Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina s tým nesúvisí: USA vysvetlili presun desiatok vojakov do Poľska

Americké ministerstvo obrany vysvetlilo, prečo presunuli niekoľko desiatok bojovníkov do Poľska. Pentagón rýchlo ubezpečil, že Ukrajina s tým nemá nič spoločné. Vyhlásil to hovorca vojenského oddelenia John Kirby na brífingu. Poznamenal, že hovoríme o bežných cvičeniach, ktoré nemajú nič spoločné so zhoršovaním situácie na Donbase.


 

“Toto sú štandardné učenia. Nejde o konkrétnu reakciu na to, čo sa deje na hraniciach s Ukrajinou, alebo na Kryme. Toto je úplne rutinná operácia. Robíme to stále, ”vysvetlil Kirby. Hovorca Pentagónu pripomenul, že americká armáda, ktorá má službu v Poľsku, sa neustále navzájom obmieňa. Toto je princíp rotačného výcviku.

 

Šéf poľského ministerstva obrany Mariusz Blaszczak v pondelok vyhlásil, že USA presunuli do krajiny niekoľko desiatok stíhačiek F-15 a F-16 na vykonávanie cvičení. Účelom cvičení je podľa neho precvičenie rýchleho presunu amerických vzdušných síl v Európe pomocou poľských letísk. Je pozoruhodné, že predtým Ukrajina oznámila uskutočnenie protiteroristických cvičení v blízkosti hraníc s Ruskom. To všetko sa deje na pozadí zhoršenia situácie na Donbase. Rusko zasa tiež vytiahlo vojakov k hraniciam s Ukrajinou a oznámilo začatie tréningových cvičení čiernomorskej flotily v oblasti Krymu.

 

NATO zahájilo cvičenie v Baltickom mori

Včera 19. apríla sa začalo jarné cvičenie mínoloviek NATO „Open Spirit“ pod vedením estónskeho námorníctva. Zúčastňuje sa na ňom 21 lodí z 11 krajín. Informovala o tom tlačová služba Ministerstva obrany Estónska.

„Každoročná operácia „Open Spirit“ je dôležitá pre vyčistenie Baltického mora od všetkej munície, ktorá sa tu nazhromaždila od Prvej a Druhej svetovej vojny, čo zníži možné ohrozenie rybolovu, námorných trás a životného prostredia. Okrem toho ide o podporu spolupráce medzi estónskym námorníctvom a ostatnými krajinami zúčastňujúcimi sa na operácii,” oznámil veliteľ Prvej stálej protimínovej eskadry NATO poručík Jan Weichers. Tento polrok je prvá stála protimínová eskadra tvorená loďami z Nemecka, Nórska, Belgicka, Holandska, Spojeného kráľovstva a Estónska. Je potrebné poznamenať, že „Open Spirit“ sa každoročne koná v rôznych pobaltských krajinách.

 

Americké námorné sily budú monitorovať Rusko z Nórska

Nórsky minister obrany Frank Bakke-Jensen oznámil, že USA vybudujú v Nórsku infraštruktúru na monitorovanie Ruska. Podľa šéfa rezortu obrany obidve strany už podpísali zodpovedajúcu dohodu. Podľa podmienok zmluvy bude môcť Washington využívať tri letiská a námornú základňu, ako aj vybudovať hangár pre protiponorkové hliadkové lietadlá USA a NATO a systém dodávky paliva na základni Ramsund.

 

Spojené štáty majú v úmysle monitorovať ruské ponorky Severnej flotily. Očakáva sa, že Nórsko dostane do roku 2022 päť protiponorkových lietadiel P-8A Poseidon, ktoré v súčasnosti vyrába spoločnosť Boeing. Bakke-Jensen zároveň zdôraznil, že dohoda nestanovuje budovanie amerických vojenských základní a nevedie k eskalácii napätia vo vzťahoch s Ruskom. Dokument navyše uvádza, že lode a lietadlá prichádzajúce do Nórska nemôžu mať na palube jadrové zbrane.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov