TU-160
Aktuality, Letectvo,

Strategický bombardér Tu-160M uskutočnil prvý let s novými motormi

Rusko, 4. november 2020 (AM) – Vysoko modernizovaný bombardér Tu-160M ​​uskutočnil svoj prvý let s novými motormi, oznámila Zjednotená letecká korporácia (SLK).


“Prvý let Tu-160M s novými sériovými motormi NK-32-02 sa uskutočnil na letisku KAZ SP Gorbunova. Lietadlo pilotovala posádka pod vedením Anriho Naskiďanceho. Let sa uskutočnil vo výške šesť tisíc metrov a trval dve hodiny a 20 minút, “uviedli v spoločnosti.

 

Lietadlo je vybavené novým letovým a navigačným zariadením, palubným komunikačným komplexom, je modernizovaný riadiaci systém, radarová stanica a systém elektronických protiopatrení. Motory NK-32 série 2 boli vyrobené na objednávku ruského ministerstva obrany. SLK vyrobili nové motory prvýkrát za posledných 25 rokov. Teraz je prvých 25 motorov odoslaných do kazanského leteckého závodu na inštaláciu na prvé modernizované strategické bombardéry. Tam sa okrem iného po 10-ročnej prestávke obnovuje výroba strategických bombardérov nesúcich rakety. Vylepšená verzia sa nebude od hlavného modelu navonok priveľmi líšiť. Jeho bojové schopnosti sa však exponenciálne zvýšia. A to tak zbraňovou výbavou, ako aj výkonom motorov. Tu-160 vstúpil do služby až v roku 2005. Potom úrady uznali, že strategické bombardéry sú potrebné a dôležité. Do tohto momentu však boli v prevádzke iba Tu-195, Tu-142 a Tu-122M, ktoré mohli niesť jadrové zbrane, ale s menším doletom a rýchlosťou.

 

Tu-160 je nadzvukový strategický nosič rakiet s premennou geometriou krídla. Je navrhnutý tak, aby ničil najdôležitejšie ciele pomocou jadrových a konvenčných zbraní vo vzdialených vojensko-geografických oblastiach a v hlbokom tyle kontinentálnych arén vojenských operácií. Vďaka modernizácii sa značne zvýšil celkový výkon lietadla a letový dosah sa zvýšil o tisíc kilometrov. Podľa súčasnej zmluvy bude odovzdanie modernizovaného Tu-160M jednotkám v roku 2021. TU-160M sa v súčasnosti považuje za najlepší strategický bombardér na svete.

 

 

V septembri ruské bombardéry Tu-160 prekonali svetový rekord najdlhšieho letu bez medzipristátia

Dve posádky diaľkového letectva na nadzvukových strategických bombardéroch Tu-160 stanovili nový rekord v časovej dĺžke a vzdialenosti letu. Letci Vzdušno-kozmických síl RF sa nachádzali vo vzduchu viac ako 25 hodín a prekonali vyše 20 tisíc kilometrov. Let dvoch bombardérov Tu-160 prebiehal nad neutrálnymi vodami centrálnej časti Severného ľadového oceánu, Tichého oceánu, Karského mora, mora Laptevovcov, Východosibírskeho mora, Čukotského mora a Barentsovho mora. Bombardéry vzlietli a pristáli na leteckej základni Engels. Veliteľmi posádok boli generálmajor Oleg Pčola a podplukovník Sergej Volkovický. Počas letu bombardéry Tu-160 uskutočnili tri dotankovania vo vzduchu od šiestich lietadiel Il-78. Na určitých etapách letu boli strategické bombardéry Tu-160 sprevádzané stíhačkami Su-35 a lietadlami cudzích štátov.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov