.
Aktuality, Bezpečnosť,

Assad rozprášil Turecký Bayraktarov mýtus!

 


Sýria, 27. november 2020 (AM) – V marci 2020 uskutočnila Sýrska armáda bleskový protiútok na turecké pozície. Ten sa odohral ako odozva na útoky bezpilotných lietadiel smerom na Generálny štáb pro-sýrskych povstaleckých jednotiek v Sýrii v oblasti Idlib. Turci sa dostali do mieridiel sýrskeho odporu a pre Sultána to nebude ľahké. Niektorí dokonca hovoria o jeho čoskorej kapitulácii, aspoň čo sa týka otázky Sýrie.

Za povšimnutie stojí fakt, že Turecko aktuálne bojuje, alebo je prítomné na viacerých frontoch. Ak nepočítame problém s Gréckom, tak ide o Sýriu, Lýbiu a Karabach. Aj keď v Lýbii a Karabachu sa už oficiálne boje nevedú, stále sú nie len prítomní, ale dokonca stále aktívni v Sýrii. Podľa nových štúdii sa už ani USA nedokážu plnohodnotne angažovať vo viacerých konfliktoch. Odhaduje sa, že sú schopní zvládnuť 1, prípadne 2 mierne konflikty.

Vojna vycuciava ekonomiku štátu. Ibaže ak ju vedú s ekonomickou podporou v mene iného štátu, potom to nemusí byť tak ťažké pre lokálnu kasu. Pre Turecko zostáva naďalej problém nedostatku personálu ako dosť obmedzujúci, po skutočne veľkých čistkách v radoch armády a polície po nevydarenom prevrate. Nahradiť ich zaberie periódu viacerých rokov ak sa bavíme o špecialistoch ako napríklad bojoví piloti, prípadne veliteľské miesta rôznych úrovní a podobne.

V Karabachu sa podľa všetkého spoliehali Turci na údajnú vysokú účinnosť ich dronov spolu s Izraelskými. Fabulácie o rozprášení ruských PVO na tisícky kúskov sa môžu rozprávať však len v Holyvúde. Po takmer jednom mesiaci od ukončenia bojov v Karabachu poslal Erdogan svoje drony Bayraktar do Sýrskej oblasti v Raqqa, aby tam útočili na Sýrsku armádu a hnutie odporu, ktoré spolupracuje so Sýrskou vládou. Tento krok bol pre Turkov krokom do neznáma.

Pripomeňme, že útok bol ako tomu tak často je, takmer paralelný s izraelskými náletmi, ktoré boli zamerané na Quneitra aj Rif južne od Damasku. To však nikto nepočítal s tým, aké má teraz sýrska armáda možnosti, pokiaľ ide o schopnosti protileteckej obrany. Podľa libanonského webu Al-Masdar News sýrska armáda v utorok skoro ráno zostrelila niekoľko z týchto notoricky známych Bayraktarov, ktorí sa pokúsili ohroziť sýrske pozície na severnom okraji guvernorátu Rakka. Podľa lokálnych zdrojov priamo z postihnutého miesta gubernácii Hamá, sýrska armáda dokonca čakala na tieto Turecké stroje.

Miestom konfrontácie bolo mesto Ain al-Issa. V Raqqa sýrska armáda chráni okrem iného sýrskych Kurdov. Tí podľa Al-Masdara bojovali ešte 72 hodín pred útokom dronov Bayraktar, proti tureckým silám a ich žoldnierom.

Al-Masdar News nehovorí nič o tom =ako= tieto turecké drony dokázali údajne zničiť desiatky ruských Pancir-S, alebo dokonca Arménske jednotky vybavené s S-300 v Náhornom Karabachu. Jasne však popisuje, =ako= boli zatavené v Raqqa v Sýrii, keď sa stretli s najnovším Iránskym vybavením typu =Khorad-3=. Tie boli rozmiestnené na hraniciach Sýrie s Libanonom ako aj severnejšie v Raqqa.

Mimochodom, Khordad-3 je vyrobených v Iráne a vie ako operovať v oblasti elektronického boja, pretože má dosť schopností na to, aby odvrátila riadené strely, alebo drony a diaľkovo ovládané lietadlá. Jeho optoelektronický systém výrazne posilnil jeho bojové schopnosti nie len v zničení nepriateľských strojov, ale aj v prebraní kontroly nad nimi.

Lietadlá elektronického boja dokážu nasimulovať falošné ciele vo vzduchu. Obranné PVO ich nájdu a začnú strieľať. Takto sa teda odhalí ich presná pozícia a ďalšie lietadlá sa môžu postarať o ich zničenie. V Karabachu sa Bayraktar spoľahol na pomoc NATO špionážnych lietadiel a vďaka ich presnému zameraniu ruských Pancir-ov sa im podarilo ich zničiť.

Khorad-3 však používa simultánne 2 systémy, radar a optoelektronický systém. A podľa všetkého je súhra týchto dvoch systémov veľmi ťažko prekonateľná z čoho vyplynulo aj relatívne ľahké zničenie Tureckých Bayraktarov v Raqqa.

Turci opúšťajú Sýriu?
V utorok 24 novembra ráno vstúpilo veľké množstvo tureckých vozidiel do oblasti tureckého pozorovacieho stanovišťa, ktoré sýrska armáda obkľúčila v oblasti Aleppo Rashideen. Všetko to pripomínalo začitok príprav na úplné stiahnutie sa z tejto oblasti, čo by bolo zo strany Turecka už 5. opustená pozícia v tomto mesiaci.

Miestne zdroje uviedli, že počet vozidiel, ktoré tam dorazili v utorok, presiahol 30. Väčšinou išlo o nákladné autá, ktoré slúžili na prepravu materiálu. Aj keď turecká armáda o týchto stiahnutiach nediskutuje, už začala demontovať svoje pozorovacie stanovištia vo viacerých oblastiach pod kontrolou sýrskej armády.

K prvému stiahnutiu došlo v októbri, keď turecké ozbrojené sily demontovali svoje pozorovacie stanovište v meste Morek. Jeho sily a vybavenie boli stiahnuté aj z ďalších štyroch pozorovacích stanovíšť v gubernáciách Hama, Aleppo a Idlib. Podľa dohody zo 17. septembra 2018 bolo tureckej armáde pridelených 12 pozorovacích stanovíšť v severozápadnej Sýrii. Založili ich však viac ako 50 na severe krajiny. Otázkou zostáva, či je sultán schopný zostať v kurze s toľkými jednotkami v rôznych častiach sveta a či sa jeho sen o obnovení Otomanskej ríše nezačal rozplývať.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov