Andrej Medvedev
Aktuality, Bezpečnosť,

Andrej Medvedev: Západ sa rozhodol zohrať gruzínsky scenár z roku 2008 tentoraz aj na Donbase

Situácia na Donbase s pravdepodobnou prípravou Ukrajiny na začatie aktívneho nepriateľstva je veľmi, veľmi podobná udalostiam z roku 2008. Konkrétne ide o pokus Gruzínska vyriešiť juhoosetský problém jednou ranou.


 

Navyše je dôležité, že to v skutočnosti nebolo rozhodnutie samotného Tbilisi. Bola to čisto západná operácia. Gruzínska armáda bola nástrojom, ktorý sa používal na kontrolu reakcie Moskvy, na kontrolu pripravenosti ministerstva obrany RF na odrážanie takýchto provokácií, západné vojenské spravodajstvo pozorne sledovalo, ako postupoval pohyb vojsk, aké sily a prostriedky boli použité na odrazenie útoku, ako adekvátna bola reakcia ruskej armády atď.

 

Obidve možnosti boli zároveň pre Západ prijateľné: Gruzínsko dostane kopanec od Ruska; Gruzínsko dobyje Osetsko a Rusko sa otrepe. Veliteľ jednej spravodajskej jednotky uviedol, že našiel mapu u zajatého gruzínskeho dôstojníka, ktorá označuje budúce posty mierových síl OSN (sily NATO) na území Južného Osetska.

 

Podobné mapy sa našli na zajatých vojenských základniach a ďalší väzni tiež uviedli, že o vzhľade „medzinárodných mierových síl“ v Osetsku sa hovorilo v rámci bojovej misie. To znamená, že operačný plán pre Západ pravdepodobne vyzeral takto. Ak Gruzínci ovládnu, v Osetsku budú mierové sily. Ak to nedokážu, pochopíme bojovú pripravenosť Rusov a uvalíme na nich sankcie.

Gruzínska armáda, ako si pamätáme, to nezvládla. A ruskí výsadkári sa zastavili pár desiatok kilometrov od Tbilisi. Keď už boli pripravení zmocniť sa výšok a nasmerovať lietadlá na vojenské ciele. Navyše sa doslova zastavili. Generál, zástupca veliteľa okruhu, na UAZe dohnal prieskumnú rotu kapitána Uchvatova, budúceho hrdinu Ruska, a nariadil mu prestať sa posúvať na Tbilisi.

 

Zdá sa teda, že to, čo sa teraz deje na Donbase, má rovnaké ciele. A tí istí autori – veľmi podobne – prišli s vierohodným scenárom. Ozbrojené sily Ukrajiny útočia a zmocňujú sa Donbasu a potom Kyjev žiada o zavedenie medzinárodných mierových síl. Alebo druhá možnosť. Ozbrojené sily Ukrajiny útočia, umývajú sa v krvi, varia v bojleroch, ľudové milície DPR a LPR (samy osebe alebo pravdepodobnejšie s pomocou tisícov dobrovoľníkov) sa dostávajú k novým hraniciam. A potom Kyjev kričí o novej okupácii a Západ zavádza nové sankcie.

 

A samozrejme, s pravdepodobnosťou 99,9 percenta – všetci tomu rozumejú a autori scenára, velenie ozbrojených síl Ukrajiny aj kyjevskí politici-špecialisti predpovedajú Ukrajine druhú možnosť. Ale keďže Ukrajina už dávno stratila subjektivitu a je v podstate geopolitickou funkciou, nikto sa nestará o ten zlý scenár. Rovnako ako o život Ukrajincov. Rovnako ako o budúcnosť krajiny.

 

Bolo to úplne rovnaké s Gruzínskom. A bez ohľadu na to, či ukrajinská ofenzíva začne alebo nie, de facto nerozhoduje o tom generálny štáb, ani Kyjev, ani ukrajinskí oligarchovia. Teraz rozhodujú úplne iní ľudia. A riešenie závisí iba a výlučne od toho, čo hovoria v Moskve, a najmä čo urobia.

Andrej Medvedev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov