.
Aktuality, Námorníctvo,

Ruské námorníctvo oslavuje svoj deň testami torpéd Poseidon a hypersonických rakiet Zirkon. Video

Rusko, Sýria, 27. júl 2020 (AM ) – Ruské ministerstvo obrany informovalo o viacerých prebiehajúcich zbrojných projektoch. Týkajú sa okrem iného ponoriek pre torpéda Poseidon a hypersonických rakiet.


 

Ruské vojenské námorníctvo a obranný priemysel vykonávajú spoločné skúšky prvej jadrovej ponorky, ktorá má byť štandardným nosičom bezpilotných aparátov Poseidon, informovalo ruské ministerstvo obrany. Spolu s tým rezort informoval o úspešných testoch hypersonickej rakety Cirkon.

 

 

Experimentálnym nosičom Poseidonu má byť ruská ponorka Belgorod. Bola spustená na vodu v roku 2019. Pôvodne sa jedná o ponorku triedy 949A (rovnaká ako ponorka Kursk). Loď bola následne prerobená, aby mohla slúžiť ako nosič zbraní Poseidon. Skúšky ponorky spolu s Poseidonom budú prebiehať po dobu dvoch rokov.

 

O vývoji bezpilotných aparátov, ktoré sú schopné premiestňovať sa vo veľkej hĺbke s vysokou rýchlosťou, informoval ruský prezident Vladimir Putin v roku 2018, keď hovoril pred ruskými zákonodarcami. Podľa jeho slov tieto stroje sú schopné niesť ako konvenčné, tak i jadrovú muníciu. Môžu útočiť na skupiny lodí, pobrežnú infraštruktúru a pobrežné pevnosti.

 

Ponorka Belgorod je experimentálnym nosičom Poseidonu. Prvým štandardným nosičom sa má stať ponorka Chabarovsk projektu 098531. Podľa zdrojov v obrannom priemysle bude spustená na vodu v najbližších mesiacoch. Detaily ohľadom tejto lode nie sú oficiálne k dispozícii.

Ruské ministerstvo obrany tiež informovalo, že úspešne smerujú ku koncu testu hypersonickej rakety Zirkon.

“Skúšky vykonávané na fregate Admirál Gorškov potvrdili unikátne taktické a technické charakteristiky tejto rakety vo veci doletu a presnosti streľby, a tiež jej hypersonickú rýchlosť letu,” stojí v správe ruského ministerstva.

 

Prvé skúšky Zirkonu začali byť vykonávané v decembri. Podľa slov námestníka ministra obrany Alexeja Krivoručka sa tieto rakety majú dostať do výzbroje ruských vojsk v rokoch 2021 a 2022. Zirkon vie letieť rýchlosťou 9 Machov a dolet má viac ako 1000 kilometrov. Raketa má byť umiestňovaná tak na hladinové lode, tak i ponorky.

Ruský prezident Vladimir Putin pri príležitosti Dňa vojenského námorníctva vyhlásil, že do výzbroje krajiny má prísť 40 nových lodí. Prezident tiež informoval, že pred niekoľkými dňami bola na troch lodeniciach zahájená stavba šiestich nových lodí diaľkovej zóny. Kremeľ si stanovil modernizáciu armády za jednu zo svojich priorít v čase napätia so Západom po ruskej anexii Krymu v roku 2014.

 

 

V nedeľu sa v Rusku oslavoval Deň námorníctva. Slávnostné akcie prebehli ako v niekoľkých ruských mestách, a to vrátane Petrohradu, Vladivostoku a Petropavlovsk-Kamčatskom na ruskom Ďalekom východe, v Sevastopole na Kryme, v Severomorsku, Baltijsku, Kaspijsku a tiež aj mimo ruského územia – vo vodách Sýrie, v prístavnom meste Tartus.

 

 

 

Podľa slov ruského prezidenta Vladimíra Putina sa Deň námorníctva stal dobrou tradíciou pre celé Rusko. Hlavná vojenská prehliadka sa konala v Petrohrade za účasti niekoľkých ponoriek a lodí, medzi ktorými bol aj protiponorkový Viceadmirál Kulakov, výsadková loď Minsk, korveta Stojkij, hliadkové lode Vasilij Bykov či jadrový raketový krížnik Orol.

 

 

“Moderné ruské námorníctvo zahŕňa lode vybavené vysoko presnými zbraňami, strategické ponorkové krížniky a viacúčelové ponorky, najmodernejšie lietadlá a jedinečné zbrane,” vyhlásil počas prehliadky v Petrohrade Vladimír Putin.

 

 

“Slávnostného podujatia sa zúčastnilo celkom deväť vojnových lodí, člnov a podporných plavidiel ruského námorníctva, 14 lietadiel Vzdušno-kozmických síl RF a námorného letectva a dve raketové lode sýrskeho námorníctva,” uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

.

 

V deň námorníctva Rusko ukázalo svetu rastúcu silu svojej flotily. Toto je uvedené v materiáli britského denníka Daily Mail. V článku sa uvádza, že v posledných rokoch Moskva vynakladá veľké úsilie na modernizáciu a obnovu flotily. Publikácia nezabudla na novú ruskú nadzvukovú zbraň pre námorníctvo.

„Kremeľ si z vojenskej modernizácie stanovil najvyššiu prioritu,“ píše denník.

Mnohí čitatelia publikácie obdivovali zábery, na ktorých boli ruské lode.

“Je príjemné vidieť krajinu, ktorá si stále zachováva svoju veľkosť, pamätám si, že sme kedysi boli takí,” napísal jeden z komentátorov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov