Ruské vakcíny proti koronavírusu Sputnik V prileteli na košické letisko v pondelok 1. marca
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Poslanec Blaha: Na Slovensku je pravidlom, že záchrana prichádza z Ruska

Slovensko, 4.marec 2021 (AM, Sputnik) – Dodanie ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensko vidí poslanec SMER-SD Ľuboš Blaha ako svedectvo spoľahlivosti doterajšej spolupráce oboch štátov. V komentári pre Sputnik uviedol historické paralely. Aj keď o vakcinácii si myslí svoje, úplne podporuje možnosť slovenských občanov vybrať si z niekoľkých dostupných vakcín.


 

Podľa písomného komentára poslanca Národnej rady SR a predsedu výboru pre európske záležitosti Blahu strana Smer-SD privítala dovoz ruskej vakcíny Sputnik. 

“Dlho sme na vládu tlačili, aby Sputnik nakúpila , a je škoda, že to trvalo tak dlho. Pokiaľ ide o zdravie a slobodu výberu, geopolitika by nemala zohrávať žiadnu úlohu, “ konštatoval politik.

 

Dnes pristálo na Slovensku tretie lietadlo s dodávkou časti vakcín dohodnutých premiérom Igorom Matovičom. Do konca roka by malo Slovensko získať 2 milióny dávok pre svoje národné využitie. Na popoludňajšej tlačovej konferencii šéf slovenskej vlády  apeloval , aby ruská vakcína nebola zbytočne spolitizovaná. 

“Sputnik V je liek. Je to úplne rovnaká vakcína ako všetky ostatné, “vyhlásil premiér. Navyše dodal, že účinnosť ruskej vakcíny bola vedecky preukázaná uznávaným vedeckým časopisom.

Podobný názor vyjadril v komentári i Ľuboš Blaha. Podľa politika, on sám sa nemieni dať zaočkovat, ale na Slovensku je veľa ľudí, ktorí ešte majú väčšiu dôveru k liekom z Ruska ako zo západných štátov, a preto je dobré, že budú mať na výber.

“Sputnik považujeme za kvalitnú vakcínu, nakoniec schválenú aj britským renomovaným vedeckým časopisom Lancet. Jediné, čo počúvame proti Sputniku, sú propagandistické výlevy zahraničnopolitických prisluhovačov Spojených štátov, jediný spoločný menovateľ je nenávisť voči Rusku. Je to iracionálne a škodlivé, “domnieva sa Blaha.

 

Povolenie pre terapeutické využitie na Slovensku vydal včera minister zdravotníctva Marek Krajčí (OL’ANO). Prezident lekárskej komory Marián Kollár podporil rozhodnutie vlády a tiež privítal využitie ruskej vakcíny na Slovensku. Podľa jeho slov ako lekár sa nepozerá, odkiaľ pochádza vakcína, ale či je účinná.

Slovensko a Maďarsko rozhodli pre využitie zatiaľ neregistrovaného Sputniku ako prvé dva štáty v Európe. Pýtali sme sa poslanca Blahu, či by to mohlo inšpirovať aj iné štáty Vyšehradskej štvorky.

“V niekoľkých európskych štátoch po pozitívnom príklade z Maďarska a Slovenska rastie tlak na to, aby sa Sputnik nakúpil, vrátane  Rakúska  či Česka. Poľsko patrí medzi krajiny, kde je nenávisť voči Rusku natoľko rozšírená, že im to často zatemňuje mozog pri strategických rozhodnutiach. To je na ich škodu, “povedal politik.

Najmä včerajšie rokovania poľského prezidenta Andreja Dudu s jeho čínskym kolegom Si Ťin-pchingom  odsúdil bývalý predseda Európskej rady Donald Tusk. Politik poľskú vládu varoval pred “veľmi naivným prístupom k týmto veľmi vypočítavým a cynickým hráčom”. Týmto poukázal na Čínu a Rusko a znovu referoval k nutnosti certifikácie vakcín európskymi úradmi.

 

“Na Slovensku sme ďaleko pragmatickejší a väčšina národa si váži Rusko a najmä obete ruského národa pri našom oslobodzovaní od fašizmu. Stáva sa historickým pravidlom, že záchrana prichádza z Ruska, tak to bolo aj v druhej svetovej vojne, tak to je aj teraz. Veríme, že racionalita zvíťazí v čo najväčšom počte európskych štátov a budeme upevňovať naše vzťahy s Ruskom nielen na medicínskom poli, ale aj v iných oblastiach, “vyhlásil v komentári poslanec SMER-SD Ľuboš Blaha.

Tatjana Naronskaja

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov