.
Aktuality, História,

Japonské Pyrrhovo víťazstvo v Pearl Harbor

Japonsko, 15. november 2020 (AM) – Pred 79 rokmi japonské cisárske loďstvo a letectvo prekvapivo zaútočilo na námornú základňu amerického tichooceánskeho loďstva v Pearl Harbore. Operácia bola dobre naplánovaná, sprevádzal ju útok na panstvá Ameriky a Británie po celom Tichom oceáne.


 

 

Japonský plán…

…bol v logike jednoduchý a priamočiary. Japonci vedeli, že v prípade ich útoku proti Anglosasmi kontrolovaným územiam Filipín, Guamu, Singapúru… by sa im postavilo aj americké loďstvo. Práve preto bolo jednoduchšie vopred ho z tejto „hry“ vyradiť. No a na to sa zrodil plán, jediným prekvapivým útokom zlikvidovať americké tichooceánske loďstvo rovno na jeho najväčšej základni. Japonskú prevahu na tomto bojisku potom už nič neohrozí.

 

Japonsko je chudobné na nerastné suroviny, no jeho vojenské a hospodárske kruhy sa zliali do extázy bláznovstva – rozhodli sa silou dosiahnuť kontrolu nad územiami, ktoré by „nakŕmili“ ich ambície. „Sila“ v 20. storočí, to boli kovy a ropa. Bez nich bola každá vojna nezmyslom. Japonskému priemyslu jedno i druhé pred vojnou štedro dodával americký priemysel. Ku koncu roka 1941 Japonsko dostatočne efektívne okupovalo slabo bránené šíre územia ázijských kolónií európskych mocností. Lenže vznikla potreba prekročiť regionálne hranice: Hitler požadoval splniť spojenecké záväzky a čo najskorší útok proti sovietskemu Ďalekému východu.

 

 

Z dnešného pohľadu…
…sa môže zdať voľba tejto japonskej agresie očividnou chybou. O jej príčinách sa stále diskutuje. Lenže bez ohľadu na príčiny, japonskí admiráli touto agresiou vyriekli ortieľ nad vlastným národom, vohnali ho do utrpenia a hladu, do ohňa spaľujúceho vlastné mestá, do atómového bombardovania, do sedemročnej otvorenej a do doteraz panujúcej skrytej okupácie.

 

 

 

Útok na Pearl Harbor je ukážkou…
…triumfu taktiky nad stratégiou. Plán to bol ideálny a bol aj perfektne uskutočnený. Väčšina amerických lodí bola potopená, iné boli ťažko poškodené. Zabitých bolo vyše 2000 ľudí, ranených okolo 1500, pri japonských stratách nedosahujúcich ani 100 ľudí. No načo je takýto triumf krvilačnosti, keď jeho následkom sa americký priemysel nielen, že pozviechal, ale aj znásobil zostavu svojho loďstva do nevídaných rozmerov? V mene jediného cieľa – poraziť a zničiť Japonsko a Japoncov. Skrátka, ak Japonsko malo do 7. decembra 1941 šancu udržať sa, po ňom už bolo odsúdené na poníženie a krach.

Vladimír Mikunda , podľa regnum.ru

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov