.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zlé správy pre USA: Rusko obnovilo vojenskú spoluprácu s Kubou

Kuba, 30.December 2020 (AM) – “Rusko považuje za svojich strategických partnerov také latinskoamerické krajiny ako Kuba, Venezuela a Nikaragua.” uviedol v rozhovore pre „Rossijskaja gazeta“ námestník ministra obrany Ruskej federácie Alexander Fomin v odpovedi na otázku ohľadom vyhliadok na vojenskú spoluprácu s krajinami Latinskej Ameriky.


 

“V súčasnosti sú Kuba, Venezuela a Nikaragua našimi strategickými partnermi a naďalej sa zameriavajú na posilňovanie a rozvoj mnohostranných medzištátnych vzťahov s Ruskou federáciou, a to aj v obrannej sfére,” uviedol Fomin.

 

Pripomenul tiež, že vo februári 2020 bolo v Havane podpísané memorandum medzi ruským ministerstvom obrany a ministerstvom revolučných ozbrojených síl Kubánskej republiky o spolupráci v námornej oblasti.

 

„Pravidelne sa každoročne konajú stretnutia medzivládnej rusko-kubánskej komisie pre obchodnú, hospodársku, vedeckú a technickú spoluprácu. S prihliadnutím na existujúce priateľské vzťahy sa Ruská federácia spravidla stretáva s kubánskymi partnermi na polceste a zohľadňuje návrhy Havany na posilnenie obranného potenciálu ostrova slobody, “zdôraznil námestník ministra.

 

Vojensko-vojensko-technická spolupráca Ruskej federácie s Nikaraguou a Venezuelou je podľa neho na dosť vysokej úrovni.

„Spolupráca s rezortmi obrany na Kube, v Nikarague a Venezuele má tendenciu sa ďalej rozvíjať. Zastúpenie ruského ministerstva obrany úspešne funguje v Havane a Manague.

 

Pokračujeme vo výcviku vojenského personálu partnerských krajín vo vojenských vzdelávacích inštitúciách ruského ministerstva obrany, vo vstupoch lodí ruského námorníctva do prístavov spriatelených štátov regiónu, využívaní letísk týchto krajín strategickými lietadlami ruských vzdušných síl. Okrem toho pracujeme na zdokonalení regulačného rámca v rezorte obrany a na zvýšení počtu výmenných stretnutí vojenských delegácií, “zhrnul Fomin.

 

Objavenie sa ruskej vojenskej základne na Kube umožní zlikvidovať loďstvo USA za 12 minút

Po informáciách o tom, že k roku 2030 môže byť na Kube vybudovaná veľká ruská vojenská námorná základňa, vojenskí špecialisti vyslovili predpoklad o tom, že hlavným cieľom jej vytvorenia je presun sem niekoľkých stovák rakiet „Cirkon“. V súvislosti s ich dosahom, čo je 2000 km, všetky veliteľské centrá USA môžu byť zlikvidované len za 12 minút.

 

Ruská flotila sa bude postupne vracať na Kubu, zatiaľ bez rakiet

 

„Rozmiestnenie strategických síl na území Kuby nemá žiadny iný zmysel, pretože USA môžu udrieť na im známe koordináty. Avšak s plavidlami Vojenského námorníctva RF to bude omnoho zložitejšie, prepadnúť tieto rakety prostriedkami PVO/PRO, ktoré majú Spojené štáty k dispozícii, to v podstate nebude možné. Pri takejto ochote do 10 minút nezostane z Washingtonu nič,“ tvrdí špecialista.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov