Jaltská konferencia
Aktuality, História,

Viete, že bývalý prezident ZSSR Michail Gorbačov v detstve šklbal nemeckým okupantom husi a čistil im čižmy? Že Roosevelt chcel spacifikovať nielen ZSSR, ale aj V. Britániu? Prinášame ďalšiu sériu vojnových zaujímavostí

Slovensko, 18. január 2021 (AM) – Takže, viete, že…?
…v prvom období vojny boli nemecké lietadlá zo 60 % zostrelené obyčajnými ruskými pešiakmi?
V prvé mesiace Červená armáda nemala dostatok ani lietadiel, ani protilietadlových zbraní. Vďaka tomu nemecké letectvo takmer beztrestne bombardovalo všetko, čo sa mu zachcelo.


 

Červenoarmejci sa preto začali voči Luftwaffe brániť aj svojimi puškami. A nech to znie akokoľvek podivne, aj táto taktika, zrodená zásadou „z núdze cnosť“, priniesla výsledok.

 

Aby aj laik pochopil, že je to naozaj možné, treba si uvedomiť, akú taktiku používali piloti nemeckých bombardérov na začiatku vojny. Tí najskôr maximálne zvýšili rýchlosť, potom rýchlo a čo najnižšie klesali, aby čo najpresnejšie zhodili bomby. No a po ich odhodení opäť rýchlo stúpali.

 

A ako sa pri bombardovaní správali červenoarmejci? Na rozdiel od nemeckej pechoty, ktorá sa okamžite schovávala do úkrytov, sovietski vojaci pálili po lietadlách salvami zo všetkých zbraní. Podľa oficiálnych údajov na začiatku vojny vyše 60 % strát spôsobila Červená armáda pilotom Luftwaffe paľbou pešiakov!

 

Velenie Červenej armády si túto efektivitu všimlo a organizovalo špeciálne oddiely „lovcov“, ktoré boli spočiatku vybavené protitankovými puškami. Približne 20-členné skupiny strelcov sa rozmiestňovali poblíž nemeckých letísk v ťažko dostupnom teréne pre tanky a poľovali na vzlietajúce alebo pristávajúce lietadlá.

 

Nemci takúto taktiku proti sovietskym lietadlám nepoužívali, pretože mali na tie časy už zastarané protitankové zbrane. Za to však zmenili taktiku bombardovania. Stanovili normy, pod ktoré piloti nesmeli lietať. Lenže bolo to už v čase, keď sa vo výzbroji Červenej armády začal zjavovať dostatočný počet reálnych protilietadlových zbraní.

 

…Roosevelt chcel v mene líderstva USA „spacifikovať“ ZSSR i V. Britániu?
Z najnovšie odtajnených materiálov zahraničnej rozviedky Ruska vyplýva, že prezident USA Franklin Roosevelt plánoval v roku 1942 dosiahnuť zastavenie bojov v Európe a v podmienkach mieru chcel na geopolitickej mape odsunúť aj ZSSR a aj Anglicko a zabezpečiť si tým jednoznačnú dominanciu Ameriky.

 

Rusi tento fakt dokazujú nedávno odtajnenou šifrovkou, ktorú 9. 12. 1942 z New Yorku do Moskvy poslal rezident sovietskej rozviedky v USA Vasilij Zarubin, kryjúci sa volačkou „Maxim“.

 

„Roosevelt má ďalekosiahle plány v cieľoch víťazstva vo vojne a dominantnej úlohy USA pri dosiahnutí mieru. Plánuje dosiahnuť ozbrojené prímerie na rok alebo na poldruha roka. Toto obdobie má byť skúškovým voči správaniu sa ZSSR a Anglicka.
Roosevelt sa nazdáva, že Amerika dokáže kontrolovať politiku oboch týchto štátov. S Anglickom si Amerika poradí na základe toho, že pozícia Churchilla je v anglických kruhoch slabá a v dôležitých plánoch vedenia vojny i plánov do budúcnosti sa Churchill podriaďuje rozhodnutiam Roosevelta,“ uvádzal Zarubin a taktiež konštatoval, že USA sú dostatočne silné, „aby úplne vytlačili Anglicko z Južnej Ameriky“.

 

„Rooseveltov plán na zneškodnenie a paralyzovanie ZSSR ráta s jeho vysilením a s jeho závislosťou od hospodárskej pomoci Ameriky. Roosevelt vo svojom záujme štve Angličanov proti Ruskom a naopak,“ písal rezident Maxim.

 

…, že bývalý prezident ZSSR Michail Sergejevič Gorbačov sa v detstve ocitol na okupovanom území Ruska? A že si nevybral cestu odporu ako „Mladá garda“ a ďalšie stovky a tisíce takýchto mladých ilegálov, radšej Nemcom čistil obuv a šklbal pre nich husi?
Aj toto sa môžu čitatelia dozvedieť, keď si v ruštine vypočujú rozhovor historika A. Fursova s historikom N. Sapelkinom.

od cca 19. minúty:

 

Sovietska „štátna moc sa veľmi delikátne stavala k hodnoteniu odporu (mládeže) voči okupantom… Spomeniem epizódu zo života Gorbačova, ktorý žil na okupovanom území. Nikto neskrýva, že šklbal husi pre okupantov, nosil im vodu do kúpeľa, čistil im obuv, no po tom, ako bola jeho dedina oslobodená, nikto mladého pioniera neprenasledoval.

 

Mohol sa stať pionierom hrdinom? Mohol, no on si vybral inú cestu, pretože bolo treba nejako žiť. Veď to nebola vojna detí!“ hovorí Nikolaj Sapelkin o mladom Gorbačovovi, ktorý mal na začiatku vojny 11 rokov. Narodil sa 2. 3. 1931.

 

Pre objektívne dejiny treba dodať, že Gorbačovov otec sa vrátil z frontu s vyznamenaniami (ranený bol pri Košiciach), že jeho dedo bol po vojne predsedom kolchozu a že otec i dedo sa po vojne stali aktívnymi straníckymi pracovníkmi.

 

… Červenoarmejci počas 2. sv. vojny bojovali s vlastnými zradcami rovnakou, no invenčnou zradou v opačnom garde?
Nemci a Fíni, aby uľahčovali prebehlíkom dostať sa k nim, tak špeciálne zadymovali prvú sovietsku líniu. Sovieti však čoskoro na to reagovali prudkou prepadovou paľbou. Detonácia preorávala Nemcov, Fínov i tých, ktorí k nim bežali.

 

Príslušníci NKVD 7. samostatnej armády však vymysleli úplne novú taktiku. V novembri 1942 114. strelecká divízia bojovala s Fínmi. Aj tu boli prebehnutia na stranu nepriateľa. Veliteľ divízie preto nariadil veliteľovi osobitného oddelenia Jerjomenkovi vymyslieť taktiku, ktorá by Fínov navždy odučila prijímať týchto „hostí“.

 

Jerjomenko sa podujal uskutočniť zložitú operáciu organizovaného „vzdania sa“ do zajatia. Ako dobrovoľníci sa na ňu prihlásili podporučík Ivan Zacharovič Glazkov a prieskumník slobodník Alexander Jemeľjanovič Varnačov.

 

Na prechod si vybrali úsek, kde proti nim stála približne čata Fínov. Sovietski dobrovoľníci sa 25. 11. 1942 dostali v noci čo najbližšie k zátarasom a ako sa rozvidnelo pútali pozornosť nepriateľa. Postavili sa s bielou zástavou nad hlavami a kričali:

„Fíni, ideme k vám, pomôžte nám prejsť!“

 

Kričať museli dlho. Až o pol hodiny sa ozval z fínskeho okopu hlas: „Rus, prechádzaj!“
Ruskí „prebehlíci“ však potrebovali, aby sa im Fíni ukázali a preto kričali: „Ukážte nám, kde je priechod. Je to tu nebezpečné, mína nám odtrhne nohu!“

 

Argument zafungoval. Čoskoro z fínskeho okopu vyšli dvaja dôstojníci a šesť vojakov. Jeden z nich začal so sekerou rúbať priechod v ostnatom poli. Keď skončil, nariadil Glazkovovi, aby mu vydal pušku. Ten mu však odvetil, že má úplne zmrznuté ruky a začal sa tváriť, akoby si ich dychom rozmrazoval. Zároveň však vytrhol poistku z granátu a hodil ho na Fínov.

 

Výbuch granátu bol signálom pre tri skupiny prikrytia, ktoré zareagovali prudkou paľbou. Vďaka nej sa Glazkov a Varnačov dokázali odplaziť do bezpečia.

 

Prínos tejto akcie bol obrovský. Po nej sa už prechody na stranu nepriateľa nekonali. Každý, kto by sa o prechod pokúsil, už vedel, že odteraz Fíni prebehlíkov okamžite strieľajú.

 

Sovietske velenie tento chrabrý počin vyznamenalo. Slobodník Varnačov dostal Rad Červenej hviezdy (padol však 20. 1. 1945 v Maďarsku) a čekista Glazkov získal medailu Za odvahu. Prežil celú vojnu.

 

…jedným z autorov historického mýtu o tom, že hlad v ZSSR (roky 1932 – 1934) bol smerovaný hlavne proti ukrajinskému národu, bol US kongresman Hamilton Fish?
Ostrý antikomunista Fish začal v roku 1933 sponzorovať v USA nacistickú knihu „Komunizmus v Nemecku“, autorom ktorej bol člen NSDAP Adolf Ehrt. Neskôr cez svoj úrad šíril aj „Protokoly siónskych mudrcov“. Aj preto ho nacistická propaganda považovala za „spojenca č. 1“ v americkom parlamente.

 

V roku 1939 Hamilton Fish navštívil Oslo, kde sa stretol s Joachimom Ribbentropom. Ba čo viac, do Osla priletel na osobnom lietadle Ribbentropa. Z vyšetrovania známeho novinára tých čias D. Peersona, ktoré bolo uverejnené v roku 1942, vyplynulo, že Fish dostal v roku 1939 od nacistov 3100 dolárov, čo je na dnešné pomery okolo 150 000 USD. Po tomto vstúpila jeho politická kariéra antikomunistu a „spojenca Nemecka č. 1“ do zákonitého finále.

 

Hamilton Fish sa dožil roku 1991, no vo verejných funkciách už ďalej nepôsobil. V roku 1942, keď prehral voľby, sa cez súd pokúsil dosiahnuť vyvrátenie informácie, že je sympatizant nacistov, no neúspešne.

 

…Poliaci zabili vo vojne viac Židov ako Nemcov, proti ktorým bojovali?
Presne toto tvrdí bývalý riaditeľ izraelskej služby Nativ Jakov Kedmi. Niektoré jeho vyjadrenia sú razantne ostré. Napr., že metodicky najhorší boli Holanďania, pretože ani v jednom štáte nebol na 100 % plnený rozkaz vydávať Židov.

 

„Holanďania to urobili metodicky so svojou holandskou presnosťou,“ povedal Kedmi a dodal, že Holandsko je jediným štátom, ktorý vydal všetkých svojich Židov. No a prvé miesto pri likvidácii Židov patrí vraj Estónsku. Pretože „takmer plných 100 percent (Židov) bolo zlikvidovaných Estóncami“. A že vraj tu mali tvrdú konkurenciu s Lotyšmi a Litvanmi. „Litvania ich takmer dobehli,“ spresnil Jakov Kedmi.

 

Zo všetkých národov sa vraj „najušľachtilejšie“ zachovali Dáni, ktorí za jednu noc a pár hodín navyše, vyviezli všetkých Židov… do Švédska. No „z každého Žida zodrali všetko, čo mohli. Nepredstaviteľné peniaze. Čiže šľachetnosť je šľachetnosť… a peniaze sú peniaze“, tvrdo sa vyjadril Kedmi.

Zozbieral Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov