Ilustračné foto: analyticsindiamag.com|
Aktuality, Bezpečnosť,

Špeciálne služby USA: Rusko bude pokračovať v ničení svetového poriadku

USA, 12. apríl 2021 (AM) – Rusko pravdepodobne zostane v nasledujúcich dvoch desaťročiach ničiteľom svetového poriadku, ale jeho globálny vplyv sa zníži v dôsledku mnohých politických, hospodárskych a sociálnych zmien.


 

Toto je predpoveď amerických spravodajských služieb. Pravidelná správa Národnej spravodajskej rady, ktorá sa uverejňuje každé štyri roky, poskytuje prehľad globálnych trendov, ktoré by mohli ovplyvniť bezpečnosť USA v najbližších 20 rokoch.

 

“V nasledujúcich rokoch a desaťročiach bude svet čeliť novým, ostrejším výzvam. Patria medzi nich choroby, zmena klímy, rastúci vplyv nových technológií a finančné krízy, varujú autori správy “Global Trends 2040” uverejnenej 8.apríla.

 

Americkí spravodajskí analytici považujú Rusko za rastúcu revizionistickú silu, ktorá sa podobne ako Čína snaží zmeniť medzinárodný poriadok, ktorý sa vyvinul prevažne pod vplyvom Západu. Moskva smeruje k tradičným hodnotám, usiluje sa o nezasahovanie do svojich vnútorných záležitostí a vytvára svoj “protektorát” nad väčšinou eurázijského priestoru,” uvádza sa v správe.

 

Rusko bude naďalej vlastniť veľké konvenčné ozbrojené sily, zbrane hromadného ničenia, energie a nerastné zdroje. Nezmizne ani túžba Ruska využiť svoju moc v zahraničí a ovplyvniť formovanie mocenských štruktúr v postsovietskom priestore a niekedy aj ďaleko za jeho hranicami. Autori správy veria, že Rusko bude naďalej využívať prostriedky informačnej vojny na znásobenie nezhôd medzi západnými krajinami. Zároveň je pravdepodobné, že Rusko bude pokračovať v expanzii v Afrike, na Blízkom východe a v ďalších regiónoch. Moskva sa tiež usiluje o posilnenie svojej hospodárskej a vojenskej prítomnosti v Arktíde, pričom využíva príležitosti, ktoré ponúka globálne otepľovanie na rozsiahlych severných územiach.

 

Hlavná hrozba je Čína: Washington žiada na obranu v budúcom roku 715 miliárd dolárov

Americká vláda zamýšľa požiadať Kongres USA o vojenské výdavky vo fiškálnom roku 2022 vo výške 715 miliárd dolárov, podľa návrhov rozpočtu Bieleho domu, ktoré boli včera zaslané vedeniu Kongresu. Ako je uvedené v týchto dokumentoch, požadované rozpočtové prostriedky na obranu v stanovenej výške „uprednostňujú boj proti hrozbe z Číny ako hlavnej výzvy“ Pentagonu.

 

„Americké ministerstvo obrany sa bude tiež snažiť potlačiť destabilizujúce správanie Ruska,“ uvádza sa v návrhoch. Pokiaľ ide o fiškálny rok 2021, predchádzajúca vláda USA pod vedením prezidenta Donalda Trumpa požadovala od Kongresu výdavky na obranu v hodnote 740,5 miliárd dolárov.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov