Fotomontáž znázorňujúca brazílske transportné lietadlo Embraer KC-390 nad Budapešťou, zdroj: defence-blog.com
Aktuality, Letectvo,

Maďarsko kupuje brazílske vojenské transportné lietadlá

 


Maďarsko, 2. december 2020 (AM) – Maďarské ozbrojené sily pokračujú v modernizácii svojej výzbroje a techniky. Tentokrát sú to transportné lietadlá. Na základe dohody maďarského Ministerstva obrany s brazílskym výrobcom lietadiel Embraer získajú Maďarské vzdušné sily (maď. Magyar Légierő, angl. HuAF) dve vojenské transportné lietadlá KC-390. S informáciou o uzavretí dohody prišiel 17. novembra portál flightglobal.com.

 

Nové lietadlá budú náhradou za už dávnejšie vyradené staré sovietske transportné lietadlá Antonov An-26. Brazílske lietadlá majú byť navyše dodané s rozšírenou úpravou zahŕňajúcou použitie lietadiel nielen ako transportných na prevoz vojenského materiálu a výsadku, ale aj pre zdravotný prevoz, pátracie a záchranné akcie a tiež pre tankovanie vo vzduchu (pre stíhacie lietadlá Saab Jas-39C/D, ktorými disponujú Maďarské vzdušné sily).

 

Získavame flotilu viacúčelových transportných lietadiel schopných vypĺňať maximálne širokú škálu úloh v celoštátnom meradle,” – uvádza  sa v tlačovej správe maďarského Ministerstva obrany. Dodávky lietadiel sú plánované na roky 2023 a 2024, ako potvrdil vládny komisár pre vojenský rozvoj, Gáspár Maróth. Náklady za dodanie lietadiel neboli zatiaľ zverejnené.

Embraer C-390 Vzdušných síl Brazílie, zdroj: defence-blog.com

Embraer KC-390 je vojenské transportné lietadlo, vyvinuté na objednávku Vzdušných síl Brazílie. Vývoj nového transportného lietadla sa začal v roku 2006, pričom o osem rokov neskôr podpísalo velenie Ozbrojených síl Brazílie so spoločnosťou Embraer dohodu o dodávke 28 kusov lietadiel. Prvý let stroja KC-390 sa uskutočnil vo februári 2015. Rozmery lietadlá sú: dĺžka 33,5 m, rozpätie krídel 34 m, výška 11,5 m. Lietadlo je schopné odviezť 26 ton nákladu pri maximálnej rýchlosti 470 uzlov (870 km/h) alebo 80 osôb na palube, pričom dokáže operovať aj z neupravených resp. nespevnených vzletových a pristávacích plôch.

Embraer KC-390 Vzdušných síl Brazílie, zdroj: wikimedia commons

Maďarsko sa stane druhým užívateľom týchto lietadiel (prvým by malo byť Portugalsko, ktoré už objednalo 5 strojov KC-390 pre svoje Vzdušné sily).

Fero Kysucký

Zdroj: warspot.rudefence-blog.com

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov