.
Aktuality, Letectvo,

Grécko : Turecké šable vyrovnáme

 


Francúzsko, 26. január 2021 (AM) – Francúzsko vyzbrojuje Grécko najmodernejšími technológiami.
Tento rok 25. januára, Grécko oficiálne podpísalo tri zmluvy týkajúce sa akvizície 18 lietadiel, Rafale F3R od Francúzska. Ide tak o splnenie nezávislého prísľubu od Grékov nakúpiť potrebný materiál k odstrašeniu Turecka.

Francúzi sa ku Grécku postavili ako prví na ich stranu v spore s Tureckom a nečakali zbytočne dlho. Samozrejme zbrane sú výhodný kšeft a treba udržiavať stále nejakú tú mieru napätia, aby sa predávali. Francúzi majú čo ponúknuť a vďaka ich pohotovej reakcii v uvedenom spore sa zaradili na prvé miesto v možnosti dodať potrebný materiál a k tomu ešte vo výbave nie tak celkom určenej pre vývoz, aspoň čo sa týka RAFALE.

3 zmluvy v celkovej hodnote 2,35 miliárd eur boli podpísané v plnom znení a so všetkými detailami. Prvá sa týka 18 RAFALE, z ktorých je 12 už použitých. Nejedná sa o nijaký šrot ako im ponúkli Američania, ale boli odobraté z flotily vzdušnej a vesmírnej armády (a účtovaných 400 miliónov eur). Druhá zmluva sa týka výcviku a posledná nákupu rakiet vzduch-vzduch METEOR (dlhý dolet) a MICA, ako aj rakiet SCALP (cruise) a AM39 Exocet (anti-ship).

Pripomíname, že vďaka radaru AESA RBE2 (s aktívnou anténou) a rakete METEOR je Rafale F3R schopný zasiahnuť ciele pohybujúce sa na vzdialenosť asi sto kilometrov (BVR – Beyond Visual Range). Má vylepšený systém elektronického boja Link 16 a SPECTRA.

Grécky špecializovaný web DefenceReview tiež oslávil „historický deň“ pre grécke letectvo, ktoré touto zmluvou získa „osvedčené lietadlo s bezprecedentnými operačnými schopnosťami, ktoré doteraz nikdy nevlastnilo“.

“Chcem vám povedať, ako som šťastná a hrdá, že tu môžem stáť so svojím náprotivkom Nikosom Panagiotopoulos, že som svedkom podpisu tejto zmluvy na získanie 18 lietadiel Rafale v Grécku. Grécko sa tak stáva prvou európskou krajinou, ktorá získala toto bojové lietadlo a stáva sa tak držiteľom unikátnych technologických spôsobilostí, ktoré boli preukázané v rôznych operáciách. Som veľmi spokojná s touto voľbou, ktorú urobilo Grécko, že zvolilo európsku voľbu,“ vyhlásila francúzska ministerka ozbrojených síl Florence Parly.

Hovorí sa však o ďalšom pokročení vojenskej spolupráce medzi Francúzskom a Gréckom, najmä v námornej oblasti. V októbri 2019 podpísali Atény vyhlásenie o zámere kúpiť dve fregaty obrany a reakcie (FDI) „Belh@rra“ od francúzskeho NAVAL GROUP. Jedinou obavou bolo, že grécke námorníctvo chce mať kapacitu proti úderu na pobrežie (s riadenými strelami), avšak pre tento nový typ lode to nebolo pôvodne plánované, aj keď by bolo možné zvážiť úpravy.

Potom sa do prípadu zapojil americký Lockheed-Martin, ktorý ponúkol Grécku a za bezkonkurenčnú cenu štyri fregaty typu MMSC, odvodené z triedy Freedom, vyvinuté pre potreby =Littoral Combat Ship= (LCS).

Takáto ponuka zaujala grécku vládu. Istú dobu sa zdalo, že francúzska =Belh@rra= vypadne z centra pozornosti v prospech amerických MMSC, ktorí im naznačili možnosť účasti Grécka na programe FFG(X program), spočívajúci v zostavení 10 fregát typu Constellation na základe vzoru talianskeho FREMM.

Lenže táto perspektíva sa začala rozplývať s pribúdajúcimi problémami až do takej miery, že sa americké námorníctvo rozhodlo pozastaviť dodávku až do doby, kým problémy nebudú vyriešené.

USA ponúkli Grécku na obranu proti Turecku šrot a ešte k tomu bez zbraní

Počas doby keď si v Aténach kládli otázky, admirál Pierre Vandier, náčelník štábu francúzskeho námorníctva (Chef d’Etat Major de la Marine – CEMM), potvrdil svoj úmysel vyzbrojiť FDI (Frégate de défense et d’intervention) okrem svojich 8 protipovrchových rakiet Exocet MM40B3C aj riadenými strelami (Missiles de Croisière Navals – MdCN), 16 protilietadlovými raketami Aster 15/30, torpéda MU 90, 76 mm vežou a 20 mm diaľkovo ovládané kanóny.

Ťažkosti spoločnosti Lockheed-Martin s LCS typu Freedom a proti tomu naplánovaný vývoj výzbroje FDI / =Belh@rra= opäť zmenili priority Grékov, o čom svedčí vyhlásenie pána Panagiotopoulos-a z decembra, keď povedal: “Francúzsku sme sa neobrátili chrbtom. Otázka je otvorená a naše námorníctvo hľadá najlepšie riešenie, aby sme získali najlepšie lode a odstrašujúce prostriedky. Toto je základ a sme otvorení voči Francúzom, ako aj ostatným,“ povedal poslancom.

„Dúfam, že tento vzťah dôvery medzi Francúzskom a Gréckom bude pokračovať a rozvíjať sa. Dokonalosť tohto strategického a operatívneho vzťahu možno, v každom prípade v to dúfam rozšíriť aj o kapacitné otázky. Francúzsko preto čoskoro pošle Grécku návrhy na obnovenie jeho flotily fregát a pomoc pri zachovaní jeho postavenia námornej sily“, vyhlásila francúzska ministerka.

Podľa I. Kathimeriního by Paríž mohol zvážiť, že ponúkne Aténam „prechodné riešenia na uspokojenie krátkodobých potrieb“ gréckeho námorníctva. Mohlo by ísť o pravdepodobne o fregaty typu La Fayette. Tie však nie sú dostatočne vyzbrojené a preto zostáva otázka ich prezbrojenia otvorená.

Návrat Francúzov v otázke dodania fregát Grécku zmenilo postoj Atén vo vyjednávaní s Washingtonom, kde mali okrem iného iné starosti v súvislosti s falšovaním výsledkov volieb.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov