Su-30MKI
Aktuality, Letectvo,

Rusko vyhralo v Indii tender na dodávku stíhačov

India, 29. január 2021 (AM) – Indické vojenské vzdušné sily si chcú zaobstarať 21 ruských stíhacích lietadiel MiG-29 a 12 Su-30MKI. Eurasian Times dodávajú, že Indovia sa pri tom vzdali nákupu amerických F-21, ktoré boli modernizované podľa špeciálnych požiadaviek indických vzdušných síl.


 

Američania sa o indický trh zaujímali už niekoľko rokov. Navrhovali rôzne typy lietadiel, nakoniec sa zastavili na hlbokej modernizácii univerzálneho stíhača F-16 od Lockheed Martin, ktorý má v Indii označenie F-21. Od predchodcu sa odlišuje len ľahko, má obnovenú avioniku, rádiolokačný systém, objemovo zväčšené palivové nádrže i raketovú výzbroj. Američania tým dosiahli generáciu „4++“.
F-21 sa stal hitom na výstave Aero India 2019. Preto predajcovia z Lockheedu nepochybovali, že Indovia si vyberú ich stroj. Tešili sa z budúceho úspechu, veď v kontrake išlo o 114 lietadiel na sumu 15 mld. USD.

 

Lenže nedávno sa im tender zrútil. Minister obrany a zároveň predseda Rady na obranné nákupy Indie Rajnath Singh vyhlásil, že VVS Indie si kúpia len ruské lietadlá. Singh odobril nákup 21 MiG 29 a 12 Su-30MKI. Plus 59 MiG-ov bude modernizovaných.
Naí Dillí a Moskva viedli rozhovory o nákupe lietadiel MiG-29 a Su-30MKI už dávno. V roku 2019 delegácia VVS Indie navštívila Rusko na oboznámenie sa s novými typmi stíhačov.

 

Indické ministerstvo obrany vyhlásilo cenu kontraktu s Ruskom: 991 miliónov USD za nové MiG-y a za modernizáciu starých. Tucet Su-30MKI bude stáť trochu viac, takmer 1,5 mld. USD. Na výrobe „suchojov“ sa však opäť bude podieľať aj indická korporácia Hindustan Aeronautics Limited (HAL).

 

Na otázku, ako sa Rusom podarilo obísť Američanov dokonca aj pri lietadlách špeciálne prispôsobených pre indické VVS, uviedol člen ruského ústredia analýzy stratégií a technológií Timofej Borisov, že Rusi majú v Indii vždy za konkurentov Američanov alebo Francúzov. „Hoci nie v každej kategórii výzbroje. Napríklad v bezpilotnom letectve nič Indom nemôžeme dodať. Avšak pri pilotovaných lietadlách je to iná vec!

 

Indovia sa tu zrejme riadia tým, že majú veľké skúsenosti z používania práve našich lietadiel. Ich letci sa teda nemusia preškoľovať, ako by to bolo, ak by im Američania predali svoje F-21. Tému ovplyvnila aj štandardná formulka „cena – kvalita“.“

 

Dá sa povedať, že naše lietadlá sú vhodnejšie a k tomu aj lacnejšie?
– Podľa všetkého je to tak. Zo skúseností z predchádzajúcich kontraktov a porovnania cien americkej techniky vyplýva, že náš návrh bol lacnejší. Uvedomme si aj nejednoduchú ekonomickú situáciu Indie, ktorá musela znížiť vojenský rozpočet.

 

Avšak na pozadí možného obnovenia konfliktov s Pakistanom a Čínou Indovia pochopili nevyhnutnosť nákupu moderných lietadiel. V tom bol náš návrh zrejme výhodný. Svoju stopu tu zohráva aj pandémia a preto sa nedá povedať, ako rýchlo budú realizované dodávky.

 

Dá sa tu hovoriť o úspechu Ruska?
– Ide tu, minimálne, o vyvrátenie často počutej tézy, že „Rusko stratilo indický trh“. My v ústredí analýz stratégií a technológií vždy hovoríme, že všímať si len krátky časový úsek je nekorektné. Zbrojné dodávky treba hodnotiť v omnoho dlhšom časovom úseku: od piatich a viac rokov. Čo teda dnes vidíme? Že jeden kontrakt zrazu mení celú situáciu.

 

Tak, ako to bolo, povedzme, aj v prípade komplexu S-400?
– Presne tak. Aj vtedy bolo obdobie stagnácie v našich vojensko-technických vzťahoch s Indiou. Mimochodom, indické vedenie sa v tejto otázke nenechá strašiť sankciami, s ktorými sa vyhrážajú USA. Treba však chápať, že Indovia sa riadia svojimi požiadavkami a možnosťami. Orientáciu na jedného dodávateľa nemajú. Nakupujú tam, kde je to pre nich vhodnejšie i výhodnejšie.

Vladimír Mikunda podľa mk.ru, 19. 1. 2021

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov