Ilustračné foto: Ruská flotila v Kaliningradskej oblasti
Aktuality, História,

Ako cvičenie NATO takmer vyvolalo jadrovú vojnu so ZSSR

Kvôli rozsiahlemu cvičeniu NATO Able Archer sa ZSSR v roku 1983 pripravoval na jadrovú vojnu so Spojenými štátmi, píše The Drive s odvolaním sa na odtajnené materiály amerického ministerstva zahraničia. Dokument obsahuje veľa podrobností o nestabilnej situácii, ktorá nastala v roku 1983, a tiež takmer úplne neupravený text od vysokého úradníka amerických spravodajských služieb, generálporučíka Leonarda Perrootsa.


Podľa týchto údajov 2. novembra 1983 16. letecká armáda Červeného práporu umiestnená v NDR uviedla lietadlá do zvýšenej bojovej pohotovosti. Lietadlá vybavené jadrovými zbraňami mala ničiť nepriateľské ciele v prvej línii. Odborníci vysvetlili prípravu ZSSR na vojnu vážnym nedorozumením vyplývajúcim z cvičenia NATO Able Archer. Jeho cieľom bolo “preveriť schopnosť spojeneckých síl v Európe a za jej hranicami viesť jadrovú vojnu realistickým spôsobom”.

 

Podľa správy Poradného výboru prezidentských zahraničných spravodajských služieb (PFIAB) bola reakcia ZSSR a Organizácie Varšavskej zmluvy na cvičenie Able Archer bezprecedentná.

“V roku 1983 sme mohli nechtiac priviesť naše vzťahy so Sovietskym zväzom na pokraj jadrovej vojny,” došli k záveru vo PFIAB.

 

Rusko nebude okamžite odpovedať balistickými raketami: Plukovník zhodnotil útok NATO na Kaliningrad

Autor portálu Overt Defense už skôr, opierajúc sa o údaje z amerického námorného analytického centra, odhalil scenár preventívneho útoku Severoatlantickej aliancie na Kaliningradskú  oblasť, ktorý by znamenal zničenie raketových systémov Iskander a systémov S-400, blokádu Baltijska a likvidáciu vojsk.

 

Vojenský pozorovateľ denníka Komsomolskaja pravda – Viktor Baranec komentoval správy o scenári preventívneho útoku NATO v Kaliningradskej oblasti vypracovanom na Západe. Odborník schladil nadšenie „útočníkov“ naznačením, že Rusko najskôr nebude tvrdo zasiahnuté, ale zdvihne „inteligentné zbrane“, a to bude stačiť.

 

Americká organizácia Center for Naval Analyses (CNA) vypracovala scenár preventívneho útoku NATO v Kaliningradskej oblasti. Autori projektu sú presvedčení, že Severoatlantická aliancia zvíťazí vďaka prekvapivému útoku, pričom pri útoku bude hrať hlavnú úlohu Poľsko.

 

Vojenský pozorovateľ Komsomolskaja pravda, plukovník vo výslužbe Viktor Baranec militantným členom NATO, pripomenul, že ​​Rusko má všetky prostriedky na to, aby „bolo útočníkovi okamžite na krku“, ak sa niekto v Európe rozhodne zmeniť našu exklávu na dymiacu. púšť “.

 

Podľa vojenského experta má Rusko najmenej tri silné zoskupenia vojakov v strategicky dôležitých regiónoch krajiny. A jeden z nich sa nachádza v Kaliningradskej oblasti. Ruská armáda má navyše informácie o umiestnení všetkých veliacich miest a veľkých zoskupení NATO v Európe. Baranec poznamenal, že Rusko, samozrejme, nebude „okamžite zasahovať medzikontinentálnymi balistickými raketami“:

„Najskôr vyberieme inteligentné zbrane v podobe našich hypersonických komplexov. A môžeme s istotou povedať, že celá moc ruskej armády bude vrhnutá na jednotky NATO. A ak nebude možné uzavrieť nepriateľa konvenčnými zbraňami, potom bude naša krajina biť akýmikoľvek zbraňami, takže nepriateľ nakoniec vyvesí bielu zástavu. ““

 

Podľa neho nesmieme zabúdať, že vo vojenskej stratégii Ruska existuje iba plán odvetných úderov proti provokáciám, alebo útokom nepriateľa. To však neznamená, že ruská reakcia bude chúlostivá.

“Ani ten najhlúpejší americký generál nikdy nepovie, že naša Kaliningradská skupina okamžite padne na kolená,” uviedol Viktor Baranec v rozhovore pre PolitRussia.

Maroš Šolc

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov