.
Aktuality, Bezpečnosť, História,

Na Ukrajine sa konali každoročné fakľové pochody fašistov – uctili si narodeniny Stepana Banderu. Video

Ukrajina, 02.Január 2021 (AM) – Pochodu na počesť 112. narodenín Stepana Banderu sa zúčastnili tisícky Ukrajincov. S mávajúcimi vlajkami a zapálenými fakľami pochodovali cez Kyjev 1. januára 2021 hlavne podporovatelia ukrajinskej nacionalistickej strany Svoboda.


 

 

Stepan Bandera je mnohými Ukrajincami považovaný za ukrajinského národného hrdinu. Židovské organizácie však spájajú banderovcov, členov skupiny Stepana Banderu, s masovými vraždami Židov počas a krátko po Druhej svetovej vojne. Ďalšími obeťami banderovcov boli Poliaci, Rusi a ale aj Slováci. Čo najviac odlišovalo banderovcov od iných „lúpežných“ skupín, ktoré sa v tom čase vyskytovali, bol „rukopis“ hromadného vraždenia. Podľa svedkov zabíjali počas vojny „hlava-nehlava“.

 

.

 

Organizácia ukrajinských nacionalistov počas druhej svetovej vojny kolaborovala s nacistickými tajnými službami a viedla vojnu proti sovietskym úradom. V roku 1943 organizácia založila Ukrajinskú povstaleckú armádu (UPA). Ukrajinskí nacionalisti vo februári 1943 spustili kampaň zameranú na vyvraždenie poľského obyvateľstva vo Volynskej oblasti na Ukrajine. Po tom, ako bola Ukrajina oslobodená spod nacistickej okupácie, UPA začala viesť boj proti Červenej armáde, sovietskym bezpečnostným orgánom, členom Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (KSSZ) a intelektuálom prichádzajúcim z východných častí krajiny. Ústredie UPA a jej jednotky boli formálne rozpustené začiatkom septembra 1949, ale menšie samostatné skupiny zostali aktívne až do roku 1956.

 

.

 

Poľský parlament v júli 2016 prijal deklaráciu o tom, že zločiny, ktoré v rokoch 1943-44 spáchali OUN a UPA na etnických Poliakoch, predstavujú genocídu

Ukrajinský parlament v roku 2015 uznal ich činnosť ako boj za nezávislosť Ukrajiny. Napriek kontroverziám okolo Banderu mu bývalý prezident Viktor Juščenko posmrtne titul Ukrajinského hrdinu. Juščenko uviedol, že Bandera získal cenu za podporu nacionalizmu a ukrajinskej nezávislosti. Hoci prešli po skončení vojny už desaťročia, Stepan Bandera formuje výzor Ukrajiny aj dnes, a to čoraz viac. V októbri 2007 mesto Ľvov postavilo Banderovi sochu. Keďže dve predtým postavené sochy boli neznámymi páchateľmi zničené, je socha chránená milíciou 24 hodín denne. Rada mesta Ľvov tiež prijala uznesenie, ktorým sa ustanovuje „cena Stepana Banderu“.

 

Sochy a busty má Bandera aj v mestách Berežany a Bučač ako aj v ďalších mestách prevažne západnej Ukrajiny, kde je jeho popularita najväčšia. 1. januára 2009 pri príležitosti 100. narodenín bola Ukrajinou vydaná poštová známka s Banderovým portrétom. Dňa 7. júla 2016 mestská rada v Kyjeve premenovala Moskovskú triedu na Triedu Stepana Banderu. Z 97 poslancov prítomných na schôdzi hlasovalo za toto rozhodnutie celkovo 87, desiati poslanci sa zdržali, proti nehlasoval nikto. Banderu, ktorému sa po vojne podarilo usídliť v Západnom Nemecku, zavraždil v roku 1959 v Mníchove sovietsky agent KGB.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov