© Sputnik / Ramil Sitdikov
Aktuality, Námorníctvo,

Forbes o najtajnejšej ruskej ponorke

USA, 5.jún 2020 ( AM, Sputnik ) – Prebiehajúca modernizácia ruskej ponorkovej flotily je najväčšia od čias studenej vojny. V Rusku sa súčasne buduje šesť rôznych ponoriek, čo sa od základu líši od americkej koncepcie. V článku pre Forbes o tom píše odborník na ponorky HI Sutton.


 

V amerických lodeniciach budujú totiž dnes ponorky jednej triedy, univerzálny typ Virginia, v októbri má byť tiež začatá práca na vlajkovej jadrovej ponorke strategického určenia Columbia. V článku sa uvádza, že ruská stratégia je dedičstvom sovietskej, preto má klady a zápory, ale treba priznať, že vývoj špecializovaných ponoriek umožňuje lepšie riešiť vytýčené úlohy. Ruské vojenské loďstvo tiež v najbližšej budúcnosti dostane minimálne dve ponorky, ktorých charakteristiky sú prísne tajné, a kapacity veľké.

Na prvom mieste v zozname Forbes je jadrová ponorka Borej II (na Západe tak hovoria zdokonalenému projektu Borej A) s 16 balistickými strelami Bulava. Vlajková jadrová ponorka projektu Knieža Vladimir bola odovzdaná flotile 1. júna. Má byť postavených šesť ďalších ponoriek tohto typu, ktoré vytvoria základ námornej zložky jadrovej triády.

Jadrová ponorka špeciálneho určenia Belgorod nezapadá do štandardnej klasifikácie. Po preslávenej Akula je to najväčšia ponorka na svete, je schopná vykonávať prieskumné a diverzné úlohy a použiť strategickú zbraň Poseidon. Ponorka má na dne styčný uzol pre hlbinnú mini ponorku Lošarik, ktorá sa dokáže napríklad napojiť na strategické komunikačné káble. Medzikontinentálne torpédo Poseidon je unikátne. Je dvakrát väčšie ako balistická raketa, má neobmedzený dosah a je vyzbrojený jadrovou bojovou hlavicou. Ako plánuje Rusko použiť túto strelu, nie je zatiaľ jasné, ale zdá sa, že je to zbraň pre odvetný útok Súdneho dňa, ktorá dokáže prekonať protiraketovú obranu, domnieva sa Sutton.

 

Spustenie najzáhadnejšej ponorky z tohto zoznamu – jadrovej ponorky Chabarovsk, na vodu sa očakáva v júni a môže byť najzaujímavejšou udalosťou vo svetovej vojenskej flotile. O tejto ponorke nie je známe prakticky nič okrem toho, že rovnako ako Belgorod bude používať Poseidon.

 

Nočná mora amerických admirálov. NI uviedol, prečo sú ruské ponorky Jaseň dôvodom na obavy

 

Výkonná jadrová ponorka triedy Jaseň má povesť málo viditeľnej. Je vyzbrojená tromi druhmi rakiet s plochou dráhou letu a dokáže ich kombinovať pre konkrétne úlohy. Kaliber má väčší dolet ekvivalentný americkému Tomahawku. Väčšia Onyx je určený k boju s loďami. Zirkon je menšia, zato ale vyvíja hypersonickú rýchlosť.

Rusko aj naďalej vyrába na rozdiel od USA menšie a relatívne lacné neatomové ponorky s raketami s plochou dráhou letu. Typ Lada bude v budúcnosti vybavený nezávislou pohonnou jednotkou. Ponorky triedy Kilo (podľa ruskej klasifikácie Varšavjanka) majú sovietsky pôvod, ale teraz dokážu strieľať raketami Kaliber s plochou dráhou letu z torpédových odpaľovacích zariadení.

 

Čínske námorníctvo uvádza do prevádzky dve nové jadrové raketonosné ponorky

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov