F-117A
Aktuality, Letectvo,

USA plánovali použiť F-117 na jadrové bombardovanie ZSSR

Americká stíhačka F-117, ktorá bola uvedená v roku 1983, bola poverená úlohou preniknúť obranou Sovietskeho zväzu a začatím jadrových útokov na objekty krajiny.


 

Portál Military Watch uviedol, že F-117 bol navrhnutý od samého začiatku na vykonávanie jadrových útokov s použitím bômb B57 a B61. V kokpite bolo rozhranie, ktoré im umožnilo naprogramovať ich.

 

Nízka radarová viditeľnosť lietadla, píše portál, mu poskytla väčšie schopnosti ako iným lietadlám, ktoré boli v tom čase vo výzbroji NATO. Po začiatku 80-tych rokov sovietska strana zaviedla nové prostriedky výzbroje, ako S-300, stíhacie lietadlá Mig-31 a Mig-25PD s novými radarmi, ako aj rakety R-33 s aktívnou radarovú navádzacou hlavicou. Tieto nové prostriedky boli hlavnou prekážkou pre štandardné lietadlá.

 

Portál píše, že napriek úsiliu amerických inžinierov, F-117 nie je “ani zďaleka nezraniteľný”, a aby úspešne prenikol do sovietskej zóny protivzdušnej obrany, mal by dostávať informácie o pozícii protivzdušnej obrany protivníka a veľmi starostlivo plánovať trasu svojho letu.

Predpokladalo sa, že lietadlo použije jadrové zbrane – ktoré po vypustení padajú na cieľ na padáku, aby mal stroj dostatok času uniknúť tlakovej vlne generovanej zásahom. Počítalo sa aj s použitím bômb explodujúcich po náraze na zem.

Napriek tomu, že pôvodné použitie stroja sa nikdy neuskutočnilo, lietadlo bolo použité počas prvej vojny v Perzskom zálive proti Iraku. Pretože Irak nemal pokročilé vzdušné zbrane, ako sú S-300, S-200, Migy-31 alebo Su-27, bolo pre F-117 relatívne ľahké prekonať protivzdušnú obranu krajiny a uskutočniť útoky. Tieto ťažko zachytiteľné lietadlá boli doplnené stíhačkami F-4, ktoré niesli protiradarové strely a ničili irackú protiraketovú obranu.

 

F-117 mali extrémne vysoké prevádzkové náklady. V dôsledku toho ich bolo postavených len 59. Vysoké prevádzkové náklady spolu s relatívne nízkymi bojovými možnosťami viedli k relatívne skorému vyradeniu strojov z prevádzky – v roku 2008. V súčasnosti má F-35 podobný radarový odraz ako F-117, ale je rýchlejší a má pokročilé prostriedky elektronického boja.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov