foto:  Atlantic Council
Aktuality, Bezpečnosť,

Politico: V Atlantickej rade sa rozpútala “vojna” kvôli Rusku

V americkom analytickom stredisku Atlantická rada pri NATO “sa rozpútala vojna” kvôli článku venovanému Rusku, píše Politico. Ide o príspevok dvoch starších expertov Emmy Ashfordovej a Matthewa Burrowsa, ktorý bol uverejnený pred niekoľkými dňami na webe Atlantic Council .


 

V článku sa uvádza, že by Washington nemal vo vzťahoch s Moskvou “venovať prílišnú pozornosť téme ochrany ľudských práv”. Autori si tiež myslia , že “demokratizácia v Rusku nemusí vyhovovať zahraničnopolitickým záujmom USA”.

Po zverejnení “proruského” príspevku vystúpili zamestnanci a vedeckí pracovníci analytického strediska s vyhlásením, že článok “nedosahuje svoj cieľ”, a vyjadrili svoj nesúhlas s jeho závermi.

 

“Ich článok sa zakladá na nesprávnom predpoklade, že ľudské práva a národné záujmy sú na sebe úplne nezávislé, a že základom americkej politiky voči Rusku boli a zostávajú aj naďalej problémy ľudských práv,” uvádza sa vo vyhlásení.

 

Signatár tohto dokumentu v rozhovore pre portál oznámil, že príspevok by mohol byť napísaný pod vplyvom darov organizácii od miliardára Charlesa Kocha, ktorý je zástancom menej aktívneho zasahovania USA do záležitostí iných krajín. Iný zdroj s týmto tvrdením nesúhlasil a označil ich za “poburujúce”, pretože Atlantická rada neprijíma podľa jeho slov dary, ktoré ju zaväzujú k “závislej” politickej aktivite. Jeden z vedeckých pracovníkov rady portálu Politico oznámil, že článok jeho kolegov môže “podkopať dôveru k niektorým príspevkom o ruskej otázke, ktoré uverejňuje Atlantic Council”.

Generálna prokuratúra RF v lete roku 2019 vyhlásila za nežiaducu činnosť neziskovej organizácie Atlantická rada.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov