.
Aktuality, Pozemná technika,

„Teoretický blaf“: expert zhodnotil model ukrajinského tanku, ktorý bol predstavený ako „vrah Armaty“

Ukrajina, 1.december 2020 (AM) – Vojenský expert a publicista Komsomolskaja pravda Viktor Baranec uviedol, že informácie o tom, že nový ukrajinský tank Nota sa stane „zabijakom“ ruskej Armaty, sú „teoretickým blafom“.


“Na Ukrajine bola táto veľká výroba tanku takmer úplne zničená.” Škola je zavretá, návrhári zomreli alebo odišli do dôchodku. Musíme si uctiť skutočnosť, že Ukrajinci sa snažia niečo urobiť aj na troskách svojho vojensko-priemyselného komplexu. Keby mali možnosť vytvoriť slušný tank, vytvorili by ho už dávno, “uviedol expert.

 

Podľa vojenského pozorovateľa zostáva okolo tohto modelu ukrajinského tanku stále veľa otázok.

“Musíme sa starostlivo pozrieť na to, aký je tam motor, aký je tam kanón, aký je koncept tanku, aký je tam guľomet, či má dynamickú ochranu, ako je umiestnené pancierovanie, aký je tam podvozok,” uviedol Baranec.

 

Vojenský expert zdôraznil, že model tanku je potrebné ešte študovať. Baranec spolu s ďalšími špecialistami podrobnejšie preskúma model ukrajinskej „Noty“ s cieľom vyhodnotiť ho už na kvalifikačnej úrovni.

 

 

Na Ukrajine bol nedávno predstavený trojrozmerný model tanku “Nota” , ktorý sa podľa odborníkov z Kyjeva stane nádejou tankového priemyslu v krajine v nasledujúcich rokoch. Podľa ukrajinského experta na obrnené vozidlá Sergeja Berezutského sa o novinku už začala zaujímať Saudská Arábia. Expert tiež poznamenal, že tank môže byť vybavený zbraňami NATO.

 

Satanovskij: Ako Rusko v Karabachu ohromilo Ukrajinu – prielom smerom na Donbas a Krym nebude

Kroky Ruska v konflikte v Karabachu spôsobili, že ukrajinské vedenie ostalo „ohromené“. Uviedol to politológ Jevgenij Satanovskij. Ukrajina už niekoľko mesiacov aktívne naznačuje silný scenár zabratia Krymu a Donbasu. Expert poukazuje na manévre ozbrojených síl Ukrajiny so silami NATO, ktoré sa uskutočnili v septembri a ktoré zahŕňali obrat strategického bombardéra B-52 nad Charkovom s jadrovým úderom proti Rusku a britský výsadok.

 

Paralelne s tým vzniklo „búrlivé tango“ medzi Kyjevom a Ankarou: turecký prezident Recep Tayyip Erdogan verejne označuje Krym za ukrajinský a medzi krajinami sa zintenzívňuje vojensko-technická spolupráca. Ako však poznamenáva Satanovskij, koniec konfliktu v Náhornom Karabachu sprostredkovaním Ruska ochladil horúce hlavy, ktoré snívali o analógii tejto konfrontácie s republikami Donbasu.

 

„Na Ukrajine konflikt v Karabachu ohromil vojensko-politické vedenie. Pretože sa tam zrazu objavila veľká ruská vojenská skupina. Vznikla neočakávane pre všetkých, vrátane Erdogana, vynorila sa bez stretov s Tureckom a blok NATO nestihol povedať ani „mňau“, “uviedol Satanovskij.

 

Keď hovoril o možnom rozhodnutí Ozbrojených síl Ukrajiny „ísť do prielomu“ na Donbase podľa vzoru azerbajdžanskej armády v Karabachu, označil ho politológ za „najlepší možný výsledok“, pretože by to rozviazalo ruky Ruska. Satanovskij pripomenul, že sa hlási k radikálnym názorom na riešenie ukrajinského problému a podľa jeho názoru to mala Ruská federácia urobiť už v roku 2014.

“Ďalej hovorím: musíme ísť na Dneper, obsadiť ľavý breh so všetkými mestami, ktoré sú na Dnepri, vrátane Kyjeva, Dnepropetrovska, Záporožia a všetkého ostatného.” A samozrejme na juh do Podnesterska. A ukončiť tento nepríjemný príbeh skutočnosťou, že „a teraz vás tu máme“, povedal politológ v éteri Vesti FM.

 

Satanovskij predtým hovoril o schopnostiach Ruska proti bezpilotným lietadlám, ktoré sa stali hlavnou údernou silou azerbajdžanskej armády v Karabachu. Expert poukázal na úspešné skúsenosti Ruskej federácie s konfrontáciou bojových dronov v Sýrii a ďalších krajinách a taktiež označil domácu elektronickú vojnu za najlepšiu na svete.

 

 

Ukrajinské jastraby Bayraktar nebudú bombardovať Donbas – schladila ich vojna v Karabachu

Ukrajinská blogosféra s mimoriadnym nadšením mesiac a pol opakovala slová „Karabach“, drony „Bayraktar“, „ Donbas “. Nadšení boli doslova všetci – od ultranacionalistických blogerov až po prezidenta Vladimíra Zelenského. Posledný menovaný dokonca naliehavo odišiel do Istanbulu a zúčastnil sa na podpísaní vojenského memoranda medzi Tureckom a Ukrajinou . Po prvé – o výrobe tých istých dronov „ Bayraktar “ pre ukrajinskú armádu . Zelensky to považoval za tak dôležitú udalosť, že sa o tom dokonca zmienil vo svojom výročnom posolstve pre Najvyššiu radu .

 

.

 

Ukrajina o týchto dronoch už dlhšie blúznila a vkladala do nich nádeje na vojenské riešenie konfliktu na Donbase. Aj za Porošenka bolo získaných šesť tureckých UAV, a od jari minulého roka, začali byť pravidelne používané – aj keď ďaleko od nepriateľských akcií, na cvičisku v oblasti Žitomir. Hovorilo sa o tom, že sa dokonca používali na Donbase, ale tieto informácie zatiaľ nie sú potvrdené.

 

Ukrajinskí odborníci rôzneho kalibru neskrývali svoje nádeje

„Poďme sa lepšie pozrieť na prácu takýchto UAV pri očistení planéty od infekcie moskovitmi ,“ radostne napísal túto jar „hrdina ATO“, ukrajinský herec Myroslav Gaj . Odborník Kirill Sazonov zároveň uviedol:

„V Sýrii vyhlásili jednotky Asada a Ruska skutočný lov na turecké bezpilotné prostriedky. Pretože drony sa pre nich stali nočnou morou. Užitočná skúsenosť, ktorú sa musíte naučiť.” Je pravda, že predstavitelia vzpurných republík Donbasu okamžite ukázali, ako by zostrelili turecké drony, ak by sa objavili na oblohe. A vzrušenie okolo Bayraktarov na Ukrajine akosi začalo ustupovať.

 

So začiatkom nepriateľských akcií v Náhornom Karabachu a s objavením sa prvých zničených arménskych obrnených vozidiel sa vzrušenie z ukrajinskej „vojenskej strany“ nielen vrátilo, ale dosiahlo aj svoje vrcholné hodnoty. Len leniví na miestnych talkshow a okrúhlych stoloch nehovorili o „scenári Karabachu“ pre Donbas – o návrate týchto území na Ukrajinu vojenskou silou.

“Takéto konflikty môžu byť vyriešené iba vojnou.” Iba bojovými prostriedkami, ” uviedol Grigory Perepelitsa, riaditeľ Inštitútu pre výskum zahraničnej politiky .

„Mesiac a pol efektívneho nepriateľstva môže radikálne zmeniť situáciu, ktorá sa za 25 rokov rokovaní nepohla z miesta. A pre mnohých Ukrajincov je tento príklad určite nielen pôsobivý, ale aj inšpiratívny, “- zopakoval jeho kolega politológ Vjačeslav Lichačev.

Najďalej však išli radikálni nacionalisti, ktorí už dávno požadujú vojenské riešenie konfliktu na Donbase. Vodca ukrajinských hurá patriotov Andrij Bilecky uviedol, že

„Príklad Baku je dôkazom toho, že otázku návratu ukrajinských území je potrebné vyriešiť iba silou “. A bývalá ostreľovačka Pravého sektoru * Elena Belozerskaja nahrala srdečný videoblog, v ktorom porovnávala Gorlovku s karabachským mestom Šuša:

„Pozri sa, ako teraz Alijev robí správnu vec, – hovorí, že sľubuje Arménom úplnú bezpečnosť a ochranu ich práv. Arméni ho pozorne počúvajú a utekajú. Čo si myslíte, koľko „vaty“ zostane v Donecku a koľko utečie , tri dni po tom, čo ukrajinská armáda zničí Gorlovku  (to je naša ukrajinská Šuša) ? To všetko sa dá vyriešiť jednoducho a elementárne, len musíte mať ďalších spojencov – tých, ktorí poskytujú „Bayraktary“, a nechvália nás za náš mier„. Teda taká úprimná výzva na úplné etnické čistky Donbasu z úst kariérneho dôstojníka Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Výroky nacionalistov by sa dali nazvať nezmyslami, ktoré nemajú nič spoločné so skutočnými plánmi kyjevských úradov. Paralelne s nimi sa však objavil škandálny návrh zákona o vytvorení internačných táborov pre ruských občanov na Ukrajine . Tento projekt navyše nebol predstavený nejakým šialeným vodcom pravicovej radikálnej štruktúry, ale osobne ukrajinským predsedom vlády Denisom Šmygalom . Niet pochýb o tom, že cieľom tohto otvorene genocídneho zákona je zastrašiť obyvateľov Donbasu, ktorí naďalej hromadne dostávajú ruské pasy. Jeho vzhľad súčasne s aktiváciou „jastrabov“, inšpirovaný udalosťami v Karabachu, však tiež nie je náhoda.

 

Videozáznam Belozerskej bol urobený 8. novembra neskoro večer a o deň neskôr podpísali vodcovia Ruska, Azerbajdžanu a Arménska spoločné vyhlásenie o prímerí, podľa ktorého boli ruskí vojaci privedení do Karabachu. A tu sa náhle dramaticky zmenil tón ukrajinských komentátorov. Napriek tomu, že tak vzrušene volali, aby nasledovali príklad Azerbajdžanu, určite neočakávali, že na východe zostanú ruské mierové sily. To znamená, že ak sa tento príklad bude opakovať, finálnym pokusom o zmocnenie sa Donbasu a „ukrajinského Suši“ by mal byť aj pobyt ruského vojenského kontingentu v regióne. Pravicoví nacionalisti určite nebudú s takýmto výsledkom spokojní (na rozdiel od samotných obyvateľov DĽR a LPR).

 

A akoby kúzlami rozhovory o potrebe pohybu podľa „scenára Karabachu“ takmer zmizli. Naopak, ukrajinskí odborníci začali robiť presne opačné vyhlásenia. „Najskôr NIKDY Neporovnávajte vojnu v Karabachu s možným scenárom vojenského urovnania situácie v ORDLO. Ide o dva úplne odlišné scenáre, ”uviedol vojenský expert z Ukrajinského inštitútu budúcnosti Iraklij DŽanašija .

 

“Je pre mňa dôležité, či tu existuje analógia s našim Donbasom.” Podľa môjho názoru nemôže existovať priama analógia, “oznámil v éteri televízneho programu bývalý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk , ktorý teraz vedie ukrajinskú delegáciu na rokovaniach v Minsku . Takto zmizli všetky analógie a paralely, ktoré sa až do noci z 9. na 10. novembra tohto roku zdali ukrajinským „vlastencom“ také zrejmé. Vojna, ktorá sa v konfliktnej zóne objavila iba v roku 1960, ukončila vojnu a rozbila nádeje kyjevských „jastrabov“, že „Bajraktáry nám pomôžu“.

 

Ukrajinský politológ: Ukrajina sa rozpadne na hranice spred roku 1939

 

Potom „vojnová strana“ v Kyjeve dostala veľmi bolestivý úder z rúk vplyvného nemeckého diplomata, ktorý sa tiež podieľa na sprostredkovaní riešenia konfliktu na Donbase, – predsedu mníchovskej bezpečnostnej konferencie Wolfganga Ischingera . Keď počul otázku ukrajinského novinára o možnosti uplatnenia „scenára Karabachu“, trikrát zopakoval tú istú frázu:

„ Ani na to nemysli !“ Nemec poukázal na „šialený rozdiel“ medzi týmito dvoma konfliktmi a varoval pred „hroznými dôsledkami“ pre Ukrajinu, ak sa rozhodne vyriešiť problém vojenskými prostriedkami. Samozrejme, po takom silnom rozrušení ukrajinských politikov a odborníkov ohľadne udalostí na Kaukaze sa Ischingerove slová pre nich stali skutočnou studenou sprchou. Nakoniec, po vojenských kontraktoch s Britániou a Tureckom sa v Kyjeve znovu zrodila nebezpečná ilúzia, že NATO pôjde do vojny za Ukrajinu jediným impulzom. Boli to tieto ilúzie, ktoré v roku 2008 posunuli Michaila Saakašviliho do osetského dobrodružstva.

 

Preto je niekedy užitočné „jastrabov“ položiť na zem bez toho, aby sa táto záležitosť dostala do ďalších vojen a krviprelievania. Dúfajme, že slová nemeckého diplomata a čo je ešte cennejšie, výsledok konfliktu v Karabachu, ukrajinských stúpencov vojny na istý čas vytriezvie do víťazného konca na Donbase. Dokázali sa poučiť: Bayraktáry tiež padajú, NATO nepríde na pomoc, ruské mierové sily sú vždy pripravené chrániť životy civilistov.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov