USS Roosevelt
Aktuality, Námorníctvo,

Rusko našlo spôsob, ako si poradiť s torpédoborcami NATO v Čiernom mori

Rusko, 21.December 2020 (AM) – Zistiť typ cieľa, jeho parametre, zistiť kurz a národnú príslušnosť – Ministerstvo obrany RF testuje v Čiernom mori najnovší systém automatického informovania o situácii na mori Stratégia.


 

Tento počin vedeckovýskumného ústavu diaľkového rádiového spojenia (NIIDAR) Rusku umožní značne zvýšiť bezpečnosť južných hraníc a zabrániť narušeniu štátnej hranice. Stratégia spája všetky pozorovacie prostriedky, ktoré sú prístupné čiernomorskej flotile.

Väčšinu moderných systémov morskej kontroly tvoria spravidla radary spojené do spoločnej siete a skenujúcich more mnoho kilometrov od pobrežia. Všetky informácie o pohybe lodí sa odovzdávajú do jednotného strediska, kde sa prijíma rozhodnutie – napríklad, o zachytení narušiteľa.

 

“Stratégia sa tiež zakladá na princípe rádiolokácie,” vysvetľuje šéfredaktor časopisu Arsenal Otečestva Viktor Murachovskij. “Zisťuje automaticky v režime reálneho času súradnice všetkých lodí v oblasti. Kreslí takzvanú signatúru – individuálny portrét lode na mori, podľa ktorého sa dá zistiť jej typ a príslušnosť. A zaznamenáva hlavné parametre plavby – kurz a rýchlosť. Pokiaľ viem, analogický systém sa rozvíja aj v oblasti Arktídy. ”

 

Podľa slov odborníka je systém unikátny tým, že v sebe spája možnosti všetkých radarov bez výnimky pozorujúcich Čierne more, a to ako pobrežných, tak i lodných. A pre pozorovanie vzdialených oblastí sa dajú zapojiť aj zahorizontálne radary, ktoré skenujú priestor v okruhu vyše tisíc kilometrov. Kľúčovou zvláštnosťou novej technológie je vysoký stupeň automatizácie.

 

“Sledovaním situácie na mori sa u nás zaoberajú teraz odborníci z takzvaného Strediska pre bojové riadenie flotíl,” hovorí Murachovskij. “To je štruktúra v mnohom ešte zo sovietskej doby. Operátori spracovávajú obrovské objemy informácií, a často ručne. Predtým tak tomu bolo napríklad v PVO, kde boli zvláštni odborníci. Nanášali všetky zmeny vzdušnej situácie na obrazovky s priezračnou mapou. Teraz to robia počítače. Aj v novom systéme prevezme väčšiu časť postupov automatika. ”

 

Podľa ubezpečenia vývojárov bude môcť tento systém využívať nielen rádiolokáciu, ale aj údaje družicových a pozemných automatických informačných systémov a vnútorných kanálov flotily pre vysielanie informácií o objektoch. Okrem toho bude v dvojstrannom režime spolupracovať s technickými prostriedkami a komplexmi, od ktorých dostáva údaje.

 

Odborníci z ústavu majú zrejme dostatok skúseností – práve tí vyvíjali radar včasnej výstrahy Voronež-DM, zahorizontálne radary Podsolnuch, Kontajner a mnohé ďalšie, ktoré boli zaradené do výzbroje.

Otázka kontroly situácie v Čiernom mori nie je pre Rusko zbytočná. V posledných rokoch sa tam objavujú lode NATO pravidelne. Koncom septembra náčelník Hlavného operačného riaditeľstva Generálneho štábu Sergej Rudskoj oznámil, že v roku 2020 sa nachádzali lode Severoatlantickej aliancie v Čiernom mori o jednu tretinu dlhšie, ako v roku 2019.

Špička aktivity NATO pripadla na júl, kedy sa organizovalo cvičenie Sea Breeze 2020. Zúčastnilo sa ho okolo dvoch tisícok vojakov z USA, Ukrajiny, Bulharska, Gruzínska, Nórska, Rumunska, Španielska a Turecka, viac než 25 lodí, a tiež letectvo.

 

“Až 40 percent týchto lodí nesie vysoko presné zbrane veľkého dostrelu”, spresnil Rudskoj. “Do Čierneho mora neraz priplával aj Torpédoborec amerického vojenského námorníctva USS Roosevelt schopný niesť 90 okrídlených striel Tomahawk.”

 

V podstate jediné, čo bráni Vojenskému námorníctvu NATO v stálom manévrovaní v Čiernom mori, je konvencia z Montreux podpísaná v roku 1936. Dohoda určuje štatút prielivov Bospor a Dardanely, a tiež obmedzuje prítomnosť v akvatóriu vojnových lodí nečiernomorských štátov na tri týždne. Konvencia okrem toho predpokladá, že sa môže v Čiernom mori nachádzať súčasne najviac deväť takých lodí o celkovej tonáži najviac 30 tisíc ton.

 

Zahraničné vojensko-námorné sily najviac zaujíma samozrejme Krym. Lode západných krajín sa neraz priblížili k polostrovu, výzvedné lietadlá a bezpilotné lietadlá pravidelne obletujú hranice vzdušného priestoru Ruska. Aliancia sa snaží zistiť polohu vojenských objektov na Kryme, a tiež pochopiť na ktorých frekvenciách fungujú spoje, navigácia a systémy rádioelektronického boja.

Prevaha v regióne

USA a ich spojenci sa netaja tým, že ich veľmi znepokojujú vojenské možnosti Ruska v Čiernom mori. V decembri americké strategické výskumné centrum RAND Corporation vymodelovalo dokonca konfrontáciu Čiernomorskej flotily RF a Vojenského námorníctva NATO v tomto regióne v podobe akejsi stolnej hry. Vyšlo najavo, že v tomto akvatóriu premôže Rusko akúkoľvek koalíciu, dokonca keď budú USA rokovať spolu s Bulharskom, Rumunskom, Tureckom, Ukrajinou a Gruzínskom.

 

Moskva skutočne má čím odpovedať na agresiu – sily vojenského námorníctva rozvinuté v tomto regióne sa pravidelne dopĺňajú novými loďami a ponorkami s mohutnými útočnými komplexmi. Okrem toho aj na Kryme samotnom, ktorý sa často označuje za “pozemnú lietadlovú loď”, bolo rozmiestnené úctyhodné armádne zoskupenie vybavené najmodernejšími prostriedkami PVO a protilodnými raketovými komplexmi schopnými ničiť morské ciele vo veľkej vzdialenosti od pobrežia. Sú mobilné a môžu rýchlo meniť pozíciu, čo komplikuje ich zachytenie a zničenie.

Andrej Koc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov