foto: MOČR
Aktuality, Bezpečnosť,

Na novom systéme protivzdušnej obrany SPYDER bude mať výrazný podiel český priemysel

 


Česko, 4.marec 2021 (AM, MOČR) – Strata kontroly nad vlastným vzdušným priestorom môže v krajnom prípade znamenať aj stratu štátnej suverenity so všetkými dôsledkami pre bezpečnosť. Preto patrí zabezpečenie účinnej obrany vzdušného priestoru k hlavným prioritám českého Ministerstva obrany pri prebiehajúcej modernizácii armády.

Najvýraznejším projektom modernizácie prostriedkov protivzdušnej obrany českej armády je obstaranie nového protilietadlového raketového kompletu krátkeho a stredného dosahu (SHORAD) v predpokladanej hodnote približne 10 miliárd korún.

Moderný protilietadlový raketový systém je zárukou vysoko účinnej ochrany vzdušného priestoru Českej republiky, jej kritickej infraštruktúry (napr. Civilných a priemyselných centier, elektrární, vodných zdrojov, atď.) A zároveň poskytuje obranu proti celej škále prostriedkov vzdušného napadnutia, vrátane lietadiel, bezpilotných prostriedkov alebo rakiet s plochou dráhou letu. Spoločne zo stíhacím letectvom a prieskumnými a radarovými prostriedkami potom tvoria hlavnú chrbticu protivzdušnej obrany štátu.

Aktuálne zaobstarávaný, moderný protilietadlový komplex SPYDER, ktorého výrobcom je izraelská štátom vlastnená spoločnosť Rafael vo výzbroji nahradí zastaralý sovietsky systém KUB z polovice 80. rokov a bude znamenať zásadnú zmenu v schopnostiach armády účinne brániť vzdušný priestor nad ČR.

Samotné obstaranie 4 batérií systému SPYDER, od spoľahlivého a k spolupráci otvoreného zahraničného partnera, je však len prvým krokom. Rovnako dôležitou súčasťou projektu je aj zmluvné zabezpečenie nevyhnutnej technickej podpory po celú dobu jeho používania. Takto komplexnú podporu priamo na území Českej republiky môže, najmä v prípade zhoršenia bezpečnostnej situácie či vzniku neočakávanej krízy, pre armádu bezpečne a pre štát ekonomicky efektívne zabezpečiť iba domáci obranný priemysel. Preto je jeho zapojenie už do úvodnej fázy vyjednávania základnou podmienkou Ministerstva obrany a bude aj súčasťou zmluvných vzťahov so zahraničným dodávateľom.

Veľmi stručne povedané, cieľom Ministerstva obrany je nielen zabezpečenie minimálne 30% podielu českého priemyslu už pri obstaraní systému, ale zároveň prostredníctvom súbežne dohadovanej servisnej zmluvy zabezpečenie jeho rozhodujúceho podielu na budúcej priemyselnej podpore novej techniky po celú dobu jej životného cyklu v horizonte dvadsiatich a viac rokov .

Podpora a rozvoj českej priemyselnej základne

Súbežne s riešením technických otázok k zaobstarávanému komplexu SPYDER CZE prebehol medzi rokovacím tímom MO a izraelskými predstaviteľmi, za dodržania epidemiologických opatrení, rad pracovných rokovaní v oblasti zaistenia zmluvných podmienok priemyselnej spolupráce. S cieľom podpory a rozvoja českej priemyselnej základne sa rokovania tiež zúčastnili zástupcovia dodávateľom vybraného hlavného českého priemyselného partnera, spoločnosti RETIA as a zástupcovia rezortného štátneho podniku Vojenský technický ústav (VTU). Vzájomná spolupráca bola veľmi ústretovo vnímaná a podporená zástupcami izraelského ministerstva obrany aj spoločnosti Rafael.

Zástupcovia firmy Rafael a spoločnosti RETIA as v januári a februári 2021 absolvovali niekoľko bilaterálnych rokovaní so zástupcami desiatok vybraných českých spoločností, vrátane virtuálnych prehliadok ich prevádzok. Prostredníctvom videokonferencií sa uskutočnili ďalšie rokovania za spoločnej účasti zástupcov Sekcie vyzbrojovania a akvizícií a Sekcie priemyselnej spolupráce MO, Asociácie obranného a bezpečnostného priemyslu, Hospodárskej komory ČR, spoločnosti RETIA as a zástupcov štátnych podnikov MO.

Výhoda plánovaného postupu

Pre český priemysel tak bude obstaranie pokročilého a vysoko sofistikovaného zbraňového systému protivzdušnej obrany a jeho dlhodobá podpora znamenať ako prístup k najnovším technológiám, tak nové príležitosti pre ďalší rozvoj zahraničnej spolupráce. Tá sa pritom bude týkať najmä technických odborov s vysokou pridanou hodnotou a rýchlou ekonomickou návratnosťou, v ktorých majú české firmy a výskumné ústavy bohaté skúsenosti a potenciál ďalšieho rozvoja. Ďalším dôležitým faktorom priemyselnej podpory a jej dlhodobý rozvoj je tiež plánovaný prenos know-how pri všetkých kľúčových komponentov batérií SPYDER CZE.

Týmto spôsobom môže realizácia strategického projektu MO “Protilietadlový komplet SHORAD” výrazným spôsobom a dlhodobo prispieť k rozvoju priemyselnej základne Českej republiky a stať sa aj významným príspevkom a benefitom k budúcej podpore domácej ekonomiky. Pre armádu potom rozhodujúci podiel domácich firiem na zabezpečení prevádzky novej techniky bude tou najlepšou zárukou bezpečnej a spoľahlivej prevádzky nového systému protivzdušnej obrany, ktorý má pre bezpečnosť Česka popravde strategický význam.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov