.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Grand Power rozširuje výrobu. Kuracina kúpil skrachovaný areál Elka, kde plánuje zamestnať desiatky ľudí

Slovensko, 27. január 2021 (AM) – Roky nevyužívaný areál niekdajšieho výrobcu elektrických radiátorov a kovového nábytku Elka v Kremnických Baniach má nového majiteľa. Areál kúpil výrobca zbraní Jaroslav Kuracina. V areáli závodu teraz nový majiteľ plánuje výrobu komponentov pre zbrane. Starosta verí, že tam nájdu prácu miestni ľudia.


 

Vlastníkom výrobných hál, skladov, administratívnej budovy a ďalších nehnuteľností sa koncom minulého roka stala spoločnosť zbrojára Jaroslava Kuracinu Grand Power so sídlom v Banskej Bystrici. Ten tam plánuje spustiť výrobu komponentov potrebných pre jeho výrobky. Malo by ísť o robotizované pracoviská CNC obrábania kovov. Jeho strojárska firma dnes vyrába zbrane a muníciu v Slovenskej Ľupči.

 

.

S výrobou v Kremnických Baniach by chcel Kuracina začať už koncom tohto roka. V areáli avizuje prácu pre desiatky ľudí, aj pre tých z blízkeho okolia.

 

Počet zamestnancov spoločnosti Grand Power sa podľa jej výročných správ z posledných rokov pohybuje okolo stovky. V roku 2019 dosiahla tržby 4,8 milióna eur a zisk cez 485-tisíc. V roku 2020 už ale tržby dosiahli 13 miliónov eur. Kuracina zaznamenal obrovský úspech so svojim samopalom Stribog na americkom trhu. Dnes doslova nestíha vyrábať. Mesačne exportuje cez 3000 kusov.

 

Pri tendroch na prezbrojenie polície a armády o jeho zbrane zo strany slovenských politikov nebol záujem. Kuracinu to už ale nemusí trápiť, objednávok zo zahraničia ma toľko, že musí rozširovať výrobne kapacity. Ako pri poslednom predraženom tendri odkázal ministrovi obrany:

„Nie sme chvalabohu odkázaní na nejakých 80 kusov pre naše Ministerstvo obrany, ale principiálne mi prekáža dať 3 900 eur z peňazí daňových poplatníkov za plastové UMP.“

 

Z dôvodu rozšírenia kapacít kúpil Závod Elka, patriaci v minulosti do portfólia Sitno Holding, a. s., exministra hospodárstva Ľudovíta Černáka. Firma skončila v konkurze na jeseň 2013 a zamestnanci ostali bez vyplatených miezd. Odvtedy areál chátral. Krachujúca Elka vtedy obci ostala dlžná na daniach tisíce eur. Starosta obce Kremnické Bane Juraj Vozár, si od zmeny vlastníka areálu sľubuje, že by sa tam mohlo začať vyrábať, a že tam nájdu prácu aj nejakí miestni ľudia.

 

Kuracinova firma svoje zbrane exportuje do 70 krajín sveta. V poslednej dobe má najväčší úspech v USA, kde sa jeho samopal Stribog dokonca dostal do tendra pre US SOCOM – velenie špeciálnych operácií armády USA, kde skončil na druhom mieste.
Magazín National Interest, jeho samopal Stribog SP9A1 vyhlásil za víťaza súťaže o najlepšiu karabínu.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov