ilustračný obrázok
Aktuality, Bezpečnosť,

Sýria : Rusi zbombardovali ďalší veľký teroristický tábor. Video

 


Sýria, 26. november 2020 (AM)  – Ankara posilňuje svoje vojenské pozície v Idlibe a Rusi im ničia teroristické základne. Ako odplatu za kroky Ankary v Náhornom Karabachu sa Rusko zúrivo pustilo do pro-tureckých teroristov v Sýrii.

Video: intenzívne bombardovanie oblastí, kde sa nachádzajú teroristi

Je zjavné, že Ruské vzdušné a kozmické sily obnovili rozsiahle útoky na teroristické pozície na severozápade Sýrie, pričom bombardovali veľký tábor vlastnený teroristami v oblasti Džabal al-Zawiya v južnej provincii Idlib. Tento nálet sa uskutočnil po tom, čo sa skupina teroristov pokúsila priblížiť k pozícii sýrskej armády. Neoficiálne zdroje hovoria aj o tom, že na operácii sa zúčastnili jednotky sýrskej armády.

V Sýrii boli opäť zaznamenané väčšie pohyby tureckých vojenských konvojov. Tie dodávajú už takmer verejne zbrane a potrebný materiál pre teroristov, ktorých turci na území Sýrie verbujú, školia a posielajú ich odtiaľ ďalej.

Problém je najlepšie riešiť v jeho jadre. Je zbytočné bombardovať Karabach. Treba zničiť zdroj, odkiaľ sú teroristi dodávaní. Preto sa Ruské vzdušné a kozmické sily začali intenzívnejšie venovať likvidovaniu teroristických základní v Sýrii, ktoré tam Turecko podporuje.

Podľa spravodajského webu Jesr Press turecká armáda pokračuje v posilňovaní svojich pozícií v sýrskej provincii Idlib. V rámci tohto procesu dorazil ďalší turecký vojenský konvoj tento utorok 24. novembra ráno na sýrsku pôdu. Konvoj prešiel cez hraničný priechod Kafr Lousin a potom prešiel cez mesto al-Mastumah v Idlibe a zamieril do svojho cieľového miesta na juhu provincie. Uvedený konvoj pozostával okrem iného z tankov a obrnených vozidiel a nakoniec sa usadil v Jabal al-Zawiya .

Na druhej strane, Sýrske observatórium pre ľudské práva riadené z Veľkej británie, takzvaná mediálna výkladná skriňa opozície, informovala len o príchode asi 30 vojenských vozidiel naložených vojenským a logistickým vybavením do Sýrie. Nedodávali k tomu nič osobitné, čo by mohlo objasniť za akým účelom prišlo toľko techniky do Sýrie.

Okrem iného, OSN už v septembri vyzvalo Turecko, aby začalo „adekvátne, transparentné a nezávislé“ vyšetrovanie vojnových zločinov, ktorého sa dopustili ozbrojené skupiny pôsobiace v oblastiach, ktoré Turecko kontrolovalo v Sýrii.
Turecký postoj k tejto otázke ešte nie je úplne známy. Poznáme však odmietavý postoj Ameriky k vyšetrovaniu svojich zločinov v Afghanistane. Turci začínajú jednať z pozície sily podľa vzoru z USA a Ruska. Rozdiel je len v tom, že Rusi konflikty ukončujú a tí iní ich len začínajú a snažia sa ich živiť donekonečna, pre nekonečné zisky zbrojárskych korporácii.

.

Peklo z neba: Októbrový ruský nálet na výcvikovú základňu v Sýrii zabil takmer 80 pro-tureckých teroristov

V marci, po niekoľkých týždňoch bojov medzi sýrskymi vojakmi a rebelmi podporovanými Ankarou v provincii Idlib (po začatí operácie Jarný štít), Ruský prezident Vladimir Putin a jeho Turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan sa dohodli na zásade prímeria, ako aj na zriadení spoločných rusko-tureckých hliadok pozdĺž diaľnice M4 a na zriadení “bezpečnostného koridoru”.

Koridor bol vo svojej podstate akousi zárukou bezpečnej cesty z a do tejto oblasti. Spoločné hliadkovanie bolo niečo ako urobiť z z pytliaka hájnika. Rusi, ako sa dá vidieť hľadajú rôzne cesty ako dať veci do poriadku. So záujmom mnohí sledovali keď (ešte pred vznikom vojny v Sýrii) kvôli chemickým zbraniam sa namiesto riešenia vojenskou intervenciou zaručilo Rusko, že znehodnotí všetky zásoby Sýrskych chemických zbraní.

Vojenská intervencia by samozrejme v chorých hlavách mnohých šialencov podporila zbrojný priemysel v USA, ako aj zisky pre skupinu akcionárov. Títo však neustále zabúdajú, že každý ich dolár do vrecka mohol znamenať smrť jedného, alebo viacerých ľudí, prípadne zničenie dôležitých infraštruktúr pre život ako sú zásoby pitnej vody, sklady zrna a podobne. Týmto vypatlaným hlavám treba nechať zažiť to, čo nechávajú oni žiť iným a vojaci by sa mali konečne na oboch stranách postaviť zoči voči, zložiť zbrane, zahrať si napríklad kriket, alebo futbal ako to údajne dialo na fronte aj počas 2 svetovej vojny medzi nemeckými a anglickými vojakmi (neoverená správa).

Odvtedy vládol v tejto provincii relatívny pokoj, ktorý do veľkej miery ovládali džihádistické skupiny vrátane Hayat Tahrir al-Sham [HTS] a Tanzim Hurras ad-Din.

.

V Líbyi sa títo sýrski žoldnieri stavajú proti ruskej súkromnej vojenskej spoločnosti Wagner. A ich účasť v Náhornom Karabachu stavia Moskvu do rozpakov kvôli jej obranným dohodám s Jerevanom a dobrým vzťahom s Baku.

.

Rusko sa rozhodlo 26. októbra poslať správu tureckej strane. Išlo o doporučené balíčky v kovových obaloch a boli tak presné, že by jeden povedal, že každý z nich bol pilotovaný. Každý balíček, a bolo ich niekoľko niesol zmes, ktorá spôsobí za istých okolností výbuch. Tak sa aj stalo a podľa správ po náletoch, ktoré si vyžiadali 78 obetí na životoch a okolo 100 zranených, bolo zjavné, že Ruskí poštári sa zamerali na výcvikový tábor protureckej ozbrojenej skupiny Faylaq al-Sham.

Cieľový tábor sa nachádza v regióne Jabal al-Douayli, na severe provincie Idleb, blízko tureckých hraníc. Podľa Sýrskeho observatória pre ľudské práva tieto útoky uskutočnili ruské vzdušné sily.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov