Poplach pri pobreží USA – odhalili ruskú ponorku blízko Aljašky
Aktuality, Námorníctvo,

Ponorkovú flotilu amerického námorníctva predbehne Čína do roku 2030

USA, 16.December 2020 (AM, Navalnews) – Americké námorníctvo má väčšie ponorkové sily ako Čína. 68 ponoriek v porovnaní s odhadovanými 66. Vďaka tomu je americké námorníctvo po Severnej Kórei druhou najväčšou ponorkovou silou na svete. Náš odhad pre Severnú Kóreu je 71 ponoriek, aj keď sú sotva porovnateľné s ostatnými krajinami na zozname. Takže Čína je momentálne tretia a Rusko štvrté so 64. Toto sú štyria veľkí hráči z hľadiska veľkosti flotily. Presné čísla sú interpretovateľné, ale toto poradie je všeobecne uznávané.


 

Nasledujúcich desať rokov by však mohlo dôjsť k zásadnému posunu v rebríčku. Na základe súčasných plánov a prognóz zmenia USA a Čína do roku 2030 toto poradie.

 

.

 

Do tej doby môže mať čínske námorníctvo známe ako PLAN (Námorníctvo ľudovej oslobodzovacej armády) asi o 10 ponoriek viac ako Amerika. Vďaka tomu sa PLAN stane najväčšou ponorkovou silou na svete a prekoná dokonca aj Severnú Kóreu (ktorá by sa podľa všetkého mala prepadnúť v tomto rebríčku).

 

Správa pre Kongres o dlhodobom pláne výstavby námorných lodí uvádza počty ponorkových síl amerického námorníctva na nasledujúcich 30 rokov. V pláne je stavba ďalších ponoriek, čím sa pre triedu Virginia zvýši rýchlosť výstavby na tri ročne. To zvýši silu zo 70 v roku 2022 na 92 ​​v roku 2051. Počet však poklesne skôr, ako opäť stúpne, pretože staršie ponorky budú vyradené z prevádzky rýchlejšie, ako je možné postaviť nové. Dolná hranica bude medzi rokmi 2025 a 2030. To je tiež horizont, kedy sa očakáva, že sa čínske investície do nových zariadení vrátia.

 

Jednou z kategórií lodí, ktoré americké námorníctvo úplne stratí do roku 2030, je trieda ponoriek s riadenými strelami (SSGN). Štyri konverzie SSGN triedy Ohio budú vyradené z prevádzky v rokoch 2026/7. Ohio sú najťažšie konvenčne vyzbrojené ponorky na vode. Čiastočne ich nahradia ponorky triedy Virginia Block-V, ktoré ponesú viac riadených striel ako súčasné verzie.

 

Odhady ponorkovej sily PLAN sa líšia. Číslo 76 v roku 2030 pochádza zo správy vlády USA z 18. marca 2020 o čínskej námornej modernizácii. Vzhľadom na významné investície Číny do infraštruktúry je tento rast akceptovateľný. Čína rozšírila lodenicu Bohai, kde sú postavené jej jadrové ponorky. Očakáva sa, že čoskoro objavia nové triedy útočných ponoriek aj ponoriek s balistickými raketami. Prvé náznaky nových ponoriek už boli v skutočnosti pozorované.

 

Forbes o najtajnejšej ruskej ponorke

 

Mnoho čínskych ponoriek je diesel – elektrických. Tieto sú menšie a kratšie ako celá jadrová flotila amerického námorníctva. To ich však môže urobiť viac prispôsobivými v niektorých operáciách, napríklad v plytkých vodách pri čínskom pobreží. Vďaka tomu sú tiež lacnejšie a ľahšie sa vyrábajú. Najnovšie modely, trieda Typ-039A Yuan, majú výkon nezávislý na vzduchu (AIP).

 

Čína nedávno presunula z Wu-chanu významné zariadenie na nejadrové ponorky. Nový areál je ďalej po rieke v Shuangliu. Tieto lodenice sú väčšie a diskrétnejšie. Môže to umožniť zvýšenú rýchlosť výstavby ponoriek, aj keď niektoré z lodí budú určené na vývoz do Pakistanu a Thajska.

 

Pokles počtu ponoriek amerického námorníctva bude čiastočne kompenzovaný novou kategóriou podmorského plavidla, ktoré americké námorníctvo má. Mimoriadne veľké bez posádkové podvodné plavidlá (XLUUV) budú vykonávať niektoré z misií, ktoré v súčasnosti vykonávajú ponorky s posádkou. Americké námorníctvo v súčasnosti podporuje tieto záležitosti a malo by dostať prvé štyri XLUUV Orca do roku 2025. Vďaka ich kompaktným rozmerom a relatívne dobrej transportovateľnosti môžu byť obzvlášť výhodné pre pobrežné oblasti.

 

Je ťažké predpokladať, či PLAN bude nasledovať vedenie amerického námorníctva s XLUUV. Zatiaľ vyvinuli menšie bezpilotné UUV (o jednu kategóriu menšiu). Čínsky program XLUUV zatiaľ nemá dostatočnú kapacitu.

 

Bojový potenciál podmorskej flotily nie je založený iba na počtoch. Do hry vstupuje kvalita člnov, ich zbraní a ich posádok. A americké námorníctvo je dnes považované za ďaleko pred čínskym. Ale kvantita má tiež svoju vlastnú kvalitu. A americké sily sú oveľa viac rozmiestnené ako tie čínske a takisto čelia čoraz asertívnejšej ponorkovej flotile ruského námorníctva. A žiadna ponorka, nech je akokoľvek stará, nemôže byť odpísaná ako hrozba.

H.I.Sutton, Navalnews

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov