Sovietska ostreľovačka Ľudmila Pavličenko s puškou Mosin
Aktuality, História,

Viete, že Američania po prvýkrát zaútočili proti Sovietom už 7. 11. 1944? A že z Červenej armády cez vojnu dezertovalo 1 220 224 vojakov?

Rusko, 1.marec 2021 (AM) – Takže, viete, že…?
…na otázku, koho vojenská prilba je lepšia, nemecká alebo sovietska, dala odpoveď správa sovietskej intendantskej komisie už v januári-februári 1943?
Na začiatku vojny na východe mala sovietska armáda jeden druh prilby, nemecká niekoľko. No už 6. 7. 1942 bola do nemeckej armády prijatá hlavná prilba a to M42, ktorá zotrvala do konca vojny keď nahradila M35 a M40.


 

Uvedená intendanská komisia pod vedením genmjr. Jakova S. Kolesova testovala prilby rôznym spôsobom. Napr. streľbou na nich z pušky Mosin na vzdialenosť 800, 900 i 1000 metrov, z pištole Nagan na vzdialenosť 10 metrov, zo samopalu PPŠ na vzdialenosť 115 metrov (vybuchovali pri nich míny na vzdialenosť 2 metre)…

 

Testy odhalili, že sovietska prilba je voči strelám značne odolnejšia, ako nemecká. Hrúbka pancieru nemeckej prilby bola oproti sovietskej v priemere tenšia o 0,1-0,2 mm. Ukázala sa tu aj vyššia kvalita sovietskej ocele i lepšia konštrukcia sovietskej prilby. Mala len jednu konštrukčnú slabinu, nemecká ich mala niekoľko. Navyše s pokračovaním vojny sa kvalita nemeckej ocele ďalej zhoršovala a tak nečudo, že nemeckí vojaci radi používali trofejné sovietske prilby.

 

… počas Veľkej vlasteneckej vojny dezertovalo z Červenej armády 1 220 224 vojakov?
Do bojov za oslobodenie Európy bolo zapojených takmer 7 miliónov sovietskych občanov. Z nich asi milión padlo na fronte.
Ak si uvedomíme, že Červená armáda prekračovala svoje západné hranice už v marci 1944, tak na územiach iných európskych štátov z jej radov dezertovalo do 500 tisíc vojakov, čo však neznamená, že všetci ušli na Západ. Dokumenty hovoria, že ich bolo „niekoľko desiatok tisíc“:

 

…dňa 7. novembra 1944 Američania po prvýkrát zaútočili proti Červenej armáde?
Išlo o útok okolo štyridsať ťažkých amerických stíhačov Lockheed P-38 Lightning na sovietsku leteckú základňu, na ktorý si vybrali symbolický dátum – Deň Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie.

 

Následkom útoku na zemi zahynulo okolo 30 vojakov a aj hrdina ZSSR Georgij Kotov. Z techniky padli za obeť Američanom dve lietadlá a asi 15 automobilov.

 

Američania so svojím hrdinstvom skončili až v momente ako sa do vzduchu vzniesli sovietski stíhači 866. stíhacieho pluku a zostrelili niekoľko Američanov. Ostatní, keď to videli, ušli.

 

Očitý svedok tohto boja letec Boris Smirnov vo svojich pamätiach uvádza, že Američania to spočiatku ospravedlňovali stratou kurzu. Keďže však Sovieti našli v jednom zostrelenom americkom stíhači oficiálnu mapu aj s presne určeným cieľom, zaatlantickí spojenci okamžite zmĺkli.

Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov