F-35
Aktuality, Letectvo,

Hangárová kráľovná: Prečo sa najnovšie americké stíhačky nehodia do vojny

USA, 29. január 2021 (AM) – V Pentagone uznali, že na reálne bojové operácie je pripravená len jedna tretina stíhacích lietadiel piatej generácie F-35 Lightning. Boli vyrobené už stovky lietadiel, všetky ale doteraz trpia “detskými chorobami”. Navyše sa počet týchto “chorôb” stále zvyšuje. Odborníci sú toho názoru, že na papieri vyšiel skutočne kvalitný letecký komplex, v praxi ale niečo neklape.


 

Námestníčka ministra obrany Ellen Lordová oznámila, že iba 36 percent viacúčelových stíhacích lietadiel F-35 Lightning je úplne schopných letu a plnia všetky stanovené bojové úlohy. Tie ostatné “fungujú len čiastočne”

 

Tak nízke ukazovatele bojovej pohotovosti F-35 sú spojené predovšetkým s konštrukčnými chybami lietadla a neschopnosťou amerických inžinierov tieto chyby napraviť. V priebehu využívania sa zistili vážne problémy s kabínou pilota, s takzvaným stealth povlakom trupu a s pohonnou jednotkou. Americkí odborníci podotýkajú, že nehľadiac na neustále dopracovávanie a na pokusy o odstránenie početných závad sa úroveň bojovej pohotovosti stíhačky zvyšuje len veľmi pomaly. Pričom problém s konštrukčnými vadami, ktoré sa stále objavujú tu a tam, nadobudol v posledných rokoch katastrofálny ráz.

 

Začiatkom januára Pentagon odložil zahájenie výroby F-35 v plnom rozsahu na neurčito kvôli tomu, že lietadlo nie je pripravené na plnohodnotné skúšky, ktoré sa aj tak neraz odkladali od roku 2017 a podľa skorigovaných plánov sa mali konať najneskôr v marci 2021. nový stroj plánovali testovať na pozemnom polygóne, kde sa imitujú podmienky čelenia systémom protivzdušnej obrany.

 

Prácu na odstránenie početných chýb ovplyvnila tiež pandémia koronavírusu a výmena moci vo Washingtone. Otázku sériovej výroby F-35 musí teraz riešiť tím Joea Bidena. A osud stíhačky zostane podľa všetkého na dlhú dobu neurčitý.

Podľa slov vojenského experta Alexeja Leonkova technické poruchy prenasledujú toto “neviditeľné” lietadlo od samého začiatku prevádzky. F-35 chceli tak rýchlo zaradiť do výzbroje miesto F-22 Raptor, že peniaze ani nepočítali a nad všetkými nedostatkami projektu jednoducho zatvárali oči, tvrdí Leonkov.

 

“V poslednej správe výskumnej skupiny Pentagonu sa uvádza 871 vád,” podotýka v rozhovore pre Sputnik. “Tie boli rozdelené na skupiny a podskupiny: vady, ktoré môžu ohrozovať život pilota, a menej podstatné. Ide o problémy spojené s povlakom, so zabezpečením kyslíka, s prilbovým riadiacim systémom, s programovým zabezpečením a iné., “dodal.

 

Po niekoľkých rokoch vyšlo najavo, že pri lete nadzvukovou rýchlosťou sa poškodzuje povlak niektorých častí trupu. Odstrániť túto vadu nebolo možné, a preto boli najnovším nadzvukovým stíhačkám povolené lety len podzvukovou rýchlosťou. Ďalšou vážnou závadou sú značné a nečakané výkyvy tlaku v kabíne, ktoré spôsobujú pilotom nielen bolestivé pocity, ale aj barotraumu.

 

Často po vykonaní niektorých manévrov vo vzduchu strácajú piloti riadenie a nemôžu plne kontrolovať klopenie, stúpanie a smer lietadla. A motory palubnej verzie stíhačky za horúceho počasia nezabezpečujú ťah potrebný k vzletu a pristátiu.

 

Leonkov pripomenul, že F-35 nie je jediným neprepracovaným projektom pre americkú armádu. Pentagon mal napríklad veľa problémov s bojovým vozidlom pechoty M2 Bradley, s tankami Abrams a s puškou M-16.

“V USA pôsobia isté lobistické štruktúry, ktoré chcú zarábať všetkými spôsobmi,” vysvetľuje odborník. “Neberú ohľad na to, že v procese vývoja zložitej vojenskej techniky môžu vzniknúť závady rôzneho druhu, ktoré sa potom musia odstrániť v priebehu skúšobnej prevádzky,” uvádza.

Avšak F-35 sa predávajú dosť úspešne po celom svete. Americkému letectvu a spojeneckým armádam bolo dodaných už asi 600 strojov.
Jedna z posledných zmlúv bola uzavretá so Spojenými arabskými emirátmi, ktorým USA predajú asi päťdesiat stíhačiek F-35. Ďalším veľkým zákazníkom je Izrael, kde vyhlásili, že chcú rozšíriť park stíhačiek až na tri letky.

 

F-35 už lietajú vo Veľkej Británii, Nórsku, Južnej Kórei, Japonsku, Taliansku a Singapure. USA plánujú vyrobiť celkovo cez tri tisíc týchto stíhačiek. Podľa vojenského experta analytického klubu Valdaj Arťoma Kurejeva nehľadiac na nedostatky F-35 a na vysokú cenu lietadla a jeho obsluhovanie ich partneri USA v Severoatlantickej aliancii budú musieť kupovať aj naďalej.

“Trump, ktorý neraz vyhlásil, že cena F-35 je príliš vysoká, a žiadal o zníženie buď ceny stíhačiek alebo ich nákupov pre americké ozbrojené sily, pritom vykonával politiku exportu bezpečnosti,” podotkol Kurejev. “Pokúšal sa teda vytvoriť systém, v ktorom by mladší partneri v aliancii vydávali viac na obranu, zabezpečovali sami infraštruktúru pre americké vojská v ich krajinách a nakupovali americké zbrane. Je to v podstate taký štátny lobyzmus, “uvádza.

 

Za Joea Bidena sa situácia s presadzovaním F-35 sotva zmení. A vyhlásenie o vadách lietadla nikdy nepreváži politickú podporu Washingtonom svojich výrobcov zbraní, dodal Kurejev.

“Myslím si, že sa Biden nevzdá pre USA dosť výhodnej politiky vo sfére obrany spojencov,” vysvetľuje odborník. “F-35 sa bude dopracovávať a modifikovať, dodávky partnerom USA ale budú pokračovať. Trebárs Izrael pristúpil na transakciu za podmienky čiastočnej výmeny elektronického zariadenia a zbraní, “pripomenul.

 

Hodnota programu F-35 je rekordná, približuje sa biliónu dolárov. Značná časť prostriedkov sa pritom vynakladá na obsluhu stíhačiek. Trebárs v minulom roku Pentagón prisľúbil zaplatiť spoločnosti Lockheed Martin 1,9 miliardy dolárov za technické zabezpečenie.

 

Jedno lietadlo zákazníkov stojí približne 90 miliónov dolárov. Palubná verzia stojí okolo 120 miliónov. A to je cena “holého” lietadla. Za zbrane platia zákazníci zvlášť. To sa stalo napríklad Poľsku, ktoré objednalo od Američanov 32 stíhačiek za 4,6 miliardy dolárov. Okrem výdavkov na drahú muníciu Poliaci z vlastného budú musieť tiež postaviť celú infraštruktúru. Túto transakciu pokladajú doteraz mnohí v Poľsku za veľmi pochybnú.

 

“Neviditeľné lietadlá” sa dobre predávajú, aj keď sa ešte nijako zvlášť neprejavili v reálnej bojovej situácii. V máji roku 2018, kedy bolo rôznym krajinám dodaných už asi tristo týchto lietadiel, zaútočili F-35 izraelského letectva na ciele v Sýrii, o niečo neskôr zaútočili stíhačky F-35 Námornej pechoty USA na pozície ozbrojencov v Afganistane. Mnohí odborníci označili tieto bojové lety za ukážkovej PR akcie Pentagonu.

Nikolaj Protopopov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov