Helmut Oberlender
Aktuality, História,

Zomrie skôr ako ho odsúdia: Kanada pozastavuje deportáciu bývalého nacistického komplica Oberlandera

Kanada, 10. február 2021 (AM) – V Kanade bol pozastavený postup deportácie bývalého prekladateľa SS Sonderkommanda Helmuta Oberlandera. Informovala o tom príslušná imigračná a utečenecká komisia (IRB).


 

“Bol vydaný príkaz na pozastavenie postupu.” Pojednávanie bolo zrušené, ”uviedol zástupca rezortu. S čím súvisí toto rozhodnutie, neskreslil. Koncom decembra minulého roka kanadské orgány napriek žiadosti Ruskej federácie v prípade Oberlanderovho vydania odmietli s ruskou stranou spolupracovať.

 

Hitler kaput? Prečo mnohí neuverili smrti vojnového zločinca č. 1?

 

Helmut Oberlender sa narodil 15. februára 1924 v dedine Molochansk v regióne Záporožie. V roku 1941, keď nacisti okupovali Ukrajinu, bol mobilizovaný ako tlmočník pre SS-10 „a“ Sonderkommando. Po kapitulácii nacistického Nemecka sa Oberlander skrýval a unikol trestnej zodpovednosti. V Rusku je bývalý nacista podozrivý z brutálneho masakrovania sirôt v detskom domove v roku 1942 v Jejsku. Okrem toho sa podieľal na poprave 27 tisíc ľudí v Rostovskej oblasti. V októbri 2019 vyšetrovací výbor Ruskej federácie začal trestné konanie proti Oberlanderovi. O dva mesiace neskôr Najvyšší súd v Kanade odobral jeho občianstvo a úrady začali proces deportácie do Ruska.

 

„Vzhľadom na vek obvineného je najpravdepodobnejším scenárom, že zomrie skôr, ako bude deportovaný, alebo dokonca ako bude postavený pred súd,“ domnieva sa Konstantin Pachaljuk, hlavný špecialista a kurátor vedeckých a vzdelávacích projektov Ruskej vojenskej historickej spoločnosti. Pachaljuk tiež poznamenal, že od roku 1995 sa ho kanadská vláda neúspešne pokúsila trikrát pripraviť o občianstvo a v roku 2017 sa začal štvrtý proces. Výsledkom bolo, že Najvyšší súd Kanady koncom decembra 2019 zamietol odvolanie bývalého nacistu.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov