.
Aktuality, Bezpečnosť,

Francúzski vojaci zachránili psa rovnako ako keby išlo o vlastného vojaka

 


Francúzsko, 20. február 2021 (AM) – Na základe svojich kvalít získaných tvrdým výcvikom, vojenské psy často poskytujú neoceniteľnú podporu v najrôznejších operáciách. Či už ide o detekciu výbušnín, alebo podrobenie si nepriateľských bojovníkov prípadne v celej rade iných špeciálnych úloh, bojové psy sú už dávno neodmysliteľnou súčasťou niektorých regimentov. Tak tomu je aj v 132e Régiment d’Infanterie Cynophile (RIC), ktorý je tiež zapojený do operačných úloh francúzskej armády.

Odvaha týchto psov je pravidelne odmeňovaná. Táto prax siaha do čias Prvého cisárstva, keď generál Lannes vyznamenal „Mustache“, psa plemena „Barbet“, za svoje správanie počas bitky pri Slavkove. Na medaile, ktorú dostal, bolo vyryté nápisom „Moustache, francúzsky pes: nech je všade rešpektovaný a vážený ako statočný muž“.

Tiež, keď je jeden z týchto psov zranený, urobí sa všetko pre jeho záchranu a uzdravenie. To je prípad Naskyho, ktorého príbeh práve vyrozprávala le Service de Santé des Armées (SSA).

V ozbrojených silách v Guyane (FAG) je účasť vojenských psov obzvlášť užitočná pri hľadaní paliva ukrytého nelegálnymi zlatokopmi „garimpeiros“ v lese, alebo na nelegálnych miestach ťažby zlata. Toto bola tiež úloha, ktorá bola pridelená hrdinovi tohto úžasného príbehu Naskymu.

Počas hliadky vedenej v rámci operácie Harpie sa však tento pes stratil z dohľadu svojím pánom. Vojaci pridelení na operačnú základňu [BOA] v Maripasoule sa celý týždeň snažili nájsť zo vzduchu aj zeme, len aby ho našli. Žiaľ, smutné konštatovanie, misia hľadania Naskyho zostala bez úspechu.

Ale pár dní neskôr, bola v dedine neďaleko Papaïchtonu, hodinu s použitím kanoe z Maripasoula, hlásená prítomnosť psa podobného Naskymu. Miestni žandári (GENDARMERIE NATIONALE (četnícti)) si ho okamžite vzali do opatery a zistili, že všetko nasvedčuje tomu, že ide skutočne o strateného psa.

Do Papaïchtonu bol rýchlo vyslaný oddiel troch vojakov vrátane psovoda. Veterinárny lekár z FAG zároveň tak pripravil prvú lekársku evakuáciu [EVASAN – évasion sanitaire] psa v Guyane lietadlom, pričom využil logistickú misiu, ktorú v tejto oblasti uskutočnila CN-235 Casa.

Jeho totožnosť potvrdil zverolekár pomocou jeho čipu a vzápätí sa o Naskyho potom postaral lekársky tím na ošetrovni FOB v Maripasoule. Jeho pobyt v lese zanechal na ňom ťažké stopy. Bol dehydrovaný, mal horúčku a zviera stratilo približne 8 kg. Okrem toho si vážne poranil zadnú nohu, kde mal boľavé miesto, z ktorého mu bolo odstránených okolo 200 červov. Jeho zdravotná prognóza pre život nebola veľmi dobrá.

Na druhý deň sa ujali starostlivosti o Naskyho veterinárny lekár so psovodom, aby ho pripravili na evakuáciu. Za menej ako hodinu potom vzlietlo lietadlo a smerovali do Cayenne. Podľa správy SSA (service de santé des armées) sa počas návratu lietadlom Naskymu nepohoršilo. Práve naopak, zostal veľmi pokojný a dokonca počas letu aj spal.

Po pár dňoch sa Naskyho stav znormalizoval: Ale jeho stav si stále vyžaduje jednu až dve lekárske návštevy denne, najmä na ošetrenie rany na zadnej nohe. Táto lekárska evakuácia vojenského psa, ktorá je mimoriadne zriedkavým javom (prvá vo FAG), bola umožnená zapojením všetkých, rovnako ako v prípade evakuácia človeka. Ako vojenský pes bol Nasky považovaný za plnohodnotného bojovníka, uzatvára SSA.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov