Kryme,“ povedal Kirby.

„Znovu potvrdzujeme našu neochvejnú podporu zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc vrátane jej teritoriálnych vôd.“

 

Pre agentúru RIA Novosti reagovali poslanci Štátnej dumy na hystériu Pentagonu kvôli plánom na uzavretie prístupu k Čiernemu moru a Azovu. Podľa poslanca Ruslana Balbeka by takéto výzvy spojenectva mali „zaznieť pred iným publikom“.

„Nechceli by ešte pre vlastné pohodlie uvoľniť naše letiská blízko Moskvy? Drzosť týchto pánov stratila rozumné hranice: tu im poskytnite Krym, tam osloboďte prieliv,“ povedal Balbek.

 

Ďalej šéf výboru Krymského parlamentu pre diplomaciu a medzietnické vzťahy ľudí Jurij Gempel vyhlásil zákonnosť blokovania časti oblasti v teritoriálnych vodách Ruska.

„Opatrenia Moskvy sú vzhľadom na neustálu eskaláciu situácie oprávnené a účelné,“ uviedol.

 

Vyhlásenie Pentagonu, že USA nezrušia operácie vojnových lodí v Čiernom mori s výzvou, aby sa Ruská federácia „nevyhrážala“ zahraničným lodiam, komentoval tiež senátor Alexej Puškov.

„Predtým, ako Biden stihol vyhlásiť, že USA majú záujem na deeskalácii, Pentagon varoval, že nemá v úmysle zastaviť operácie amerických vojnových lodí v Čiernom mori. To znamená, že sú kedykoľvek pripravení začať nové kolo eskalácie okolo Ukrajiny. Tento smer potvrdzuje celá politika USA. Bidenove slová nie sú ničím podložené. A čoskoro dorazí na Donbas ďalšia skupina vojenských inštruktorov USA a NATO. Samozrejme, v mene „deeskalácie“, ako inak…“ napísal Puškov vo svojom Tg-kanáli.

 

 

Deväť ruských vojnových lodí zablokovalo ukrajinskej flotile vstup do Azovského mora

Najmenej deväť ruských vojnových lodí vstúpilo minulý týždeň do vôd Azovského mora, čím zablokovali prístup ukrajinskej flotily k moru. V skutočnosti obkľúčilo niekoľko významných prístavov, v ktorých kotvia vojnové lode ukrajinského námorníctva. Išlo o lode Kaspickej flotily ruského námorníctva, ktoré prešli do Čierneho mora. Rusko zároveň jasne ukázalo ukrajinskému vojenskému veleniu, že ak to bude potrebné, ukrajinská flotila nemusí mať vôbec prístup k Azovskému moru. Ukrajinská strana sa rozhodla v tomto regióne neprovokovať, doviedla však svoje vojnové lode do vôd Čierneho mora, aby kontrolovala lode Kaspickej flotily, pričom je však zrejmé, že Kyjev nebude chcieť riskovať, uvedomujúc si, že Rusko to tolerovať nebude, a ak to bude potrebné, môže dokonca zabaviť alebo zničiť ukrajinské lode, pred čím už bol, mimochodom, Kyjev niekoľkokrát varovaný. V tejto chvíli  boli potvrdené informácie, že v dôsledku akcií ukrajinskej flotily Rusko zablokovalo všetky prístupy ku Kerčskému prielivu.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov