Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Forbes: Ruská zbraň, ktorá môže mať pre USA ničivé následky

USA, 24. január 2021 (AM) – Ponorka Poseidon sa stane “poistkou” pre prípad, že by USA mohli zostreliť ruské balistické rakety. Píše o tom Forbes.


“Rusko to s prijatím do výzbroje tohto podvodného dronu (jeho dĺžka je 25 metrov) s jadrovým pohonom myslí vážne,” uvádza sa v článku časopisu Forbes.

Autor uviedol, že Poseidon je schopný vystaviť americké pobrežné mestá a vojenské základne intenzívnemu žiareniu v neskorej fáze jadrovej vojny. K preprave týchto zbraní “súdneho dňa” Rusko dokončuje stavbu štyroch jadrových ponoriek. Cieľom je vypustiť Poseidon z bezpečných ruských pobrežných vôd potom, čo jadrové útoky zničia USA a Rusko. V takom prípade podvodné bezpilotné prístroje prekonajú Atlantický oceán a za niekoľko dní explodujú pri pobreží Ameriky.

 

Expert na jadrové zbrane Kingston Rafe je presvedčený, že Poseidon je reakciou na americké investície do systémov protiraketovej obrany, schopných zachytiť balistické strely s jadrovými hlavicami. Domnieva sa však, že protiraketová obrana v praxi nefunguje príliš dobre. Rusko sa však chce vyhnúť akýmkoľvek rizikám. Poseidon sa stane podvodnou “poistkou” pre prípad, že by sa USA podarilo zachytiť balistické rakety.

“Ich investície do týchto systémov svedčia o skutočných obavách týkajúcich sa obrany,” uzavrel Rafe.

Strategický podvodný robotizovaný komplex 2M39 Poseidon prvýkrát prezentoval verejnosti prezident RF Vladimír Putin v posolstve Federálnemu zhromaždeniu RF 1. marca 2018. Jeho úlohou je vyradenie z prevádzky objektov infraštruktúry na veľkej ploche pobrežia krajiny agresora v podmienkach, kedy už boli pozemné, letecké a konvenčné námorné zložky strategických jadrových síl RF zničené. Preto je Poseidon niekedy označovaný za “zbraň Súdneho dňa”.

Ruské námorníctvo oslavuje svoj deň testami torpéd Poseidon a hypersonických rakiet Zirkon. Video

Poseidon je menší a menej hlučný než ponorky. Navyše vydrží vyšší tlak a môže sa nachádzať v hĺbkach pre moderné zachytávacie prostriedky neprístupných. Prvým nosičom Poseidonu sa stala výskumná skúšobná ponorka K-329 Belgorod. Je to najdlhšia ponorka vo svete, jej dĺžka je okolo 180 metrov. Ponorka bola spustená na vodu 23. apríla 2019, a jej výstavba sa dokončuje v podniku Sevmaš (Severný strojársky podnik) v Severodvinsku na severe Ruska. Tam tiež začnú pravdepodobne v roku 2021 skúšobné plavby tejto ponorky v spojení s komplexom Poseidon. Ide však o skúšobňou ponorku.

 

Rusko teraz stavia bojovú ponorku špeciálneho určenia projektu 09851 Chabarovsk , ktorá bude schopná niesť až šesť strategických bezpilotných prístrojov Poseidon. Na vodu by mala byť spustená v polovici roka 2021. Táto informácia však nebola oficiálne potvrdená.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov