Bezpečnostný expert Andor Šándor
Aktuality, Bezpečnosť,

Príbeh, ktorý je nám predkladaný, má slabé miesta.” Generál Šándor rozoberá, čo sa stalo v muničnom sklade vo Vrběticích

Bezpečnostný expert Andor Šándor sa v rozhovore pre Parlamentné listy snaží dopátrať, čo stojí za výbuchom muničného a zbrojného skladu vo Vrběticích. Šándor predpokladá, že verzia o sabotážnej akcii ruských agentov zatiaľ príliš neobstáva pred kritikou, lebo počas postupnej analýzy situácie u neho vzniká rad otázok.


 

V rozhovore sa upozorňuje, že po dvoch rokoch vyšetrovania bol ako príčina určený výbuch zneškodnených mín. BIS navyše vtedy varovala, že niektoré muničné sklady nie sú v príliš uspokojivom stave, lenže o cudzom zavinení sa vôbec vtedy nehovorilo, aj keď sa o pohybe cudzích štátnych príslušníkov už vedelo. Verzia s ich vplyvom bola podľa Šándora nedocenená.

 

“Zrejme sa táto stopa nijako nepreverovala. Ak by sa preverovala, musela by byť súčasťou nejakej vyšetrovacej verzie polície a musela by sa objaviť na súde. Tam sa neobjavila, ” uviedol generál. V tom všetkom je ale podľa neho potrebné najprv položiť otázku ministerstvu obrany , ktoré nezabezpečuje náležitú ochranu pre všetky muničné sklady, ktoré má vo svojom rezorte.

“Ministerstvo obrany má v rámci Armády Českej republiky šesť zbrojných skladov, ktoré sú veľmi kvalitne zaistené. A potom sú sklady vo Vrběticích a možno ešte nejaké iné – kde sa skladuje úplne to isté , ktoré skladujú súkromné firmy a úroveň zabezpečenia je mnohonásobne nižšia a zlá. Treba si položiť otázku, ako je možné, že rovnaký materiál v rámci jedného rezortu sa skladuje za úplne rozdielnych podmienok technického, bezpečnostného a iného zariadenia, “začudoval sa Šándor. Ďalšou otázkou podľa neho je, ako by sa ruskí agenti vôbec mohli do skladu dostať a nainštalovať výbušniny.

 

“Vstúpiť do muničného skladu a do jednotlivých budov, kde je uskladnená munícia a ďalší materiál, nie je ako ísť do reštaurácie a vybrať si miesto pri stole. Musíte to tam poznať. A bez insider, ktorý vám to povie, to nemôžete urobiť, “domnieva sa.

 

“Potrebujete mať informáciu o tom, kto bude vyvážať zbrane a kam, a potom informáciu, aby ste vedel, kde je to uskladnené a ako. A ak to chcete vyhodiť do vzduchu za cesty, musíte poznať itinerár tej cesty. A to vie len tá firma, ktorá to vyváža. Bez tej spolupráce si to neviem predstaviť. Že prídu Cuk a Gek do Vrbětic a len tak to tam urobia, je mylná, “vysvetlil Šándor.

 

Analytik podotýka, že pri samotnej organizácii výbuchu by tiež mal niekto pomáhať. “K odpáleniu delostreleckej munície potrebujete desiatky kilogramov výbušniny. Dokonca munícia je koncipovaná tak, že keď niekde buchne, tak by nemala buchnúť tá ďalšia. Nemohlo byť jednoduché to nainštalovať tak, aby to vybuchlo počas prevádzky. A pretože sklad úplne vyhučal, vôbec netušíme, čo sa tam vlastne našlo, aby nás to priviedlo na stopu, ako to celé prebehlo, “domnieval sa.

 

“A ďalšia vec je, kto vyhodil v decembri budovu dvanásť? A ako? Čepiga s Miškinom určite nie, tí už tu neboli. Že by sa im táto inštalácia podarila urobiť v rovnaký deň? A ako to, že tam bolo tak dlhé oneskorenie? To je rad otázok, ktoré si musíme klásť. Príbeh, ktorý je nám predkladaný, má slabé miesta, “vypozoroval Andor Šándor.

Verziu s tým, že išlo o útok, ktorý nebol namierený na ČR, ale na tovar, ktorý patril bulharskému zbrojárovi Emiliano Gebrevovi, a to v súvislosti s tým, že jeho spoločnosť EMCO plánovala previezť muníciu na Ukrajinu, možno podľa Šándora ľahko vyvrátiť či potvrdiť , keď “ministerstvo priemyslu a obchodu povie, do akého štátu bola vydaná licencia firme IMEX na tento materiál, ktorý vybuchol”.
“MPO musí vedieť, kam to malo ísť,” objasnil generál.
Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov