.
Aktuality, Letectvo, Pozemná technika,

Čo dokáže jediný medzikontinentálny Sarmat?

Čína, 25. január 2021 (AM) – Čínsky portál Sina.com uvádza, že jedna raketa RS-28 Sarmat stačí na vymazanie územia o veľkosti Francúzska a desať týchto medzikontinentálnych balistických rakiet (MBR) vraj kompletne zlikviduje všetkých Američanov.


 

Autor týchto slov, neskrývajúc svoje nadšenie, hovorí čitateľom o „neuveriteľnej sile,“ ktorá núti USA aby si pri tejto téme zahryzli do jazyka. Lebo vraj vedia, že zastaviť Sarmat je prakticky nemožné.

 

RS-28 Sarmat spadá do ostatnej generácie ruských medzikontinentálnych balistických rakiet a patrilo by sa, aby každý mal o nich jasnú predstavu. Veď patrí k najcennejším zbraniam Ruska, zabezpečujúcim atómové zadržiavanie.

 

Bez ohľadu na rôzne technické komplikácie pri zavádzaní rakety do výzbroje… Sarmat vždy priťahoval pozornosť mnohých štátov. Dôvod bol jednoduchý. Má totiž bezprecedentnú silu (ako aj predchodca Satan – Vojvoda, zaradený do výzbroje Sovietskej armády v 1970-tych rokoch) a dokonca ani USA nedokážu ešte nejaký čas vymyslieť ako a s čím sa mu postaviť. Americkí vojaci vyhlásili, že jeden Sarmat sa dá zastaviť len s 500 prepadovými raketami.

 

Z TTCH, ktoré Rusko zverejnilo, vyplýva, že Sarmat má hmotnosť vyše 100 ton, dosah najmenej 10 tisíc km, môže niesť do 16 samostatne navádzaných hlavíc (vrátane najnovších hypersonických). Hlavice môžu byť atómové i konvenčné.

 

Napriek tomu, že celková hmotnosť Sarmat-u je oproti Satanovi len polovičná, dokáže niesť viac užitočného ničiaceho nákladu. Nehovoriac o tom, že ľahšie prekonáva systémy PRO a PVO. V čínskom článku sa uvádza, že ak by na Sarmat bol nasadený hoci najlepší systém protiraketovej obrany, nedosiahne žiadny efekt.

 

Prvý oficiálny odpal MBR Sarmat sa uskutočnil v roku 2015. Od tých čias všetci vojenskí odborníci sveta vedia, že len čo sa táto raketa odlepí od zeme, zastaviť ju je prakticky nemožné.

 

Ruský atómový vlak je pre USA „prízrak“

 

Sarmat poháňajú dvojstupňové najmodernejšie motory na tekuté palivo „ponorené“ do palivovej nádrže, čo je najnovším konštrukčným riešením ruských vojenských odborníkov. Pri konštruovaní raketových motorov na tekuté palivo sú ruskí odborníci lepší, ako pri motoroch na tuhé palivo.

 

Zaujímavosťou je, že čínsky článok hovorí o dvoch verziách Sarmat-u. Jedna je vraj predurčená pre USA a druhá je namierená na Európu. Ich rozdiel vraj spočíva v dosahu a teda aj v hmotnosti na štarte, no obe modifikácie sú vybavené atómovými hlavicami samostatného navádzania. Sarmat sa môže odkloniť od cieľa na maximálne 150 metrov.

Vladimír Mikunda podľa inosmi.ru (sina.com), 21. 1. 2021

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov