Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Ruská FSB zadržala na Kryme podozrivého z vlastizrady. Zbieral údaje o Čiernomorskej flotile

Ruský občan podozrivý z poskytovania tajných informácií o Čiernomorskej flotile pre ukrajinské spravodajské služby bol zadržaný v Sevastopole podľa správy tlačového centra FSB . Tajná služba uviedla, že informácie, ktoré podozrivý účelovo zhromaždil a odovzdal Hlavnému spravodajskému riaditeľstvu ministerstva obrany Ukrajiny, sú štátnym tajomstvom.


 

Únik týchto informácií „by mohol poškodiť obranné schopnosti štátu“, dodala FSB. Meno zadržaného sa neuvádza. Bolo začaté trestné konanie vo veci velezrady (článok 275 trestného zákona, ktorý sa trestá odňatím slobody na 12 až 20 rokov).

 

 

 

https://twitter.com/i/status/1385154022684901376

 

V roku 2020 bolo v Rusku odsúdených sedem ľudí za vlastizradu a špionáž. FSB naposledy informovala o zadržaní Rusa pracujúceho pre ukrajinské spravodajské služby na Kryme 16. marca. Špeciálna služba pritom uviedla, že zadržaný fotografoval a vyrábal videozáznamy z oblastí, zariadení a miest hromadného pobytu ľudí. Počas zadržania bolo v jeho aute nájdené výbušné zariadenie.

 

Koncom marca v Sevastopole odsúdil súd ruského občana narodeného v roku 1955 na 12 rokov väzenia, ktorý bol uznaný vinným zo zrady. Prokuratúra uviedla, že dôchodca zhromažďoval informácie o samostatnom leteckom pluku čiernomorskej flotily, o kľúčoch od tabuliek rádiových volacích značiek, tabuliek službukonajúceho radistu a tabuliek telefónnych, telegrafných, rozhlasových a vlajkových značiek.

 

Poradca šéfa Roskosmosu pre informačnú politiku Ivan Safronov bol v júli zatknutý pre podozrenie z práce pre NATO. Podľa informácií špeciálnej služby Safronov zbieral a odovzdával predstaviteľom NATO údaje o vojenskej spolupráci, obrane a bezpečnosti Ruska, ktoré sú štátnym tajomstvom. Safronov bol v rokoch 2010 až 2019 spravodajcom novín Kommersant, potom sa stal osobitným spravodajcom novín Vedomosti a špecializoval sa na vojenskú a vesmírnu tematiku. Bol tiež poradcom Dmitrija Rogozina.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov